Peta bolezen in nosečnost (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Pacota -> Peta bolezen in nosečnost (16.3.2012 12:11:40)

Pozdravljene!

Zanima me, ali ima katera izkušnjo, da je bila noseča v stiku z okuženim otrokom z Peto otroško boleznijo in kako se je končalo za vas. Moj otrok ima znake te okužbe, v vrtcu, kamor hodi, tudi razhaja, tako je zelo gotovo, da jo ima, tudi potrjeno ima, da ima virozo.

Skratka noseča sem 25t, ne vem, če sem jo že v preteklosti prebolela, ne vem, če jo prebolevam zdaj (nimam tipičnih znakov, sem pa min prehlajena) in ne vem, če bom v prihodnjih dneh morda zbolela (ink. doba je baje do 21dni).

Gin imam šele konec meseca, vem da ni zdravila, da je verjetnost, da je še nisem prebolela cca 20%, da lahko, če zbolim, zboli tudi nerojeno dete v 50% in zaradi anemije umre...

Seveda me skrbi, zato me zanimajo vaše izkušnje, kako se je izteklo.

MC09 -> RE: Peta bolezen in nosečnost (16.3.2012 12:40:54)

Pojma nimam, bi pa vprašala strokovnjake, ti bodo verjetno še najbolj točno povedali.

http://www.ringaraja.net/Ringarajini-strokovnjaki/Seznam-strokovnjakov

janapan -> RE: Peta bolezen in nosečnost (16.3.2012 13:43:40)

Po mojem ne bo nič narobe, ker si skoraj gotovo 5 bolezen že prebolela.

nikon -> RE: Peta bolezen in nosečnost (17.3.2012 9:14:42)

Pozdravljena,
te popolnoma razumem, saj sem (bila) na istem. Jaz sem se z osebno zdravnico dogovorila, da me je poslala na inf. kliniko, kjer so mi pregledali protitelesa za 5. bolezen - in seveda sem jo prebolela. (Moja mama se ni spomnila, ali sem jo imela, pa itak se pred 30 leti o tem še ni dosti vedelo in so zadevo verjetno obravnavali bolj kot "pač še en izpuščaj" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ).
Stvar je v tem, da bolezni ne moreš preprečiti, če je še nisi prebolela in si se sslučajno okužila. ČE veš stanje protiteles, lahko edino bolj umirjeno živiš, saj veš, da ne moreš zboleti. ČE je še nisi prebolela, si pač pozorna na morebitne znake bolezni in potem si pod bolj natančno kontrolo ginekologa. Ustrezne preventive pa žal ni.
Je pa dejstvo, da smo odrasli v 80-90% bolezen preboleli, saj je zadeva zelo nalezljiva in običajno poteka v obliki manjših epidemij, ko se pojavi - zbolijo (skoraj) vsi, ki je še niso imeli - in čez par let se epidemija ponovi......

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (17.3.2012 9:31:29)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Pacota -> RE: Peta bolezen in nosečnost (17.3.2012 16:23:44)

Ja, v ponedeljek sem tudi jaz napotena na pregled krvi na infekcijski kliniki - na testiranje, da bom bolj mirna. Seveda upam, da sem prebolela. Ginekologinja me je takoj napotila tja.

Gromska, so ti pa povedali napačno, da je vseeno, ko si že višje noseč. Meni je dr - infektloginja namreč povedala (in brala sem enako Pušenjaka), da je problem, če je še nisi prebolela. Res pa je pri višje nosečih več možnosti, da dete preživi. Če se okuži dojenček v trebuhu (kar kontrolirajo z odvzemom popkovne krvi) mu dajo infuzijo še v trebuhu, visoko noseče pa morajo predčasno roditi in jim dajo potem transfuzijo - gre za to, da jim odpove srček zaradi močne anemije, ki je posledica tega, da se v kostnem mozgu ne morejo več pravilno proizvajati krvničke. Če si pa nizko noseč, pa ni pomoči. Seveda v primeru, če se dete tudi okuži, kar pa je, če je okužena mati, statistično 50% možnosti.

Tudi jaz seveda upam, da sem imuna. Vsaj glede na to, da sem vse živo v otroštvu prebolela. In vesela sem za mojo hči, da je dala to zdaj skozi in ne bo straha med njeno nosečnostjo. Baje pa je tako, da ko se 1x pojavi izpuščaj, tako ali tako dete ni več kužno. Kar torej je, je. Če sem okužena, že sem...

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (17.3.2012 20:44:24)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Mimona29 -> RE: Peta bolezen in nosečnost (19.3.2012 22:43:40)

Uh, tega ti pa res ne privoscim ... upam, da se bo ok izteklo.

Pacota -> RE: Peta bolezen in nosečnost (22.3.2012 13:29:36)

IZVIRNO SPOROČILO: MC09

Pojma nimam, bi pa vprašala strokovnjake, ti bodo verjetno še najbolj točno povedali.

He, he. Sem vprašala, pa zgleda dr. Virant ni tako aktivna, da bi bili odgovori ažurni...

Dobim pa izvide v petek.

Momtobe -> RE: Peta bolezen in nosečnost (22.3.2012 14:45:42)

Jaz sem se tudi danes zjutraj malo ustrašila. V vrtcu, kjer je moj fantek je obvestilo na steni, da razsaja 5 bolezen. Mali je 3 dni nazaj prišel doma z flekom oz. izpuščajem na ličku in meni je zgledalo, kot da ga je nekaj pičilo. Je pa še vedno tam. Sedaj pa ne vem - a počakam, še dva dni, če dobi izpuščaje še drugje, ko se kao bolezen širi?
Sem namreč noseča in to še čisto na začetku - 8-12 teden (ne vem točno, ker mi je različno kazalo).

Ne vem, če sem jo prebolela, od otroških bolezni sem prebolela baje samo norice. Nočem bit paranoična in letet k zdravniku še preden je bolezen potrjena pri sinčku.

HHH -> RE: Peta bolezen in nosečnost (22.3.2012 15:17:48)

Moja hči je imela peto bolezen, ko sem bila drugič noseča. Mene so testirali in ugotovili, da imam protitelesa (ali nekaj na ta način), kar naj bi pomenilo, da sem jo že nekoč prebolela. Sama nisem vedela, da bi jo. Me je pa ginekologinja potolažila, da jo je večina prebolela ne da bi vedeli da je to to. Pri večini se kaže kot običajna viroza.

Ajra RR -> RE: Peta bolezen in nosečnost (23.3.2012 12:49:20)

IZVIRNO SPOROČILO: Pacota

IZVIRNO SPOROČILO: MC09

He, he. Sem vprašala, pa zgleda dr. Virant ni tako aktivna, da bi bili odgovori ažurni...

Dobim pa izvide v petek.

Virantova je že odgovarjala tukaj: http://www.ringaraja.net/RR-strokovnjaki-Details.asp?expID=560

Obe vprašanji sta bili zastavljeni z istim naslovom in je očitno spregledala. Se opravičujem, poslali smo ji še enkrat.

amyZ -> RE: Peta bolezen in nosečnost (21.4.2012 12:36:12)

A preiskave krvi za to bolezen delajo samo na infekcijski kliniki ali ti lahko odvzamejo kri tudi v zdravstvenem domu? Koliko časa pa traja, da se izvedo rezultati?

Pacota -> RE: Peta bolezen in nosečnost (24.4.2012 10:42:09)

Ne vem, če ti lahko naredijo še kje drugje, mislim pa da je najlažje vprašati tvojega ginekologa - da ti da napotnico - ali za kliniko ali pa kar za odvzem.

Sicer pa sem jaz čakala na rezultate 5 dni in izvedela, da sem virus že prebolela in imam protitelesa.

Si pa bom zapisala ta podatek še za hčerkico, ki ga je ravnokar prebolela, da ne bo v skrbeh, ko bo noseča ona[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] (kako nenavadno se sliši, ko pa je stara tri leta).

Klaudia -> RE: Peta bolezen in nosečnost (24.4.2012 10:46:17)

Meni so vzeli kri v ZD. Ginekologinja je dala napotnico in rekla, da grem lahko v bilokateri ZD v LJ. Izvide sem dobila v roku enega tedna. Žal sveža okužba.
Zdaj na vsakih 14-21dni z UZ preverjamo pretoke krvi, da bi preprečili anemijo otroka. Zaenkrat odlično kaže, sem pa že v 36. tednu.

amyZ -> RE: Peta bolezen in nosečnost (24.4.2012 13:37:08)

No, jaz sem šla včeraj do svojega ginekologa, ki mi je rekel, da večinoma smo odrasli to že preboleli, in da če nisem bila čisto v neposrednem stiku z malo, potem je tudi izredno malo možnosti za okužbo. Da pa v zadnjem trimesečju ni takšne nevarnosti, kot recimo v prvem. Tako da me ni dal nič naprej, ampak v bistvu malo pomiril. Vseeno pa, če bi opazila, da sem dobila okužbo na sveže (boleči sklepi in podobno) bom šla nazaj do njega in rekla za pregled.

Stran: [1]