ronja -> RE: Tezaven in trmoglav otrok (22.5.2012 14:23:44)
|
Okapi, lej, ne samo, da te mali obrača, še ti sama sebe obračaš;). V konflikte prideta, ker mu ne moreš v vsem ustrešt, ker se to ne da, ker mali išče meje, pa jih pri tebi ne najde, zato se počuti ogrožen in zato je še bolj težek. Ti se trudiš zelo močno, da do tega ne bi prišlo, kot si sama napisala (izogibaš se konfliktnim situacijam) in velikokrat popustiš (če noče umit, pa brisača, če ne te, pa uno, itd...). Noben nasvet ne bo pomagal, če ga boš "probala" - vsak pomaga, samo če vztrajaš pri njem! Potem pač človek pogleda, ali je to nekaj, pri čemer lahko vztraja ali ne. Te razumem, da ti je težko: sama sem bila noseča z Lejlo, ko je imela Ronja od 8 do 17 mesecev, in s Svitom, ko je imela Lejla 2 leti in 3 mesece in do 3 leta... Vse nosečnosti so bile rizične, ti dve pa sploh. Nisem smela nič, z Ronjo sva lahko jedli samo na tleh, ker je dvignit v stolček nisem smela, pri Svitu sem nekaj časa hodila vsak dan v bolnico na infuzijo. Vem, da je hudimano težko včasih krotit trmo, ko ne smeš nič. Ampak to ne pomeni, da lahko kar pustiš. Ker boš imela hudo večji problem, ko se bo mali/a rodil/a. Verjemi, se bolj splača rešit zdaj! NI RES, da ga ne moreš umit, če on noče! Lahko ga umiješ, ne pa seveda temeljito in lepo in tako, da bi bilo njemu (ali tebi) prijetno! Ja, matrala se bosta oba zraven. Ti izbiraš: ali se bosta parkrat matrala tako ali pa ves čas tako kot do zdaj. In računaj, da ko ne bo ubogal, da ne sme dajat sestrici malih predmetov, ki jih lahko pogoltne, ne boš mogla it mimo, ko bo rekel oprosti, ne bom več in ji čeu 5 min. spet nesel. Ali pa jo žvajznil, ker ga bo pocukala. So stvari, ki so NE. In mora bit dovolj, da ti rečeš ne in razložiš zakaj. Tudi Lejla je probavala meje, ko je videla, da je ne smem odnest, ko sem bila noseča in sem mela prekratek mv, prenizko postejlico, popdke in grozeč prezgodnji porod. pa sem rekla, da tole pa ne bo šlo in jo parkrat vseeno odnesla ali zvlekla. Boljše to, kot pa da bi zdajle cvikala, da mu kaj naredi! Jaz ti čisto verjamem, da on "ne pusti", da ga umiješ. Kar pa ne pomeni, da mu ti lahko pustiš, da se potem ne umije!. Ja, seveda bo vreščal. Ja, seveda bo brcal okoli. Ja, tudi butnil bo kam kdaj, ker sta pač že tako daleč zajadrala, da bo res čisto paf, ko boš prvič vztrajala pri svojem. Pač drži glavo, ostalo pa naj opleta in če nekam butne, se bo pač naučil, da boli, če se na ta način upira. Če ga nest ne smeš, ga lahko vlečeš. To otrokom ni luštno in prej ali slej vsak ugotovi, da je boljše zraven hodit;). Vsak je še prbal kdaj, ko mu nekam ni pasalo. Samo ad so naši nehali, ker so videli, da to upiranje ne pomen, da tja ne bomo šli, ampak da bo tja še bolj zoprno hodit;). Tvoj je pa dobil drugo informacijo;). Ne jemlje te pikico resno zato, ker se tudi ti ne jemlješ resno. Rečeš mu, kaj naj naredi, pa že v štartu računaš, da če bo hotel, super, če ne, bo pač po njegovo, mogoče bo pa hotel se vsaj obrisat, če bo glih pri volji... Ma, jasno, da te ne šlivi. Saj mu ni treba, saj ve, da mu ni treba. Ne, ti NITI PRIBLIŽNO ne počneš tega! Niti približno ne vztrajaš pri svojem! Premisli, kaj mu lahko omogočiš - recimo da se sam obleče, da sam nareže banano, melono, mehko sadje z jedilnim nožem itd... Kar se da, delajta skup, ampak pod tvojimi pogoji. Če jih ne upošteva, narediš pa sama po svoje. Pri nas je tako, da se da marsikaj zmenit - ampak samo lepo. Če začneta težit, se ne da pa nič zmenit - gremo nazaj na prvotno zahtevo. Bolj je problem kako mu "dopovedati", da z metanjem ob tla in vpitjem ne bo dosegel svojega. Hehe, točno tako, da z metanjem po tleh ne doseže svojega. Tako da NE DOSEŽE svojega! Ne tako, da potem rečeš, ok, potem pa drugo brisačko;). Tako da potem zvlečeš fanta v kopalnico, mu primeš roke in jih držiš pod vodo in potem na hitro obrišeš v brisačo. Tako nekak, na tem konkretnem primeru;). Tako da ti narediš namestno njega, mu sporočiš točno to: če si ne boš hotel umit rok sam, ti jih bom jaz - umte roke bojo pa pika, mama resno misli. Otroci radi naredijo sami čimveč, saj sama praviš,d a bi vse rad sam:). Izkoristi to v svoj prid.
|
|
|
|