Julija08
|
IZVIRNO SPOROČILO: pelin Temo zasledujem že nekaj časa in sem naravnost osupla, kako nekatere mamice....ne politiki, ne samski moški ali ženske....mamice razmišljate...Trebuncljanje v smislu....že moja mama je dala mene in brata pri 3, 6,...mesecih v varstvo, vrtec....je naravnost grozljivo...Otrok pri 3 mesecih je vendar še čisto nebogljen...pri šestih pa le malo bolje...To, da so skozi to šle družine v preteklosti...vaši očetje in matere...še ne pomeni, da je to vredu, sprejemljivo...normalno! Tudi drugo svetovno vojno so dali skozi, pa redukcije elektrike, pa vozili so se izmenično glede na soda in liha števila na registracijskih....pa to vseeno ni bilo višek uživancije....takrat so prekleto trpeli...vsi preprosto ljudje . in še danes se na te zadeve niti najmanj z veseljem ne spomnejo in nihče danes čez mnoga leta ne vidi v teh ukrepih in dogodkih nič dobrega. Ko sem začela delati v vrtcu, sem delala z ramo ob rami s starejšo pomočnico, ki je bila v vrtcu še v času, ko so bile jasli od 6. meseca naprej...Po njenih besedah je bila to grozljivka prve vrste....Nabasane igralnice s posteljicami na gatre, otroci velikokrat v takem stanju da ni za govoriti (pobruhani, pokakani, umazani...skratka reveži)...Dva para rok pač nista bila dovolj , da bi celo gručo dojenčkov ustrezno negovala, skrbela zanje in jim nudila vsaj pol tega kar tako majcen otrok potrebuje. Vsaka mamica namreč sama ve koliko dela je z enim ali dvema tako majhnima otročkoma....sedaj si pa predstavljajte celo skupino (12) otrok in dva človeka....Ta pomočnica mi je tudi povedala, da je kar nekajkrat zadnji trenutek otroka rešila, ko se je v spanju pobruhal in bi se ji skoraj zadušil...pa vročinski krči, ko so jih v banjici ohlajale, da so mamice prišle po njih in jih spravile k zdravniku...da ne govorimo o tem, kako so bili toliko stari malčki obsojeni na to, da so več ur čepeli za ograjico svoje posteljice , ker seveda pri tej starosti še niso stabilno sedeli, kaj šele hodili....Škoda razmišljati, ker ti gredi lasje po konci... Grozljivo je , da nekatere sploh pomislite na to....grozljivo, da se vam zdi to sprejemljivo...oz. vam je pri vsem tem sporen le delovni čas vrtca....že res, da so se s tem že ubadale družine v preteklosti....vendar ali ste mogoče pomislile na to, da če bi bilo to tako luštno in sprejemljivo, nikoli ne bi uvedli sedanje 12 mesečne porodniške.... Škoda, da se na primerih iz preteklosti tako malo naučimo....takratni starši...prevsem mamice, so se krepko borili z to kar imamo danes mi.... Sama sem rasla gor v teh časih...večino zgodnjega otroštva me je spravljala gor babica....mož ni imel te sreče....Ne bom pozabila taščine bridkosti, ko je pravila, da je prišla ponj po službi v vrtec, ko je bil star 8 mesecev...Ves smrkav, objokan in pokakan je tiščal rokice skozi ograjico in čakal kdaj ga bo kdo vzel ven...rekla je, da je zdržala le en mesec....potem je ostala doma...Pred njo je bila zelo prespektivna kariera, pa psihično ni zdržala pritiska, ker je imela ves čas v mislih to, kako njen otrok trpi med njenim delovnim časom ...v službo se je vrnila šele čez več let, med tem časom pa so bili prisiljeni shajati s tastovo plačo, ki si jo je garaško prislužil tako, da je čez teden delal v tujini in se domov vračal le za vikende.... Tole je le ena zgodba od mnogih iz tistih časov....časov, ki se vam zdijo sprejemljivi, kar vredu, otrokom in družinam prijazni... Če se bo vlada tega resnično lotila na tak način je to največji kriminal....in če se vam bo to zdelo sprejemljivo in se boste s tem kar lepo strinjali...je zame ena velika žalost.... ampak res, groza!!! Jaz si ne predstavljam, da bi dala tako majhnega otroka v vrtec. Moj je šel sicer z enim letom v vrtec, ker druge izbire nisem imela in se je lepo navadil...ampak je takrat že skoraj hodil, nekaj že sam jedel....da bi pa dali 3-6 mesecev stare otročke si pa ne predstavljam.......
|