imajo radi pravljice? (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

Matejusska -> imajo radi pravljice? (31.7.2012 21:59:12)

Zanima me ali imajo vaši 3-4 letniki radi pravljice? Naša (3 leta pa pol) jih ne obrajta preveč [sm=smiley13.gif]. Jih berete ali pripovedujete? Kdaj so začeli pravljice obnavljati in pa peti pesmice?

mateyka -> RE: imajo radi pravljice? (31.7.2012 22:07:07)

naša ni bila nikoli nek "pravljičar". edino kar šmirgla (zdaj zadnja pol leta) so zgodbe iz mačje preje - predvidevam ker so smešne in KRATKE. [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=jezicek.gif]

aja, dam primer dolžine:
Nekega poletnega večera se je rodil droben komar, ime mu je bilo Zz. Nekaj časa je plesal nad močvirjem, potem pa je postal lačen in nekaj mu je reklo, naj leti proti hiši z razsvetljenimi okni. Pa jo je mahnil tja, zaplaval je skozi odprto okno in nekaj časa krožil okoli luči. Za mizo je sedelo nekaj ljudi, pravkar so bili povečerjali. Kar naenkrat pa so skočili pokonci in zaceli ploskati in vpiti:
– Komar, komar! Glej ga, tamle je!
Komar Zz je bil prijetno presenečen, saj si niti pomisliti ni upal, da ga bodo sprejeli s takimi častmi.
– Zzzz, je rekel, saj sem čisto navaden komar, nič posebnega! Pa vseeno prav lepa hvala za pozdrav!
Pa ga sploh niso slišali, ampak so se obnašali kakor ponoreli, nekateri so ploskali, drugi pa so kar po stenah tolkli. Zdaj mu je postalo že kar nerodno in se je od zadrege skril v najtemnejši kotiček.
– Kje pa je? so vpili ljudje. Pravkar je bil še tu! Oooh, ušel je!
Spet so posedli za mizo, potem ko so pozaprli vsa okna. Komar Zz je bil ginjen, ko je videl, kako se bojijo, da bi jih zapustil. Sklenil je, da nekaj časa počaka, potem pa jih bo presenetil. To bodo veseli! Čez čas so se ljudje odpravili spat in pogasili luči. Nekdo je vzdihnil:
– Le kje je zdaj tisti komar? Gotovo bo prišel k meni! – Zz, zakaj pa ne? je rekel komar in zletel na belo rjuho.
Mož v postelji je še enkrat vzdihnil in začel smrčati.
– Zzz, tukaj sem, je rekel Zz in mu sedel na nos, mož pa je kar spal.
Komar ni bil zadovoljen in je pičil moža v nos. Mož je skočil pokonci in se počil po nosu.
– No! je rekel komar, pazzzi no malo! Malo je manjkalo. pa bi bil mahnil naravnost po meni! In je užaljeno odletel na strop. Mož je znova zavzdihnil in se pokril z rjuho čez glavo. Tedaj je komar sprevidel, kako je možu žal neprevidnosti. Počasi se je spustil spet na posteljo in rekel:
– Zzz saj ni bilo nič hudega. kar odkrij se!
Mož je rahlo zasmrčal in odgrnil odejo z obraza. Spal je. Zz je zletel tik k njegovemu ušesu in zapel:
– Zzz, sem že tukaj, zbudi se in mi še enkrat zaploskaj! Tedaj je mož prižgal nočno svetilko, se z divjimi očmi zagledal v komarja in čisto zares plosk ... nil! Tako je umrl komar Zz. Njegovo življenje je bilo kratko, a veselo. In to je konec drobne zgodbice o drobnem komarju. Zzzzzz!

artista7 -> RE: imajo radi pravljice? (31.7.2012 22:20:09)

kaka odlična zgodbica, še meni je všeč!!! a to je ena od onih iz mačje preje?

mateyka -> RE: imajo radi pravljice? (31.7.2012 23:16:44)

ja, ta je KomarZz
ima pa rada tudi tole, Papagaj in sir:
Nekoč je živel papagaj, ki je imel veliko željo: da bi vsaj enkrat v življenju jedel sir. Odpravil se je po svetu. Letel je mimo hiše, kjer je na okenski polici ležal kos kruha. Pograbil ga je in zletel z njim na streho. Tam ga je seveda pojedel. Potem se je ozrl in zagledal vrabca.
»Ti, ali je bil tole sir?« ga je vprašal.
»Ne,« je rekel vrabec. »To je bil kruh. In lahko te je sram, da si vsega sam pojedel, meni pa nič dal!«
»Nisem te videl,« je zagodrnjal papagajček in odletel. Vrabec pa je čivkal za njim:
»Požrešnost papagajska, požrešnost papagajska!«
Papagaj je priletel na kurje dvorišče, kjer je gospodinja ravno krmila kokoši, pomešal se je mednje in se nazobal žitnega zrnja. Potem se je obrnil k najbližji kokoši in jo vprašal:
»Ali je bil to sir, gospa?«
»Butec!« je jezno rekla kokoš, »ne norčuj se! Kakšen sir neki!«
In ga je kavsnila po glavi.
»Auva!« je čivknil papagaj in brž odletel.
Priletel je na živilski trg. Tam je bilo vsega dovolj, povsod je kaj ukradel in tako se je najedel do sitega. Spraševal je in spraševal, a sira ni našel.
Trebuh je imel napet ko boben, ko je sedel na naslonjalo klopi v parku. Na klopi je sedel star mož in jedel kruh s sirom. Papagaj je leno povprašal moža, kaj je.
»I, kaj neki,« je rekel mož. »Kruh pa sir.«
»Sir? To belo je sir?« se je začudil papagaj.
»Seveda,« je rekel mož. »Ali ga hočeš košček?«
»O, lepo prosim,« je rekel papagaj.
Mož je odlomil košček sira in mu ga dal. Papagaj, ki se je bil napokal vseh drugih dobrot, je vzel sir, ga povohal in ga vtaknil v kljun.
»To pa ni dobro!« je rekel in obraz se mu je spačil.
Mož je skomignil z rameni in jedel naprej.
Od takrat imajo vsi papagaji skremžene obraze; da boste vedeli, če vas bo kdo vprašal.

mateyka -> RE: imajo radi pravljice? (31.7.2012 23:31:01)

pa tale:
Sita in lačna vrana
Dve vrani sta krožili nad poljem in se pogovarjali, kako zoprno je, če si lačen. Obe sta bili prav tedaj lačni – kar zevali sta od lakote. Pa je ena izmed njiju zagledala pred bližnjo kmetijo žensko, ki je ravnokar nalivala v leseno korito pičo za pujske. Pujski so se zgrnili okoli korita in prva vrana je bila v hipu zraven – niti pogledala ni, če je druga z njo. Sedla je na rob korita in hitela jesti skupaj s pujski.
Zdaj je tudi druga vrana zagledala korito, bliskovito se je spustila na dvorišče, pa je bilo že prepozno – pujski so bili mlaskaje požrli vse, kar je bilo v koritu, še polizali so ga. In uboga vrana je ostala lačna. Skomignila je s perutnicami, zletela na plot in žalostno gledala.
Kmalu je za njo priletela še sita vrana. Sedla je zraven lačne sestre in se gladila s kljunom po napetem trebuhu. »Zakaj mi nisi takoj povedala, da si našla hrano?« ji je očitala lačna. »Užaljena sem, veš.«
Sita vrana se je v zadregi popraskala za vratom. Potem se je nenadoma nečesa spomnila, oči so se ji zasvetile in zaklicala je:
»Nisi užaljena! Ne verjamem, da si užaljena!«
Lačna vrana je jezno gledala.
»Pa sem. Užaljena sem. Ti si sita, jaz pa lačna. Tako sem lačna, da se mi kar tema dela pred očmi.«
»Pojdi, pojdi, nič nisi lačna,« jo je zavrnila sita, »ne verjamem, da si lačna.«
»Kako to, da mi ne verjameš?« se je začudila lačna. Sita vrana je sestro zviška pogledala in ji zabrusila:
»Ali nisi še nikoli slišala, da sita vrana lačni ne verjame?«
»Še nikoli. Kakšna neumnost pa je to?«
»To ni neumnost. Tako pravijo, torej tako pač je. Jaz sem sita, torej ne morem verjeti tebi, ki si lačna.«
»Že, ampak če mi torej ne verjameš, s tem sama priznaš, da sem lačna, ne?«
»Še malo ne! Ker ti ne verjamem. Sita vrana lačni ne verjame, se pravi, da nisi lačna, ampak sita. Če bi rekla, da si sita, bi ti mogoče verjela, ampak samo, če ne bi vedela, da si lačna. Saj je čisto preprosto. Samo malo moraš znati misliti, tako kot jaz.« Lačna vrana je bila zmedena. Ničesar ni razumela od tega blebetanja, zato je kar utihnila in potrto strmela predse. Naenkrat je zavpila:
»Jastreb! Jastreba vidim!«
In je prestrašena odfrfotala pod kozolec, da bi se skrila. Sita vrana se je naščeperila in rekla:
»Nič ti ne verja...«
V tistem hipu je tudi sama opazila jastreba, ampak bilo je že prepozno. Ta zgodba se konča tako, da je bil jastreb sit.

Najaa -> RE: imajo radi pravljice? (1.8.2012 8:53:23)

Ja, moji že od nekdaj obožujeta pravljice, pesmice... knjige na splošno. Če ni knjige v bližini, si pa zmišljujemo pravljice. Ravno par dni nazaj sem ju na morju čisto zasvojila s pravljicami o morskih deklicah in gusarjih. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

Katy78 -> RE: imajo radi pravljice? (1.8.2012 10:11:04)

Moj fantek jih tudi obožuje. Pripovedujem mu jih zvečer pred spanjem, in sicer si jih največkrat kar izmislim. Velikokrat pa hoče poslušati eno in isto pravljico, npr. Muco Copatarico sem mu morala govoriti vsak večer vsaj pol leta. [sm=smiley36.gif] Zelo rad ima tudi pesmice in jih tudi poje, Obnavljati pravljice je pa začel par mesecev nazaj, mi reče, mami, ti bom jaz povedal pravljico. [sm=smiley36.gif] In jih presenetljivo dobro obnavlja, nazadnje mi je povedal Sapramiško, sicer brez detaljov, ampak tisto, kar je bistveno. Očitno vsakemu otroku nekaj drugega potegne, naš npr. ne mara risat.

mateyka -> RE: imajo radi pravljice? (1.8.2012 12:11:28)

no viš, naša pa ful rada riše. pravljice morajo bit pa kratke in poučne, če ne ni zanimivo, zgleda [sm=jezicek.gif]

liliana -> RE: imajo radi pravljice? (1.8.2012 12:34:00)

Moja hčerka še danes ni posebno navdušena nad branjem pravljic iz knjig.....rada pa ima pravljice, ki se ne berejo in jih sproti govorimo iz glave, potem pa tudi ona zraven sodeluje in si izmišlja stvari.....

Tako da pravljic pri nas ne beremo dosti......

Katy78 -> RE: imajo radi pravljice? (1.8.2012 13:23:30)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

no viš, naša pa ful rada riše. pravljice morajo bit pa kratke in poučne, če ne ni zanimivo, zgleda [sm=jezicek.gif]

tudi naš fant ima najraje take, da se iz njih potegne nek nauk in potem sledijo zakaji ali pa kar sam še kaj doda ali pa si izmisli. [sm=smiley36.gif] Jaz se jih kar sproti izmišljujem, velikokrat na osnovi kakšnega dogodka, ki se nam je zgodil čez dan in potem ima našpičena ušesa da je le kaj. [sm=smiley36.gif]

dreamhorse -> RE: imajo radi pravljice? (6.8.2012 11:28:12)

Naša (3 leta) jih od nekdaj obožuje. Muco copatarico zna na pamet.

hedviga -> RE: imajo radi pravljice? (8.8.2012 14:44:22)

naša dva imata rada vse od ridsank do pravljic. na pamet ali iz knjige.... Zanimivo pa je, da rada poslušata tudi pesmice, ki jima ji hberem. Najljubše so jima tiste iz Lončka na pike. včasih jih moraš še malo dodelat, in raztegnit :-)

Stran: [1]