rojstni dan (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Spark -> rojstni dan (19.4.2012 21:39:07)

Zanima me koliko otrok kaj povabite na rojstni dan, če je otrok star 7 ali 8 let? Namreč pri nas je postalo tako popularno, da vsak povabi vse iz razreda. In več ne vem kaj naj sploh še kupujem za te otročke, niti ne vem več koliko nameniti za darilo. Hči mi je rekla, da prinese vedno najmanj[sm=smiley13.gif]
Boljšim prijateljicam je odnesla kakšno majčko pa kakšne špangice zraven. Drugim knjige, sestavljanke, ... Zdaj me je čisto zasekirala, ker mi je res odveč kupovati neka draga darila.
Kako gledate starši na ta darila, ali kdaj rečete da je premalo, ali da vam darilo ni všeč?
Mi nismo najeli neke dvorane, smo povabili 5 prijateljic in sem bila vesela da so prišle, se zabavale. Za darilo pa si ne želim, da se veliko zapravi. Res me zanimajo vaša mnenja in pogledi na to.




LuLu -> RE: rojstni dan (19.4.2012 21:44:13)

Ima sicer mlajše od tvojih, ampak meni se zdi tvoje razmišljanje čisto v redu. In tudi darila dovolj.
Vem, da ko bosta starejša, ne bom najemala dvoran in animatorjev, ampak doma, par kolegov, kolegic, če bo le šlo brez daril... in to bo čisto dovolj.




divna -> RE: rojstni dan (19.4.2012 22:01:56)

Pri nas so do 3. razreda vsi v večini povabili vse iz razreda, no vsaj 3/4 pa res. Darila so bila običajno v vrednosti 10€ in tega se je kar nabralo. KOnec koncev je potem še praznovanje za otroka prišlo krepko prek 100€, ker je imel toliko povabljenih.
Letos, v 4. razredu pa smo si vsi oddahnili, saj se je število praznovanj zelo zmanjšalo. Nekaj verjetno zaradi krize in si starši enostavno ne morejo privoščiti takih zneskov za praznovanje in potem še vsakič, ko je otrok povabljen na drugi rojstni dan. Malo pa so se spremenili tudi otroci in dejansko praznujejo le z najožjimi prijatelji.
Ravno danes smo imeli doma temo o praznovanju 10. RD, ki ga bo praznoval junija. Mi smo sicer načrtno varčevali za praznovanje, ampak tamali razmišlja, da bi šli s 4imi prijatelji na pico in v kino ali kvečjemu bowling.

lp




Janeja -> RE: rojstni dan (19.4.2012 22:17:35)

Ravno danes mi je Lea prinesla 8 vabilo na praznovanje RD od sošolk in sošolcev v roku 6 tednov (7 let, 1.razred). Kar veliko je tole, ja. Sem čist spontano rekla "a že spet", pa se je mala nasmejala in rekla: "Sorry mami, mamo pač velik fešt!" [sm=smiley36.gif]
Aja, glede darila: jaz vedno kupim darilo v vrednosti okoli 10 EUR - vedno majčko, zraven pa še kakšen lep komplet svinčnikov, spominsko knjigo, špangice in sladkarije. Tudi ko je rd praznovala Lea, je od povabljenih prijateljčkov dobila zelo različna darila, pa po moji oceni nobeno ni bilo veliko dražje od 10 EUR, nekatera dosti manj. Pa mi še na misel ni prišlo, da bi se mi to zdelo narobe. Otrok je vesel vsake stvari, ki jo prejme od prijatelčkov, vrednost darila jim sploh ni pomembna. Vsaj upam, da ne, ker sodim po sebi in svojih otrocih...




Zoja Lara -> RE: rojstni dan (20.4.2012 7:23:40)

Vidim pri ta večjih otrokih, da se resnično obremenjujeo z darili. Npr. ko gredo na rd od prijatelja. In potem rečejo, veš dobil je to pa to, jaz pa sem mu samo to prinesel. Moja fantka sta sicer še premala, a prvič ko bo kaj takega, jima bom non stop trobla, da se tako ne razmišlja, da imamo itak polno rit vsega in nam nič ne manjka in se nimamo kaj pritoževat.

Res me dvigne ta materializem že pri otrocih. Pa saj niso sami krivi, pač živimo v potrošniški družbi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley21.gif[/image]




Nika v službi -> RE: rojstni dan (20.4.2012 7:40:59)

No, tudi mi smo v podobni situaciji kot Janeja. Se mi zdi, da že lep čas samo darila kupujem. Po eni strani je to lepo, saj kaže na to, da je otrok sprejet v družbo, da ga imajo radi in on njih, po drugi strani pa je to obremenitev za starše glede daril. Pri nas je do zdaj povabila okoli 10 - 15 prijateljev, večinoma pa ji povabljajo tja do 20. Darila, ki jih prejema, so zelo različne vrednosti in vseh je zelo vesela. Glede obdarovanj smo jo že zelo zgodaj začeli vzgajati v duhu skromnosti oz. nematerializma. Ni pomembno, kaj in koliko nekdo podari, pomembno je prijateljstvo, druženje. Naša torej zaenkrat še ni podlegla nekemu praznemu potrošništvu.

Meni se zdi pomembno to, da si sam oz. v skladu z željo staršev povabljenca (če gre za kakšno posebno željo, omejitev) določiš znesek za darila in da so vsa darila približno enake vrednosti. Tako delam jaz. Ravno danes gre moja spet na neko praznovanje in včeraj sem za fantiča - slavljenca kupila enciklopedijo o psih (ker si je to želel) - 14€ ter majčko (7€). Dodala bom še eno sladko malenkost, voščilnico bo narisala ta mala in to je to. Naša darila se torej gibljejo v razponu okoli 20€. To je pravzaprav že kar zgornja meja. Nekje od 15€ - 20€ je najbolj pogosta praksa.




arabela* -> RE: rojstni dan (20.4.2012 8:23:10)

Ja..ponavadi kar cel razred, morda par otrok manj.
Taka je navada, običajno se še počasti starše s kako pijačo, tam kjer praznujemo.
Za darilo vedno kupimo nekje do vrednosti 20 € na otroka.[sm=smiley1.gif]




*bubi* -> RE: rojstni dan (20.4.2012 8:37:19)

Jaz otrokoma razlagam, da se s celo skupino praznuje v vrtcu/šoli (v 1. razredu so imeli dan za slavljenca, brez kakih sladkarij), na praznovanje pa se povabi nekaj najboljših prijateljev (do 10).

Glede daril pa smo se letos s starši k sreči dogovorili, da se ne kupujejo posamično, ampak se prispeva za nekaj večjega. Po zmožnostih, 5 ali 10€. In to se mi zdi čisto dovolj.




*bubi* -> RE: rojstni dan (20.4.2012 8:38:56)

IZVIRNO SPOROČILO: arabela*

Ja..ponavadi kar cel razred, morda par otrok manj.


kako pa to zgleda? Od 25-ih otrok jih povabi recimo 21? Le kako se počutijo tisti trije [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Aja, pri vsem skupaj je morda tudi pomembno, kaj je za koga CEL razred.... pri nas jih je namreč 25.




Leela -> RE: rojstni dan (20.4.2012 8:46:42)

Pri nas se povabijo tisti, ki se dobro razumejo, cca 10 otrok. Darila so zame smiselna v mejah 10-15€. Teh daril se nabere polno, otroci imajo polno vsega tako, da ne potrebujejo nič. Zame je darilo bolj simboličnega pomena (kakšna uporabna stvarčica, sladkarija in tojeto), glavno da se imajo fino.




Nika v službi -> RE: rojstni dan (20.4.2012 8:54:04)

Pri nas jih je v razredu 24 in razredna praznovanja so ločena od osebnih praznovanj. V razredu praznujejo na RD slavljenca, starši pripravimo nekaj malenkosti (prigrizek, pijača), podobno kot smo to delali že v vrtcu. Osebna praznovanja, kamor otrok povabi svoje prijatelje (ki niso nujno sošolci - vsaj v našem primeru je to razmerje krepko v korist prijateljčkov, ki niso sošolci), pa so ločena. V podkrepitev informacije glede razmerja povabljencev - zadnji RD 13 povabljenih, od tega sošolci zgolj 3.




Stran: [1]