Pomoč otroku! (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


madela -> Pomoč otroku! (1.3.2012 12:30:08)

Več glav več ve,a ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Torej rabim en nasvet.Ne bom pisala podrobnosti,da ne bo kakega kaosa,sam dejstva.
Torej stvar je sledeča.Gre se za fanta starega 7 let,ki mi je danes že drugič povedal,da ga njegova ati in mamica doma tepeta. Ko je govoril se ni zdel psihično prizadet,ampak bolj začuden,da pri nas doma ni tako [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Zdaj sem pa v dilemi,kaj mi je storiti.Otroci si znajo takšne stvari izmislit,ali pa pretiravat. Po drugi strani pa se ne bi rada kar vstran obrnila,kot da je vse ok.
A se naj obrnem na CSD,njegovo učiteljico,šolsko svetovalno službo...kam? Fanta pa ne bi rada spraševala,kaj več kot sam pove(jaz sem v bistvu samo tiho in odgovarjam na njegova vprašanja),bi mu pa rada pomagala.
Vsak nasvet dobrodošel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




gita10 -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 12:47:50)

Madela morala boš iti po občutku. Jaz sem mojemu enkrat rekla, ko mi je živce dvignil, da ga bom v klet zaprla ( neumnost vem - ampak verjetno je že vsaki kdaj njen otrok dvignil pritisk). Seveda ni končal ne v kletu - še v svoji sobi ne. Ampak ko so se pogovarjal o kaznih v šoli je napisal, da je pri nas kazen če nisi priden, da si zaprt v kleti. Seveda sem jaz imela takoj naslednji dan pogovor z socialno delavko.To je bilo nekaj najbolj groznega kar se mi je v življenju zgodilo. Da sedim zraven socialne delavke, razredničarke in ravnateljice po nedolžnosti.
Da pa mi ni veliko manjkalo, da bi ga pa potem razgovoru res zaprla v klet pa mi verjetno ni potrebno posebej razlagat.




nejcko -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 12:56:17)

Delikatna zadeva. In mislim enako kot Gita - otroci znajo zelo pretiravat. Mogoče fant res dobi kakšno čez rit doma, pa to pač izrazi z besedo pretepanje. Sploh če ni bil videti prizadet ali žalosten. Ponavadi se nekako vidi, če gre res za kakšno trpinčenje ... mah, ne vem, no. Jaz zaenkrat ne bi (še) nič ukrepala.




madela -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 13:07:29)

Se strinjam z obema,da otroci včasih pretiravajo. In kot sem napisala fant,se mi ni zdel prizadet,ampak se mu je to zdelo nekaj normalnega,da je tepen. In zanimalo ga je,kaj pa potem jaz storim,če kateri od mojih otrok naredi kaj narobe. Če jaz tudi tepem,me je vprašal in ob odogovru,da ne je bil zelo začuden,ker on je pa skoraj vsak dan tepen.
Je pa to omenjal že drugič,sicer pa je lepo komunikativen fant,vsaj kolikor sem jaz imela stikov z njim. Mi je pa vseeno hudo poslušat,kaj mi govori [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 
Ne bi pa rada naredila narobe...




madela -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 13:12:14)

A ga imam jaz sama pravico vprašat,kaj glede tega? Mislim pač takrat,ko pride do mene in mi začne govorit,se ga prav bojim kaj vprašat in sem sam tiho [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Morda bi se izkazalo,da je stvar dosti bolj nedolžna,kot jo prikazuje.
Gita,nerodna reč tole s tvojim sinom,ampak ravno zarad takega in podobnega pretiravanja ne bi rada prehitro ukrepala.




posh -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 13:13:50)


IZVIRNO SPOROČILO: madela

Fanta pa ne bi rada spraševala,kaj več kot sam pove(jaz sem v bistvu samo tiho in odgovarjam na njegova vprašanja),bi mu pa rada pomagala.
Vsak nasvet dobrodošel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Jaz bi ga malo bolj potipala, ker drugače res ne moreš zvedeti za kaj gre. Tako čisto ležerno ga povprašaj zakaj ga tepeta in kako.




Frodo Bisagin -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 16:23:30)

IZVIRNO SPOROČILO: madela

Se strinjam z obema,da otroci včasih pretiravajo. In kot sem napisala fant,se mi ni zdel prizadet,ampak se mu je to zdelo nekaj normalnega,da je tepen. In zanimalo ga je,kaj pa potem jaz storim,če kateri od mojih otrok naredi kaj narobe. Če jaz tudi tepem,me je vprašal in ob odogovru,da ne je bil zelo začuden,ker on je pa skoraj vsak dan tepen.
Je pa to omenjal že drugič,sicer pa je lepo komunikativen fant,vsaj kolikor sem jaz imela stikov z njim. Mi je pa vseeno hudo poslušat,kaj mi govori [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  
Ne bi pa rada naredila narobe...


IMO pretehtaj - ali je bolj pomembna eventualna starsevska uzaljenost ali varnost otroka. Posvetuj se s psihologinjo sole. Morda ima ona tudi kaj vec informacij ali otroka celo v obravnavi...




kalbo -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 17:20:24)

Otrok, ki je trpinčen in zlorabljen ni samozavesten in komunikativen. Imej pred očmi gitin primer in dejstvo, da tvoja vzgoja ni enaka vzgoji nekoga drugega. Vsaj v našem primeru pa naši ravnateljici in socialni delavki nebi dal v obravnavo niti uboja muhe, ker sta obe nesposobni. Si pa potem predstavljam, kako se lahko lotita čisto nedolčnega starša.

Seveda se pa človek vedno vpraša...kaj pa če...




ronja -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 17:36:47)

IMO pretehtaj - ali je bolj pomembna eventualna starsevska uzaljenost ali varnost otroka.

Medela, podpis pod tole.
Ti dam en primer od nedavnega: s sosedo v bloku se velikokrat vidimo, ker imamo enako stare otroke, vrata so si nasproti. Enkrat smo bile spet nekaj zmenjene in si je Ronja želela ona sama zmenit in sem ji pustila - ona je šla do sosedinih vrat, jaz pa sem ostala na naših vratih. Sosed, ki je prišel po stopnicah, mene ni videl, ampak samo njo pred zaprtimi (sosedinimi) vrati in jo je vprašal, če je kar sama in če smo jo ven zaprli. Seveda sem mu razložila, da je vse ok, da je šla k sosedi potrkat, pa da nam takih vzgojnih metod zaenkrat ni treba uporabljat. Itak mu je bilo jasno, ko je še mene videl. Lahko bi bila užaljena, ker valjda ne zapiram otrok na hodnik, ampak meni se je zdelo to ful lepo in sem prav pomirjena, da vem, da imam v bloku sosede, ki jim je mar, ali otrok sam pred vrati čepi in bi dejansko kaj naredili, če bi se to zgodilo (torej, če se meni kaj zgodi, jih ne bi pustili tu tulit, recimo, bi kdo pomagal...).

Tako da - če starši ne delajo nič narobe, itak ne bojo meli slabe vesti in ne bo noben problem, mogoče bo mal čudna situacija, ampak to res ni nič tragičnega. Če delajo malo narobe (ga kdaj po riti, vendar pa ga ne pretepajo), potem je v bistvu čisto ok, da dobijo en feed back, da to pa mogoče vseeno ni glih najboljši način oz. da vidijo, kako otrok to vidi; če pa delajo ornk narobe, da jih fant res skoraj vedno faše, kadar ga kaj poserje, potem jih je pa itak treba ustavit.

Saj tudi policisti preverijo prej, ali starš res slabo dela z otrokom, te ne predajo tožilstvu kar tako. Pa so oni šele zadnja inštanca, navadno so prej razne delavke v vrtcu/šoli. In tudi oni (policisti) so starši in socialne delavke in psihologinje v vrtcu/šoli/ tudi... vsi so starši in vejo, da imaš včasih malih poln kufer in da se zadereš nanje, verjetno jih celo kdo od njih kdaj pritisne, tako da po moje ne mečejo vseh v isti koš (to leti na očitek, češ, da ti bojo pa kar otroke vzeli, če ga enkrat po riti - to ni res). Ampak če je otrok res vsak dan tepen, pa vseeno ne moreš pogledat kar stran.

Se strinjam sicer, da otroci stvari dostikrat zelo drugače naslikajo: Lejla je v vrtcu rekla, da ji je oči naredil palačinke, pa ji je naredil brokolijev sufle (ne zgleda podobno in po okusu je čisto drugače in dlje časa se dela sufle itd...), ko sta bila sama (ji oči še zdaj zamer[sm=jezicek.gif]). Pa še kaka bedarija se najde, da vidiš, da je čisto mimo. Ravno zato pa je treba pogledat, kaj je res, ne pa si samo rečt, ah, saj ni nič.

Po moje imaš ti vsekakor pravico ga vprašat, kdo bi ti pa to lahko prepovedal? Saj ga nič ne siliš ali maltretiraš - če pa se ti zaupa, valjda da ga poslušaš in vprašaš dalje! Jaz bi isto naredila, kar so ti svetovale: fanta še malo povprašala in tudi tiste, ki delajo z njim (v vrtcu ali šoli, kjer pač je).




ronja -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 17:39:54)

Otrok, ki je trpinčen in zlorabljen ni samozavesten in komunikativen.

Uf, kalbo, ni ravno tako izi. Sem imela sošolca iz oš: zelo dober učenec, brihten, komunikativen, samozavesten, vse super... In mi je kasneje enkrat povedal, da ga je oče zlorabljal - zanj ne bi nikoli ugotovila, ne takrat, ne zdaj, ker ne ustreza profilu niti malo!

Kar se šolskih delavk tiče se jih spomnim iz naših časov in se strinjam s tabo, vseeno imam pa upanje, da so se stvari v teh 20ih letih kaj spremenile...




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.3.2012 18:23:23)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




pelin -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 19:27:35)

V vrtcih in šolah imaš še vedno zaposlene dobre kadre, žal pa med njimi še vedno najdeš prave kretene...So se pa stvari v tej smeri spremenile v toliko, da so CSD-ji preložili velik del odgovornosti in vsega zraven na pedagoške delavce...Skratka, kot pedagoški delavec moram vsak sum ali ugotovitev zlorabe otrok javiti svojemu nadrejenemu, ki zadevo spelje in posreduje naprej na pristojne organe. Za te zadeve so nam ravno danes na izobraževanju pod nos molili posebne obrazce in nas vse opozarjali, da v primeru da zadeve ne podamo naprej, kazensko odgovarjamo...Skratka, če ti svoje dileme zaupaš učiteljici, jih bo ona primorana posredovati naprej....Strinjam se, da lahko iz tega nastane lepa godlja, če se izkažejo zadeve za lažni alarm....po drugi strani pa se lahko zgodi, da kakšnemu otročku rešiš življenje...Sedaj je pa na tebi...mene kot strokovnega delavca k podaji ovadbe sili moralna in poklicna dožnost...tebe le moralna..., ki pa zna biti včasih najhujša...




Spark -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 20:25:59)

Jaz sem svojo zadnjič zaradi neke bedarije 1x riti. Hčera 7 let stara je moji sestri rekla, da sem jo FUUUL VELIKOOOOO tepla po riti. Na kar me moja sestra čisto zgrožena napade , kaj mi je itd,... Tako da otroci znajo full naložit oz. si predstavljat drugače kot je res. Ampak malo pa ga le povprašaj kako ga tepejo.




kalbo -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 22:06:28)

Ma saj glih zato, ker so tok pritisnil na te uboge učiteljce, da so zdaj čist presrane in lahko ena takšna neumnost prekleto zamaje temelje ene čisto normalne in srečne družine, nekdo lahko pa še vedno zlorablja otroka. Živela Amerika. Po drugi strani pa, je le potrebno malo potipat, kaj se dogaja s tem otrokom, že zarad tistega, kaj pa če je res. In začet je treba pri starših tega otroka in šele potem na CSD.





madela -> RE: Pomoč otroku! (1.3.2012 23:08:35)

Hvala za vse nasvete. Odločila sem se,da ga bom sama vprašala,če bo želel kaj več povedat,pa naj stane kar hoče.Lahko,da je vse skupaj čist nedolžno in je otrok dobil kdaj po riti in je s tega res nastalo,to kar tule pišem in ni potrebe po še večji godlji. Ne morem pa se kar vstran obrnit,ker vseeno ima nek razlog,da mi je to začel razlagat. Tekom pogovora z njim,v smislu da ga še kaj vprašam in ne samo poslušam čist v šoku,mi bo pa dal odgovor,ki ga iščem,torej ali je potrebno ukrepat ali ne.
Upam,da delam prav,ker me žre,kaj pa če...




noranate -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 7:34:39)

V šoli so navodila taka, da šola nič ne raziskuje, ampak vsak sum podamo na CSD in policijo, ki potem razišče zadeve

zakaj pa imamo potem na šoli zaposlenih en kup pedagogov, psihologov...A niti enega razgovora ne morejo opravit, preden dajo naprej. Spet eni, ki brez dela plačo vlečejo![sm=hudicek1.gif]




liliana -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 8:43:44)

IZVIRNO SPOROČILO: madela

Hvala za vse nasvete. Odločila sem se,da ga bom sama vprašala,če bo želel kaj več povedat,pa naj stane kar hoče.Lahko,da je vse skupaj čist nedolžno in je otrok dobil kdaj po riti in je s tega res nastalo,to kar tule pišem in ni potrebe po še večji godlji. Ne morem pa se kar vstran obrnit,ker vseeno ima nek razlog,da mi je to začel razlagat. Tekom pogovora z njim,v smislu da ga še kaj vprašam in ne samo poslušam čist v šoku,mi bo pa dal odgovor,ki ga iščem,torej ali je potrebno ukrepat ali ne.
Upam,da delam prav,ker me žre,kaj pa če...


Dvomim, da boš dobila odgovor, ki ga iščeš.....vsaj po mojem mnenju, otroci (in tudi odrasli), ki so žrtve zlorab in trpinčenja ne govorijo ravno odkrito o teh zadevah......nasilje in zloraba pri otroku tudi povzroči občutke nelagodja in strahu, krivde......in zaradi tega verjetno vsem naokrog ravno ne razlagajo, da jih pa starši doma zlorabljajo.....ampak to nekako "potisnejo vase"......

Če te res muči in želiš raziskati situacijo, se najprej obrni na starše (ne vem v kakih odnosih si s starši, verjetno ne v kakih prijateljskih, ker potem bi že kaj staršem povedala in obstaja tudi možnost, da bodo starši užaljeni, če jim boš karkoli rekla), preden želiš vpletati šolo in CSD....ker na podlagi tega kar si napisala res lahko obstaja samo to, da je otrok ene parkrat dobil po riti, se mu je to zdelo "interesantno" in je bil presenečen nad tem, ker prej mogoče ni dobival po riti in je začel spraševati okrog, da bi potešil svojo radovednost.......

Na CSD se pa jaz ne bi obračala v tej fazi.....nedavno sem na eni drugi temi izpostavila ravno problem te definicije kaznovanja otroka in je ena RRovka šla moje pomisleke (kje je meja med nasiljem in vzgojo) preverjat k stroki na CSD.....in so se stroki na CSD moji pomisleki zdeli smešni in sem komplicirala za brez veze.....izgleda, da vseeno niso vse zakonske definicije v praksi tako enostavne in jasne....

In kot je dejal kalbo že prej....postajamo amerika.....kjer kmalu ne bomo v stanju prepoznavati pravega problema nasilja in trpinčenja, ker vidimo večkrat  strahove tam kjer jih ni......verjmem pa, da je pa težko posamezniku najti pravo mejo med dejanskim nasiljem in prevelim potenciranjem......ker vedno obstaja tudi možnost, da si otrok kaj zmisli (čeprav današnji otroci več ne lažejo, imajo pa vseeno bujno domišljijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image])......kakor tudi vedno obstaja možnost, da je nasilje prisotno tudi tam, kjer nihče ne govori o tem in je vse navzven v družini v najlepšem redu......




nestea -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 10:37:41)

Zdravo, Madela. Moje mnenje je, da si ne smemo zatiskati oči in ušesa, pogledati v tla ali odmisliti, da se dogajajo tudi hude stvari v življenju otrok.
Če se ti je otrok vsaj malo odprl, mislim, da ni nič narobe, da se z njim malo pogovoriš, nato pa brez strahu in sramu po svoji presoji nadaljuješ pogovor z mamo, starši. Zelo drži, da znajo otroci tudi prenapihniti celotno situacijo oziroma iztrgajo en del celotne zgodbe in se lahko sliši kar grozljivo in nedopustno.

Jaz bi se pogovorila na kratko z otrokom in zagotovo z mamo. Mogoče res ni nič hudega in bi pogovor z mamo razšistil dvome. Vendar bi tudi v prihodnje bila pozorna na tega otroka. Mogoče pa je vendarle klic na pomoč.

Ko smo se mi preselili v novo stanovanje, sem vsakodnevno poslušala: Ne, mami, prosim ne, saj bom priden. Pozvonila sem pri sosedi, sicer je bila nesramna in zadirčna do mene, saj vendarle nimam pojma, ker nimam svojih otrok. Povedala sem ji, da bom situacijo opisala CSD. Od tistega dne nisem nikoli več slišala udarcev.

Madela, razumem te, tudi meni je bilo težko pozvoniti, ampak vem, da sem ravnala pravilno.




petea -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 10:49:13)

nestea,
samo, ali si prepričana, da je soseda v trenutku nehala s pristopom ali je samo zamenjala način oz. mesto kaznovanja, da ga ti več ne slišiš?




nestea -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 11:28:46)

Petea, seveda ne morem povsem prepričana. Vendar stanovanje delimo po celi dolžini in sliši se skoraj vse. Fant, sedaj že srednješolec, je zelo prijeten in danes poslušam njegovo glasbo, haha, včasih pa je bil jok.Mislim, da je mama potrebovala samo klik in mislim, da sem bila v pomoč, ne gledam na to kot izbruh grdega obnašanja. Takrat me ni več pozdravljala na hodniku, sedaj pa vedno pozdravi.
To zgodbo sem sestavila kot mozaik, izraz otroka, obnašanje mame in zvoki iz stanovanja. Če ne bi imela občutka, da so se stvari spremenile, bi brez oklevanja zadevo prijavila.




petea -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 11:37:55)

ko bi le bilo več takšnih enostavnih rešitev in hipnih sprememb




madela -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 11:41:59)

Mame tega otroka ne poznam,otrok hodi sam v šolo in domov. Pogovor z mamo je pa tko,kot dvorezen meč. Spet ne bom vedela,kaj je res in kaj ne,saj mama zagotovo ne bo rekla,da ga vsak dan pretepe. Lahko se pa potem znese nad otrokom.
Vsekakor bom fanta opazovala in se pogovorila z njim.Glede na to,da imam sama tri otroke,bi morala prepoznat znake prenapihnjenosti ali resnice...ni pa nujno.
Srčno upam,da ni tako hudo. Ampak jaz ponoči sploh nisem dobro spala,ker me mučijo dvomi. Nikoli si nisem predstavljala,da k meni pristopi otrok,ki mi bo govoril,da ga doma skoraj vsak dan tepejo,in najhujše,ko ne veš ali je to klic na pomoč,ali napihnjenost celotne zadeve[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




posh -> RE: Pomoč otroku! (2.3.2012 12:59:22)

Madela, sicer ne vem, kako bi to naštimala, ampak poglej, če ima fant kakšne modrice na sebi.




Alfabeta -> RE: Pomoč otroku! (5.3.2012 11:54:14)


IZVIRNO SPOROČILO: nestea
Ko smo se mi preselili v novo stanovanje, sem vsakodnevno poslušala: Ne, mami, prosim ne, saj bom priden. Pozvonila sem pri sosedi, sicer je bila nesramna in zadirčna do mene, saj vendarle nimam pojma, ker nimam svojih otrok. Povedala sem ji, da bom situacijo opisala CSD. Od tistega dne nisem nikoli več slišala udarcev.

Madela, razumem te, tudi meni je bilo težko pozvoniti, ampak vem, da sem ravnala pravilno.


sem se včeraj spomnila nate, Nestea... Hčerka mi je do konca spila živce in sem ugasnila risanke na tv in je začela: "Mami, prosim neeee. Bom pridna, obljubim..." Jok pa tak, da groza... In sem pomislila na tvojo situacijo in prisežem pri svoji mami, da nisem roke dvignila, ampak je bilo tako kot sem napisala. Torej, če bi imela kakega soseda bi si tudi hitro nakopala socialno, a ne?




mateyka -> RE: Pomoč otroku! (5.3.2012 12:24:29)

Alfabeta, točno to sem zdajle pomislila, ko sem brala nestein post - komu se pa ta stavek še ni zgodil??
in kaj tak stavek sploh pove???
moja tamala velikokrat reče točno tak ali zelo podoben stavek. skoraj vsakič ko ji rečemo da ne bo (vstavi kar ji všeč), če ne gre zdajle takoj jest, zobe umit itd.. (ko jo že 5x pokličemo). kako bi lahko nekdo iz tega stavka sklepal da jo tepemo ali da se otrok pri sosedu tepe, zlorablja - absurd, da ne rečem da mora bit človek mal čaknut da gre za to zvonit in grozit sosedu s CSD. I mean wth is wrong with you? ma da men en to nardi, ne vem kam bi ga poslala..

dam možnost da je bilo dretje in udarce za slišat? samo potem BI poklicala CSD in ne samo zvonila in grozila..




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>