petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: Zlatorog vedno se da čisto smiselne zadeve interpretirati, tudi zlorabljati v svoje koristi; in ko umre otrok zaradi neustreznih ali napačnih odločitev staršev, pa se - kako zanimivo - ljudje spravljajo na državo (in CSD), kako da niso zaščitili otroka, ker to je ja (bila) dolžnost države, ne pa staršev Demagogija. Tudi novi DZ ne bi odpravil podobnih primerov. In od kod ti ideja, da se "ljudje spravljajo na državo in CSD"? Ne vem, od kod mi ideja. Mogoče ob spremljanju raznih novic in odzivov v primerih, ko se razkrijejo razne zlorabe otrok, pa država/CSD niso (pravočasno) ukrepali ali niso imeli zakonske pravice poseči v dogajanje. In potem se je pogosto namesto tega, kako sploh lahko starš tako škodi svojemu otroku in kako naj bo za to primerno sankcioniran, veliko več časa in energije nameni razpravam o tem, kako pa da pristojni niso vedeli za problem in pravočasno odreagirali, saj država ja mora skrbeti za otroke in jih varovati. še ena možna situacija, ki je, žal, trenutno aktualna: ponesreči se cel avtobus otrok, mnogi huje, do neprepoznavnosti, starši-skrbniki so predaleč za priklic, saj so lahko meja za preživetje teh otrok minute, ki jih ločijo do medicinske pomoči; reševalci in zdravniki jih potem takem ne smejo zdraviti, ker starši otrok s posegi niso soglašali, da jih lahko opravijo, noben drug, npr. CSD ali sodišče pa ni imelo zakonske osnove, da bi lahko zastopalo otrokove koristi in jim dovolila na otrocih izvesti potrebne operacije? Demagogija. V izrednih primerih (življenjska nevarnost) ni potrebno soglasje. In ne uporabljaj tako mizernih primerjav. Zakaj mizernih? Meni se zdi čisto mogoča interpretacija, da se po takšnem dogodku najdejo kakšni prepotentni pravniki, ki prepričajo starše, da naj gredo tožit bolnišnice, ker so brez njihovega soglasja zdravili otroke ter zahtevajo odškodnino, ker starši niso bili predhodno niti obveščeni, kaj šele da bi soglašali s posegi. Se mi to ne zdi tako neverjetna zadeva. Sploh ko prebiram meni čudne razlage določil DZ, ki se jih navaja po spletu in v raznih medijih ali ko so objavljene kakšne novice o nenavadnih tožbah tako v Sloveniji kot po svetu (in ki tožniki - to pa je mizerno - pogosto celo uspejo). In če v izrednih primerih (življenjska nevarnost) ni potrebno soglasje - zakaj je zakonodajalec zapisal takšno besedilo v 176. člen DZ; po mojem mnenju tudi kot zaščito pred takšnimi morebitnimi absurdnimi situacijami, ne pa (samo) zato, ker je nekaj pač moral zapisati v zakon.
|