snorlax -> okna in vrata AJM (6.9.2005 22:09:02)
|
Najprej vprašanje za K1, za kateri AJM govoriš, za MB ali Levec, ker če si iz Levca, te bi jaz mogla poznat?
Za AJM sem slišala, da so kvalitetni. Mesec nazaj sem dala delat 15 predračunov po celi Sloveniji. Poslali so mi jih 10. Od vseh so bili najcenejši Termoglas Boštanj, Dural Slovenj Gradec ter Stopar Štore. Če rabiš telefonske, piši na privat. Sem doktorirala iz oken.
Midva sva se po dolgem premišljevanju odločila za lesena okna. Dela jih en mizar, če rabiš podatke, povej. Ima tri šipe termopan, isto jih napolni s plinom, tako da je izolacija še boljša, kot pri plastičnih. V osnovi so impregnirani ter dvakrat brizgani z barvo (več barv od rjave, rdeče, bele...).
Cena je približno enaka kot za plastične. Imajo sistem odvodnjavanja. Barvat jih ni treba 10 let, vsako leto se samo z zunanje strani s krpo obrišejo z neko emulzijo.
Za lesene sva se odločila in večih razlogov. Če se kateri poškoduje, ga še vedno prebrusiš in pobarvaš in je spet kot nov. Na starih hišah so okna stara tudi 50 in več let, pa so še dobra. Pri nas še ni nikjer na nobeni zgradbi plastičnih oken 50 let in ne veš, kako bodo zgledala takrat. Drugi razlog, les deluje veliko bolj toplo, naravno in tudi "diha". Plastika je pač "plastik fantastik". Čeprav garantirajo, da je plastika kvalitetna, ne veš, kako bo zgledala čez 20 ali 30 let na soncu, lahko porumeni. Poleg tega imajo okna sistem odvodnjavanja. Pozimi, ko zmrzuje, lahko voda v okvirju zmrzne in plastika poči. Tudi, če les poči, se zalepi in prelakira in je spet dober. Profili v plastičnih oknih naj bi bili pocinkani, lahko so ali pa ne. Ko ti jih pridejo vgradit, ne veš. Ravno za MIKOVE sem slišala, da po nekaj časa iz njih teče rjava voda (od rje), to je znak, da profili niso pocinkani. Plastika pač ne more rjavet.
Skratka odločitev je stvar posameznika. Mirne živce in dobro odločitev vam želim.
|
|
|
|