Kako naredit lepo 'kapo' (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Felicita -> Kako naredit lepo 'kapo' (15.4.2012 15:51:53)

Živcirajo me tele snežene 'kape' na pecivih, predvsem pitah. delam po receptih in navodilih, pa dokler je v pečici zgleda super, potem ko pa ven vzamem in se zadeva ohladi, kapa pade skupi, poka, naredijo se luknje in predvsem zgubi 3/4 volumna... jest bi pa rada lepo in predvsem visoko kapo (tako kot jo ma ribezova pita v glaeriji grad, če je katera jedla [sm=smiley36.gif]). Kakšen trik, da ne 'pade skupi'?




Hope2 -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (18.4.2012 7:17:48)

A to misliš iz beljakov kapo? al kaka snežena kapa, daj kako slikco





Felicita -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (21.4.2012 18:18:11)

Ja, iz beljakov (iz snega iz beljakov [sm=smiley36.gif])




suzolinka -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (21.4.2012 21:07:08)

Mnjami, vem kaj misliš. Kaj takega a? http://okusno.je/recept/limonina-pita
Jaz delam rabarbarino kot v Vikiju. Nikoli ne gledam recepta. Važno je, da beljake fajn stepeš in dodaš sladkor. Kako je pa v tvojem receptu?





StrawberrY -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (21.4.2012 21:12:05)

Ne vem, meni vedno uspe. Jaz še predno je beljak ful trd, počasi začnem dodajati sladkor. Ne vsega naenkrat, ampak po žlicah.




Hope2 -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 13:21:04)

Nisem še nikoli delala, gledam pa ful kuharskih oddaj[sm=jezicek.gif].

rAVNO DANES sem gledala in so delali tako. Beljake stepaš, dodaš le ščepec soli (no to vedno delam, ker se tako res fajn strdijo) ko so že skoraj stepeni, počasi dodajaš sladkor, ampak vedno dajejo normalen sladkor (ne v prahu). Ko ves sladkor gre not, daš na največjo hitrost in miksaš, da rata taka lepa šajnasta in gladka zmes. To recimo še doma delam [sm=smiley36.gif]. Potem pa so danes dodali not 1 malo ličko škroba in malo kisa, za oboje je rekel, da dasta posebno noto k strukturi beljakov. Dodal je še vanilijev ekstrat. Vse pa je dodal tik preden je vključil na najvišjo hitrost. Potem pa na torto in v pečico. Tu je potem bil spet en nasvet oz trik glede temperature pečice, ampak to sem preslišala, ker je v faranheitih in mi kar hitro uide iz glave[sm=jezicek.gif]. Naslednji trik je bil, da se vmes ne sme pečice odpirat. Ko pa je bilo pečeno, ap je pustil počivat kar v ugasnjeni in odprti pečici, da se je počasi hladilo.

Zadnjič pa so spet hvalili naslednji način. Beljake malo stepeš, čist malo, tolk da se glih začnejo penit, nato dodaš ves sladkor in daš nad vodno kopeljo ter ročno z metlico mešaš. Ne sme biti prevelika T, ravno toliko da se sladkor stopi. Nato pa odstraniš in zmiksaš. Ko so kazali razliko je bila razlika v gostoti očitna, ampak to je itak oddaja in lahk marsikaj naplahtajo[sm=jezicek.gif]

Najboljš da sprobavaš vse, mogoče pa je tudi problem v T pečice ali pa potem v samem snegu ali pa predolgo imate sladice na pultu[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




blaža -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 13:49:38)

Jaz dodam dobro stepenemu beljaku z sladkorjem, malo gustina in je super. ( šrkoba)

mam en ful dober tak recept, ki pride to gor. Je krhko testo, pol posuješ z grobo mletimi mandlji, do polovice spečeš, nato dodaš pa trdo stepen beljak z sladkorjem, v katerega zamešaš ročno, počasi češnje ( sveže). V maso se doda tudi malo šrkoba in lepo namaže po krhkem testu in speče do konca, da beljak dobi barvo.

Tudi z jagodami gre, ma z češnjami je boljše :).




Hope2 -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 14:25:39)

Daj blaža, piši recept, prosim[sm=smiley1.gif], da pol končno sprobaš še jaz to čudo iz beljakov[sm=smiley36.gif]

Pa očitno pol res škrob deluje[sm=smiley1.gif]




StrawberrY -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 15:12:39)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Daj blaža, piši recept, prosim[sm=smiley1.gif], da pol končno sprobaš še jaz to čudo iz beljakov[sm=smiley36.gif]

Pa očitno pol res škrob deluje[sm=smiley1.gif]


Še jaz prosim [sm=smiley1.gif]!

No men tud brez škroba deluje [sm=bravo.gif]




Hope2 -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 15:38:19)


IZVIRNO SPOROČILO: StrawberrY


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Daj blaža, piši recept, prosim[sm=smiley1.gif], da pol končno sprobaš še jaz to čudo iz beljakov[sm=smiley36.gif]

Pa očitno pol res škrob deluje[sm=smiley1.gif]


Še jaz prosim [sm=smiley1.gif]!

No men tud brez škroba deluje [sm=bravo.gif]


ti si mojstrica[sm=smiley1.gif]




hrchy -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 15:45:27)

Tisto kar je pisala Hope je recept za beljakovo osnovo za klasicno torto Pavlova. Jaz jo delam velikokrat in je bila ravno danes proglasena za mojo najboljso torto (brez veze, ker je res lahka za narest [sm=zmeden.gif])
Jaz jo delam po receptu dejansko od ene novozelandke, od koder ta torta tudi izhaja, recept za beljakov del je pa: 4 veliki beljaki, 200 g sladkorja - zmiksas na res trdo - jaz miksam ene 10 minut. Nato z metlico noter vmesam zlicko jabolcnega kisa in pol zlice skroba, ki ga kar presejem gor na maso. Kis in skrob povzrocita, da se beljak zunaj posusi, noter pa ostane taka mehka konsistenca, kot marshmallow. Peces v preogreti pecici pri 130 kaksno uro. Potem ugasnes pecico in pustis vrata odprta, da se ohladi... Pomoje mora tole super delat za kapo na razlicnih desertih...

Tadrug recept od hope je pa za svicarski meringue: 4 beljake in 1 skodelico sladkorja in scepec soli das nad vodno kopel (voda mora zelo rahlo vreti). Stepas, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi (3 mintute) in se beljaki ne segrejejo. Potem odstavis in stepas se okoli 10 minut - to ti da zelo lep, svetlec sneg.

Potem pa obstaja se italijanski meringue, kjer 4 beljake stepas in jim potem med stepanjem pocasi dodas vroc sirup (se ga naredi iz 200 g sladkorja in 1,25 dl vode - to mora vreti dokler ne doseze okoli 120 stopinj)

Peces lahko vse tri vrste, ampak pomoje je najlazji meringue za Pavlovo.

Pa se dva nasveta pri pecenju snega: Ce se na povrsini pojavijo kapljice sirupa, pomeni, da je prevec pecena, ce sirup polzi iz dna, pomeni, da se ni dovolj pecena.





Felicita -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (22.4.2012 19:42:00)

hm, škrob... bom probala [sm=bravo.gif] to o trdnem stepanju in postopnem dodajanju sladkorja sm že slišala in sem tut upoštevala, pa je še vedno vse padlo dol [sm=smiley13.gif]

sicer sem delala limonino pito, ki je bla odlična (če odštejemo da je kapa 'dol padla') pa še ribezovo bi rada na isti sistem nardila oz. tako kot jo imajo v galeriji grad. samo me je ta kapa res jezila... ker recimo te 'vetrce' že znam narest, ker se čist presušijo, medtem ko tole more pa ostat mehko s trdo skorjico in predvsem volumen me matra... škrob torej [sm=smiley1.gif]




Felicita -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (7.5.2012 18:27:14)

še neki, ko smo že pri pitah...

v čem je fora, da se mi krhko testo ne zvalja lepo? sem probala po dveh različnih receptih, pa je blo oboje isto - testo se trga, lepi na valjar... ma ni kar ni. pa je narejeno z mrzlim maslom, mrzlo vodo, gre v hladilnik za kako uro pred valjanjem... Sej pečeno je dobro, ampak v pekač ga pa kr s prsti potem poteptam da je lepo tanko... na sumu mam, da ga premal zgnetem... je to možno?




Hope2 -> RE: Kako naredit lepo 'kapo' (8.5.2012 6:40:13)

Meni tudi ne rata neki hudo dobr razvaljat. Pa se več ne sekiram. Sem gledala in sprobala nekaj trikov iz TV, pa mi tudi ne rata. Baje je bolj trik v valjanju, ne tolk v testu. Enkrat je ena razlagala kak je treba valjat, v krog, pa vedno malo več pritiska na eno stran....pa mrzel valjar..... ma zame je bila to že višja matematika, ker nimam potrpljenja[sm=jezicek.gif] in pol raje na hitro razvaljam in krpam oz popravljam v pekaču. Ali pa več testa naredim, tak da mi ob straneh še ven štrli in potem tisto trgano obrežem- naredim piškote[sm=smiley1.gif].
Drugače pa sem sprobala še en trik in sicer da daš peki papir spodaj in peki papir na testo in potem valjaš. Tak se ne sprime valjarja[sm=smiley1.gif], sam meni je to bilo tudi zamudno[sm=jezicek.gif]





Stran: [1]