Hope2 -> RE: Špinača (30.4.2012 5:20:19)
|
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu IZVIRNO SPOROČILO: takotako V kaj pa jo daje? Slišala sem da jo dajejo v tisto posodico za kocke iz ledu pa potem v vrečko. še kak dober način Tisto samo malo lepše izgleda, okus je pa isti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Jaz pa vedno raje kupim v kockah. Nočna mora, če imam celo gmoto oz polno vrečko[sm=jezicek.gif]. To pa zato, ker pojemo res malo, včasih pa samo jaz in male kocke so mi bolj priročne. Daleč, da bi šlo za lepoto Tudi če kuham, kuham več ali manj take recepte, da rabim malo špinače. Npr polnjene kanelone ali pa polnjene palačinke, polnjene velike školjke- testenine, lazanja (mešana, z mesom in zelenjavo), špinača s krompirjem, zelenjavna kremna juha. Vsepovsod je špinača le kot dodatek in ne kot glavna jed, zato pa male kocke[sm=smiley1.gif]. Ne rabiš posodice za led. Lahko skuhaš, odcediš, na velik krožnik ali kak pladenj narediš kupčke in zamrzneš, ko je zamrznjeno, pa vsuješ v vrečko in nazaj v zamrzovalnik. Ko polnim canelone ali velike školjke, špinačo na olivnem olju malo prepražim oz pokuham, ter ji dodam česen in sol. Ohladim, dodam ricoto, malo naribanega parmezana, premešam in nafilam. V pleh nato dam malo olja in vode (res minimalno vode), naložim polnjene zadeve, posujem še malo sira in v pečici zapečem. Včasih pa malo zalijem s paradižnikovo omakco. Špinačo s krompirjem naredim tako, da krompir skuham, tik pred koncem dodam špinačo (ne sme biti zmiksana) in odcedim vodo, dodam zeliščno maslo. To ponavadi imamo ob lososu ali kaki drugi ribi (blitve ne maramo in ne maramo čiste špinače[sm=smiley36.gif]) Juho pa po navdihu, ponavadi na olju na hitro popražim kakšen por, pa česen, dodam bučke (in še kako zelenjavo ki se mi še valja po hladilniku) kako kocko ali 2 špinače... zalijem z vodo, solim, začimbe... Zgostim z polnozrnatim pirinim gresom ali lečo ali čičeriko ali krompirjem. Nato pa vse skupaj zmiksam, da pride gosta juhica. V krožnik pa si potem vsak da po želji kislo smetano. Na mesno lazanjo na vrh posujem koščke špinače (male kupčke v bistvu naredim) in kocke mozarele, ter še posujem z naribanim sirom. Samo špinačne lazanje pa mi ne delamo[sm=smiley1.gif] Pojemo pa precej več sveže mlade špinače v solati[sm=smiley1.gif] Tako svežo dodam na koncu tudi v kake testenine z zelenjavo ali šitakami/šampijoni (brez omake) ali zelenjavno rižoto.
|
|
|
|