ronja -> RE: gelirani nohti in operacija (2.6.2012 11:24:28)
|
Brez zamere ronja in belakrajina, ampak meni ni dovolj strokovno, če nekdo pod vzdevkom na nekem forumu daje informacije o pravilih v operacijski sobi. Razumem. Vendar pa je v vsakem navodilu za operacijo napisano, da ne smeš imet nobenega makeupa, nobenih kontaktnih leč, niti laka na nohtih,... To ni ravno neka skrivnost;). To velja za vse operacije, "težijo" pa seveda različno, odvisno od tega, kakšna je operacija: če je zadeva malo večja, zahteva splošno narkozo in če je kirurg bolj natančen, potem bo zahteval, da se navodila dosledno upošteva. Če je neka malenkost v lokalni anasteziji, ti verjetno ne bojo nič težili, kot tudi ne v primeru uregntnega posega. Tako da če imaš slučajno kaj, kar delajo lahko v lokalni anasteziji ali pa blokado (da ne zaspiš, ampak ti omrtvičijo del telesa) in če so pri vas to pripravljeni naredit in seveda če si ti za tako narkozo (večina se jih rajši odloči za celotno, čeprav je v principu bolj tvegana), potem lahko problem rešiš na ta način. Če ti lahko med operacijo govoriš in odgovarjaš na vprašanja, kako se počutiš, potem bodo že po tvojih odgovorih opazili, če bi bilo kaj narobe. To bi bila ena elegantna rešitev, ki bi je bili verjetno tudi zdravniki veseli. So pa recimo mami odstranili prozorno vazelino, ki tudi v principu "nič ne moti" - ampak njih vseeno moti pri ocenjevanju stanja, tak da - pustimo jim delat njihovo delo, tako da jim je najlažje, ker je tako za nas najboljše:). Blokado lahko dobiš od pasu navzdol (pičijo v hrbtenjačo, v križnem delu), če je kaj narobe z nogami ali v spodnjem delu trebuha, lahko pa jo dajo tudi v vratni del hrbtenjače) in blokirajo roke in zgornji del. Sama imam dobre izkušnje s to anastezijo, malo lahko traja, da najdejo pravo mesto in te večkrat špiknejo, ampak se mi zdi, da se splača. Sicer imam lepe spomine tudi na celotno anastezijo - meni se je ful dogajalo - so me prav luštno zadrogirali - ko sem se zbudila, sem rekla,d a zdaj mi je pa jasno, zakaj se đankiji drogirajo, ker tisto je bilo res lepo:). Ni pa to ravno tipična reakcija (kako presenečenje[sm=smiley36.gif]). Jaz sem po splošni anasteziji šla na bus in domov, večini pa je slabo in se ne počutijo dobro (odvisno, koliko dobro tudi zdravnik oceni, koliko anastetika rabiš in kakega ti dajo), takrat za roko še niso dajali blokade, vsaj ne na urgenci. Je pa blokada v principu bolj varna, ker je manj zapletov, ker jih hitreje vidijo, ker si ti pri zavesti in ker manj vpliva/ne vpliva na delovanje vitalnih organov. Tak so meni razložili. Če si astmatik, bojo anastezisti zelo veseli, če boš izbrala blokado;) V tem primeru ti bojo skoraj gotovo pustili imet gel gor. Pa bi bil volk sit in koza cela:).
|
|
|
|