nič drastičnega - II.del (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


zaspancek1 -> nič drastičnega - II.del (4.6.2012 11:29:17)

Ko smo že pri nič drastičnih ukrepih v supervarčevalnem zakonu - a tega, da bo bolniško nadomestilo za nego otroka dejansko nižje, pa ni noben opazil (prej 80, sedaj 70 % osnove)? [sm=zmeden.gif]Ja, piše samo za prvih 90 dni, ampak v praksi to itak pomeni skoraj vedno, a ne?
Pa še kakšna MALENKOST bi se našla...




zaspančka -> RE: nič drastičnega - II.del (4.6.2012 11:44:05)

Za nego otroka ostane 80% osnove tudi v prvih 90 dneh. Malo površno si prebrala.




TomTaylor -> RE: nič drastičnega - II.del (4.6.2012 12:22:30)

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (po ZUJF ne velja več)

31. člen

Osnova za nadomestilo je povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela. Osnova se valorizira skladno z rastjo povprečnih plač vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji.
Nadomestilo znaša:
– 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi zdravnik;
– 90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
– 80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.
Vojaški invalidi in civilni invalidi vojne imajo pravico do nadomestila v višini 100% od osnove tudi v primerih iz druge in tretje alinee prejšnjega odstavka. Nadomestilo ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo zavarovanec dobil, če bi delal oziroma od osnove, po kateri je v času zadržanosti od dela zavarovan. Nadomestilo se mesečno valorizira skladno z rastjo povprečnih plač vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji. Način valorizacije osnove in nadomestila določi Zavod s splošnim aktom.


ZUJF

6.člen
Za drugim odstavkom 31. člena se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:

»Ne glede na prejšnji odstavek za prvih 90 dni nadomestilo znaša:
– 90 % osnove v primerih iz prve alinee prejšnjega odstavka, razen v primeru zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni in poškodbe pri delu;
– 80 % osnove v primerih iz druge alinee prejšnjega odstavka;
– 70 % osnove v primerih iz tretje alinee prejšnjega odstavka, razen v primeru zadržanosti od dela zaradi nege družinskega člana.«.

Za dosedanjim tretjim odstavkom, ki postane četrti odstavek, se doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»Ne glede na prejšnji odstavek za prvih 90 dni nadomestilo znaša 90 % od osnove v vseh primerih, razen v primeru zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu in nege družinskega člana, ko nadomestilo znaša 100 % od osnove.«.

Za dosedanjim četrtim odstavkom, ki postane šesti odstavek, se doda nov sedmi odstavek, ki se glasi:
»Ne glede na določbe 85. člena tega zakona se odločba, s katero se odloči o začasni nezmožnosti za delo, delodajalcu vroči z navadno vročitvijo, vročitev pa se šteje za opravljeno tretji dan od dneva odpreme.«.

Za nego otroka ostane 80%, odsotnost zaradi bolezni pa pade iz 90 na 80%.




zaspancek1 -> RE: nič drastičnega - II.del (4.6.2012 12:45:48)

U, pa res... Hvala! Mi je ena to rekla, pa sem šla na hitro in očitno res površno brat.[sm=smiley9.gif] Torej ostaja za nego 80 %, za bolezen pa se zniža. Se mi je to prvo sicer zdelo čudno, ampak ko bereš ostalo, je cel kup stvari, na katere skoraj noben ni pozoren.




Stran: [1]