liliana -> RE: Adijo prazniki (23.3.2012 23:17:21)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka Tole je zanimivo malo na hitro preračunati. Povprečna (bruto) plača januarja 2012 je bila 1.529,04. To je 51 EUR na dan. Dva praznika sta 102 EUR na leto. Podjetje, ki zaposluje 1.000 delavcev, bi na ta način teoretično prihranilo 102.000 EUR na leto. Teoretično, pravim. Ker 1.) znesek se precej zmanjša, kadar gre za delavce v proizvodnji 2.) znesek prihranka ni absoluten ali zagotovljen - podjetje mora v tem času svoje proizvode ali storitve tudi prodati - dva delovna dneva več sta možnost, ne pa zagotovilo 3.) prihranek niti ni ne vem kako velik, če računam, da bi podjetje s tisoč zaposlenimi, ob upoštevanju povprečne slovenske plače potrebovalo vsak mesec 1.529.000,00 EUR za plače, kar je na letni ravni 18.348.000,00 EUR Če upoštevamo recimo plačo 600 EUR....je ta "prihranek" 60.000 EUR na leto.....jaz delam v multinacionalki.....in pri nas 60.000 EUR na leto dosti pomeni..... Drugo, kar me moti, je dejstvo, da je Slovenija predvsem dežela majhnih podjetij. Mi nimamo korporacij in velikih proizvodnih obratov (ne več). Če pogledam ibizi imenik, obstaja 57 subjektov s številom zaposlenih od 500 do 999. In med njimi se drenjajo Elektro podjetja, ZD-ji, ZPIZ, Upravne enote, pa tudi trgovska podjetja, ki bi jim ta ukrep pomenil samo ukinitev dodatka na delo ob praznikih. Kaj pa mala podjetja, kaj pa s.p,-ji? Kaj bodo imeli oni od tega? Ali bo ta ukrep končno zajezil zaposlovanje študentov, ker so cenejši? Mislim da ne. Po taki logiki komot še damo 10 dni dopusta na leto.....ker, če en dan ali dva nič ne pomenita, 10 dni tudi ni problem....... Kot sama vidim stvari, bo država morala krepko zarezati v svojo porabo in znižati dajatve. Denarja v resnici sploh ni tako malo, samo skozi okno se z lopato meče. Nekaj bo tudi morala storiti z zlorabo študentskega dela. Predvsem pa je že skrajni čas, da se nekaj stori na področju finančne nediscipline, ker prav slednja uničuje male d.o.o.-je in s.p.-je. In danes je vsako delovno mesto pomembno. Kaj pa siva ekonomija? V javnem sektorju je zaposlenih v Sloveniji 160.000 ljudi.....in če upoštevamo povprečno plačo (v javnem sektorju komot lahko upoštevamo znesek povprečne plače za hitri izračun) in dva dni praznika manj znese to 16.320.000 EUR......ker predvidevamo, da ljudje v javnem sektorju vseeno delajo, torej v dveh dneh nedela javni sektor zapravi več kot 16 milijonov EUR.....določene službe v javnem sektorju res da za praznike tudi delajo, vendar dobijo za to dodatek za nedeljsko oz. praznično delo...... Se zavedam, da to ni enostavno, tudi da vse skupaj ni krivda samo te vlade - začelo se je že pred več kot 20 leti, ko se je začelo na vsak način kupovati socialni mir. Treba je hudičevo resnega in pametnega pristopa, ne pa parol. In tole s prazniki so samo parole. Sicer, osebno mi je vseeno. Jaz moram narediti, kar je treba narediti, pa če je neplačana nadura, pa če je sobota, nedelja, praznik, vseeno. Ampak to ni noben resen ukrep in prav nič ne bo rešil ali spodbudil. Saj ne pričakujem čudežev, vse skupaj potrebuje temeljito preureditev, ampak vsaj kakšen korak v pametno smer pa res ne bi škodoval. Znižanje dajatev zmanjša interes po goljufiji in sploh ni izključeno, da ne bi z znižanjem dajatev pobrali enak ali celo večji znesek davkov. Do zdaj smo večino ukrepov zminirali....v vsakem smo našli le slabo.....in zato že 20 leti imamo to kar imamo....jamramo kako slabo nam je, na spremembe pa nismo pripravljeni in jih zavrnemo......radi bi drugačno rešitev......tako, ki nas ne bi direktno prizadela....vendar take rešitve ni......NI.....
|
|
|
|