RE: Adijo prazniki (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

liliana -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 17:39:05)

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Dober argument. OK, pa naj bo Velikonočni ponedeljek, v končni fazi je to največji krščanski praznik, ampak bistveno je, da je PONEDELJEK.

Takoj pa dam Marijino vnebovzetje in za zamenjam za 2.maj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Pa gledam širše. Četudi npr. zdaj delam za praznike, še ne pomeni, da bo vse življenje tako.

Sploh pa te logike ne razumem. Pri tem bodo prihranili samo delodajalci. Če mislijo varčevati v javni upravi, naj varčujejo na stroških dnevnic in službenih potovanj. Dejstvo je, da je velik delež vseh teh potovanj samo prestiž in ponavadi se v krizi najprej odrečeš luksuza.

Itak pa je vse skupaj šele v obravnavi in razpravi.  Kolikor sem na hitro poštela, imajo prav toliko dni državnih praznikov, kot sosednja Avstrija, samo razporejeni so drugače.

Saj se ne gre za varčevanje samo v javni upravi....tudi delodajalce mora vlada zadovoljiti, ker se obremenjeni z davki in prispevki....in če že ne bo zmanjšala davščin, bo dodala 1 ali 2 nova delovna dneva......[sm=smiley1.gif] pa tudi javna uprava bo morala 2 dni več delati na leto in glede na to, da je skoraj tretjina vseh zaposlenih v Slovenija zaposlena v javnem sektorju se nabere kar nekaj delovnih ur......

Sicer pa po praznikih in dopustu ravno ne izstopamo v Evropi.....tako da nimamo ne enega ne drugega ne največ in ne najmanj.....

Vijoličarka -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 17:53:57)

liliana, hvala za pojasnilo. Zdaj se mi zdi vse skupaj še bolj smešno.  Ogromno ljudi dela nadure - neplačane, ogromno ludi dela za praznike (in vikende) - neplačano - vse samo zato, ker so po mnenju delodajalcev stroški delovne sile preveliki, služb pa lahko postavljajo svoja pravila.

Spremeniti 2 dni praznika v delovna dneva se mi zdi kozmetična sprememba in posmehovanje.

liliana -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 17:59:13)

liliana, hvala za pojasnilo. Zdaj se mi zdi vse skupaj še bolj smešno.  Ogromno ljudi dela nadure - neplačane, ogromno ludi dela za praznike (in vikende) - neplačano - vse samo zato, ker so po mnenju delodajalcev stroški delovne sile preveliki, služb pa lahko postavljajo svoja pravila.

Spremeniti 2 dni praznika v delovna dneva se mi zdi kozmetična sprememba in posmehovanje.

V podjetju kjer je zaposlenih 1000 ljudi, v dveh ali treh izmenah, dva dodatna delovna dneva pomenita veliko......

nananaja -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 18:56:09)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

V podjetju kjer je zaposlenih 1000 ljudi, v dveh ali treh izmenah, dva dodatna delovna dneva pomenita veliko......

Točno to!

Hkrati zelo upam, da sindikati ne bodo apriori proti vsem ukrepom in se bodo pogajanj lotili z razumom. Ker ravno sindikati so velik problem delodajalcev, saj delavce filajo samo z negativno platjo ukrepov. Jasno, da ukrepi niso sladki, ampak če ne bomo razbremenili gospodarstva, ne bo gospodarske rasti, brez tega pa ne bo denarja za socialo...

Veste, tudi meni je lepo, ko sem doma 2. januarja, 2. maja, na velikonočni ponedeljek, na Marijino vnebovzetje..., pa še plačajo mi zato. Hkrati pa se zavedam, da bo delodajalec oziroma lastnik podjetja iskal ugodnejše rešitve, če bo ocenil, da smo zanj delavci predragi glede na dobiček, ki ga ustvarimo. Ampak veste, meni je precej lažje v primerjavi z delavci v proizvodnji. Prvič zato, ker je proizvodnjo precej lažje seliti na področja s cenejšo delovno silo, kot pa je seliti razvoj proizvodnje, drugič pa zato, ker sem s svojo izobrazbo mnogo bolj zaposljiva kot delavke s končano osnovno šolo.

Torej vsi, ki ste proti rezom v delavskih pravicah, pomislite, od česa bomo živeli, če bomo želeli le še več pravic in sociale, ne bomo pa mislili na konkurenčnost našega gospodarstva. Absolutno se strinjam, da so naše plače prenizke. Sem pa tudi mnenja, da dokler ne bo konkurence v gospodarstvu zaradi dobrih gospodarskih razmer, enostavno delavci nimamo pogojev za pogajanja za višjo plačo, niti za boljšo socialo.

Colt -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 19:10:58)

IZVIRNO SPOROČILO: nananaja
Ker ravno sindikati so velik problem delodajalcev, saj delavce filajo samo z negativno platjo ukrepov.

Ne. Delavce ''''filajo'''' z negativno platjo sledeča dejstva:
-plača neto pod minimalcem, 400€
-plača z zamudo par mesecev
-vse pravice ukinjene...če hočeš it na minus, se moraš štempljat kot pes!
-čez noč lahko izgubiš službo, brez pojasnila
-si vreden manj kot plankton na dnu Marijanskega jarka!

To je današnja realnost filavcev državne blagajne s pozitivno vrednostjo in tega na tem forumu večinski procent nikoli ne bo razumel! So shoot me!

PS: ko je nekdo ki dela/vlaga/gara za državne parazite..izmozgan, izčrpan in izropan vsega dostojanstva..in ne more več kot to, lahko samo še kolapsira...kaj se bo zgodilo?

alda -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 19:40:38)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: Julija08

Zakaj pa ne bi ukinili velikonočnega ponedeljka in Marijinega vnebovzetja, ki sta kr neki...sej nismo podružnica Vatikana

Ne, mi smo dislocirana enota.[sm=jezicek.gif]

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Vijoličarka -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 21:26:15)

Tole je zanimivo malo na hitro preračunati. Povprečna (bruto) plača januarja 2012 je bila 1.529,04. To je 51 EUR na dan. Dva praznika sta 102 EUR na leto. Podjetje, ki zaposluje 1.000 delavcev, bi na ta način teoretično prihranilo 102.000 EUR na leto.

Teoretično, pravim. Ker

1.) znesek se precej zmanjša, kadar gre za delavce v proizvodnji
2.) znesek prihranka ni absoluten ali zagotovljen - podjetje mora v tem času svoje proizvode ali storitve tudi prodati - dva delovna dneva več sta možnost, ne pa zagotovilo
3.) prihranek niti ni ne vem kako velik, če računam, da bi podjetje s tisoč zaposlenimi, ob upoštevanju povprečne slovenske plače potrebovalo vsak mesec 1.529.000,00 EUR za plače, kar je na letni ravni 18.348.000,00 EUR

Drugo, kar me moti, je dejstvo, da je Slovenija predvsem dežela majhnih podjetij. Mi nimamo korporacij in velikih proizvodnih obratov (ne več). Če pogledam ibizi imenik, obstaja 57 subjektov s številom zaposlenih od 500 do 999. In med njimi se drenjajo Elektro podjetja, ZD-ji, ZPIZ, Upravne enote, pa tudi trgovska podjetja, ki bi jim ta ukrep pomenil samo ukinitev dodatka na delo ob praznikih.

Kaj pa mala podjetja, kaj pa s.p,-ji? Kaj bodo imeli oni od tega?

Ali bo ta ukrep končno zajezil zaposlovanje študentov, ker so cenejši? Mislim da ne.

Kot sama vidim stvari, bo država morala krepko zarezati v svojo porabo in znižati dajatve. Denarja v resnici sploh ni tako malo, samo skozi okno se z lopato meče. Nekaj bo tudi morala storiti z zlorabo študentskega dela. Predvsem pa je že skrajni čas, da se nekaj stori na področju finančne nediscipline, ker prav slednja uničuje male d.o.o.-je in s.p.-je. In danes je vsako delovno mesto pomembno. Kaj pa siva ekonomija?

Se zavedam, da to ni enostavno, tudi da vse skupaj ni krivda samo te vlade - začelo se je že pred več kot 20 leti, ko se je začelo na vsak način kupovati socialni mir. Treba je hudičevo resnega in pametnega pristopa, ne pa parol. In tole s prazniki so samo parole.

Sicer, osebno mi je vseeno. Jaz moram narediti, kar je treba narediti, pa če je neplačana nadura, pa če je sobota, nedelja, praznik, vseeno.   Ampak to ni noben resen ukrep in prav nič ne bo rešil ali spodbudil.  Saj ne pričakujem čudežev, vse skupaj potrebuje temeljito preureditev, ampak vsaj kakšen korak v pametno smer pa res ne bi škodoval.  

Znižanje dajatev zmanjša interes po goljufiji in sploh ni izključeno, da ne bi z znižanjem dajatev pobrali enak ali celo večji znesek davkov.

liliana -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 23:17:21)

Tole je zanimivo malo na hitro preračunati. Povprečna (bruto) plača januarja 2012 je bila 1.529,04. To je 51 EUR na dan. Dva praznika sta 102 EUR na leto. Podjetje, ki zaposluje 1.000 delavcev, bi na ta način teoretično prihranilo 102.000 EUR na leto.

Teoretično, pravim. Ker

1.) znesek se precej zmanjša, kadar gre za delavce v proizvodnji
2.) znesek prihranka ni absoluten ali zagotovljen - podjetje mora v tem času svoje proizvode ali storitve tudi prodati - dva delovna dneva več sta možnost, ne pa zagotovilo
3.) prihranek niti ni ne vem kako velik, če računam, da bi podjetje s tisoč zaposlenimi, ob upoštevanju povprečne slovenske plače potrebovalo vsak mesec 1.529.000,00 EUR za plače, kar je na letni ravni 18.348.000,00 EUR

Če upoštevamo recimo plačo 600 EUR....je ta "prihranek" 60.000 EUR na leto.....jaz delam v multinacionalki.....in pri nas 60.000 EUR na leto dosti pomeni.....

Drugo, kar me moti, je dejstvo, da je Slovenija predvsem dežela majhnih podjetij. Mi nimamo korporacij in velikih proizvodnih obratov (ne več). Če pogledam ibizi imenik, obstaja 57 subjektov s številom zaposlenih od 500 do 999. In med njimi se drenjajo Elektro podjetja, ZD-ji, ZPIZ, Upravne enote, pa tudi trgovska podjetja, ki bi jim ta ukrep pomenil samo ukinitev dodatka na delo ob praznikih.

Kaj pa mala podjetja, kaj pa s.p,-ji? Kaj bodo imeli oni od tega?

Ali bo ta ukrep končno zajezil zaposlovanje študentov, ker so cenejši? Mislim da ne.

Po taki logiki komot še damo 10 dni dopusta na leto.....ker, če en dan ali dva nič ne pomenita, 10 dni tudi ni problem.......

Kot sama vidim stvari, bo država morala krepko zarezati v svojo porabo in znižati dajatve. Denarja v resnici sploh ni tako malo, samo skozi okno se z lopato meče. Nekaj bo tudi morala storiti z zlorabo študentskega dela. Predvsem pa je že skrajni čas, da se nekaj stori na področju finančne nediscipline, ker prav slednja uničuje male d.o.o.-je in s.p.-je. In danes je vsako delovno mesto pomembno. Kaj pa siva ekonomija?

V javnem sektorju je zaposlenih v Sloveniji 160.000 ljudi.....in če upoštevamo povprečno plačo (v javnem sektorju komot lahko upoštevamo znesek povprečne plače za hitri izračun) in dva dni praznika manj znese to 16.320.000 EUR......ker predvidevamo, da ljudje v javnem sektorju vseeno delajo, torej v dveh dneh nedela javni sektor zapravi več kot 16 milijonov EUR.....določene službe v javnem sektorju res da za praznike tudi delajo, vendar dobijo za to dodatek za nedeljsko oz. praznično delo......

Se zavedam, da to ni enostavno, tudi da vse skupaj ni krivda samo te vlade - začelo se je že pred več kot 20 leti, ko se je začelo na vsak način kupovati socialni mir. Treba je hudičevo resnega in pametnega pristopa, ne pa parol. In tole s prazniki so samo parole.

Sicer, osebno mi je vseeno. Jaz moram narediti, kar je treba narediti, pa če je neplačana nadura, pa če je sobota, nedelja, praznik, vseeno. Ampak to ni noben resen ukrep in prav nič ne bo rešil ali spodbudil. Saj ne pričakujem čudežev, vse skupaj potrebuje temeljito preureditev, ampak vsaj kakšen korak v pametno smer pa res ne bi škodoval.

Znižanje dajatev zmanjša interes po goljufiji in sploh ni izključeno, da ne bi z znižanjem dajatev pobrali enak ali celo večji znesek davkov.

Do zdaj smo večino ukrepov zminirali....v vsakem smo našli le slabo.....in zato že 20 leti imamo to kar imamo....jamramo kako slabo nam je, na spremembe pa nismo pripravljeni in jih zavrnemo......radi bi drugačno rešitev......tako, ki nas ne bi direktno prizadela....vendar take rešitve ni......NI.....

petea -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 13:19:23)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: Daschi
Oh, madonca, kolk ljudi dela med prazniki. To pa res ni nič takega. Naj jih. Nima veze. Če bo le bolje zato.-

Jap, naprimer jst. In moj hubbie tudi. Pa tudi teh praznikov je čisto preveč. Slovenci smo rekorderji v praznovanju praznikov. Mal se dela lotite, mater. [sm=jezicek.gif]

Zara,
če upoštevamo še dela proste dneve, ki padejo na soboto ali nedeljo, bom letos v Sloveniji imeli 14 dela prostih dni, v gospodarsko precej razvitejših Nemčiji 18, na Finskem pa 22. Mislim, da bolj spadamo v skupino rekorderjev po malem številu dela prostih dni v EU, kot pa po presežku le-teh.

Drugače pa je treba ločiti državne praznike (ki se ločijo na dela proste in dela neproste) ter na dela proste dneve, ki niso državni prazniki; v to skupino namreč sodijo vsi verski prazniki (velikonočna nedelja in ponedeljek, binkoštna nedelja, Marijino nebovzetje, dan reformacije in božič).

ZARA -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 13:54:32)

A resno? Jst sem pa vedno mislila, da imamo veliko praznikov.

sazi -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 14:12:19)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Zara,
če upoštevamo še dela proste dneve, ki padejo na soboto ali nedeljo, bom letos v Sloveniji imeli 14 dela prostih dni, v gospodarsko precej razvitejših Nemčiji 18, na Finskem pa 22. Mislim, da bolj spadamo v skupino rekorderjev po malem številu dela prostih dni v EU, kot pa po presežku le-teh.

Drugače pa je treba ločiti državne praznike (ki se ločijo na dela proste in dela neproste) ter na dela proste dneve, ki niso državni prazniki; v to skupino namreč sodijo vsi verski prazniki (velikonočna nedelja in ponedeljek, binkoštna nedelja, Marijino nebovzetje, dan reformacije in božič).

Mene pa zanima, od kje ti podatek o tolikšnem številu prostih dni v razvitejši Nemčiji in Finski. Sem pregledala več seznamov, pa št. niso niti približno take.

petea -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 14:16:19)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

Zara,

Mene pa zanima, od kje ti podatek o tolikšnem številu prostih dni v razvitejši Nemčiji in Finski. Sem pregledala več seznamov, pa št. niso niti približno take.

sazi,
podatek je z odebeljene povezave, štete so tudi dela proste sobote in nedelje

sazi -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 14:19:16)

Ja, sem dojela - že prej. AMpk kje piše, da so vsi ti prazniki v drugih državah dela prosti dnevi. Res misliš, (ali imaš dejanski podatek) da je na Finskem Valentinovo in dan očetov dela prost dan?

Sicer se na uradnost podatkov ne spoznam, zato sem pa spraševala. Ker tukaj http://www.worldtravelguide.net/finland/public-holidays piše o 10ih praznikih Na Finskem letos. Kje pa je ostalih 12?

liliana -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 14:22:01)

Zara,

V Nemčiji vse dežele nimajo vseh praznikov......

zaspancek1 -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 14:25:53)

No, za Nemčijo je čisto različno od zvezne dežele - tako jih imajo npr. na jugu (npr. Bavarska) največ (mislim, da je 15 ali 16 dela prostih dni max.), najmanj pa severne dežele - 13 dni.
http://www.feiertage.net/frei-tage.php

liliana -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 14:30:10)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

Ja, sem dojela - že prej. AMpk kje piše, da so vsi ti prazniki v drugih državah dela prosti dnevi. Res misliš, (ali imaš dejanski podatek) da je na Finskem Valentinovo in dan očetov dela prost dan?

Sicer se na uradnost podatkov ne spoznam, zato sem pa spraševala. Ker tukaj http://www.worldtravelguide.net/finland/public-holidays piše o 10ih praznikih Na Finskem letos. Kje pa je ostalih 12?

Jaz sem tudi za Finsko našla podatek o 10 praznikih....pa še en zanimiv podatek, da tam imajo delavci pravico do 15 dnevnega dopusta na leto......

petea -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 15:18:33)

sem brskala po raznih spletnih straneh, žal pa nikjer ne najdem pregledne tabele evropskih držav, kjer bi se dalo jasno primerjati število dela prostih dni;
za Finsko pa, priznam, da nisem šla vsebinsko pregledat tabele na povezavi v mojem sporočilu

imam pa pred sabo rokovnik iz leta 2010 s seznamom državnih praznikov; pogledala sem 29 evropskih držav:
- povprečno imajo evropske države 13 praznikov na leto
- največ držav - 8 - ima po 14 praznikov, med njimi tudi Slovenija, Švedska, Luksemburg, Finska,
- več od nas ima praznikov 5 držav, od tega Avstrija, Latvija, Malta po 15, Slovaška 16, LItva 21,
- najmanj praznikov je v Romuniji, 8, Švici, 9, Irski in Nizozemski po 10
- v Nemčiji je 11 državnih praznikov, tako v tej državi kot verjetno še v nekaterih drugih pa obstajajo še deželni

ronja -> RE: Adijo prazniki (26.3.2012 15:40:32)

Da bi pa gospodje brezvezne referendume ukinili pa jim ne pade na pamet?
[sm=bravo.gif] No,saj zdaj jih mogoče bojo, ker sami sebi jih verjetno ne bojo dajali[sm=smiley36.gif]. Ampak verjetno si hočejo pustit opcijo za takrat, ko ne bojo gor[sm=smiley36.gif].

Kerensa* -> RE: Adijo prazniki (27.3.2012 19:35:58)

Jaz osebno nimam nič proti temu, da 2.1. in 2.5. ne bi bila več praznika.

Če pa mislijo, da bodo s tem privarčevali (ker dan ne bo več prazničen, ne bo treba več plačevati dodatka k plači tistim, ki na ta dan delajo), se pa pošteno motijo. Namesto dodatka bodo plačevali bolniške dopuste.

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]