bubec -> RE: dan dopusta za otroka (6.4.2012 21:07:30)
|
IZVIRNO SPOROČILO: motylik Če si bila lani zaposlena več kot 6 mesecev ti pripada celoten dopust in seveda tudi regres. MINISTERSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE ZDR zagotavlja pravico do minimalnega letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega (159. člen). To pomeni, da ima delavec, katerega delovna obveznost je razporejena na pet delovnih dni v tednu, minimalni letni dopust v trajanju 20 delovnih dni, za delavca, ki dela šest dni v tednu, pa minimalni štiritedenski letni dopust pomeni 24 delovnih dni. Poleg tega ZDR določa primere osebnih okoliščin, na podlagi katerih delavcu že na podlagi samega zakona pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta (starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro, delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno in duševno prizadetostjo ter delavec z otrokom do 15 let starosti). Daljše trajanje letnega dopusta se v skladu z določbo 160. člena lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Ob izpolnitvi pogoja šestmesečnega nepretrganega delovnega razmerja delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta in s tem tudi pravico do celotnega regresa za letni dopust. Glede na to da ZDR v 131. členu določa, da mora delodajalec delavcu izplačati regres najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta, vendar v konkretnem primeru v tem času pogoj šestmesečnega nepretrganega delovnega razmerja še ni izpolnjen, je delavec do 1. julija upravičen do sorazmernega dela regresa, po izpolnitvi navedenega pogoja pa do preostanka do celotnega regresa za letni dopust. A to pol pomeni, da se mi tudi sobote štejejo kot dopust? Ker meni jih lani, ko sem šla za en teden ni štel oz je napisal samo 40 ur, bi blo pa več, ker je blo od sobote do sobote,..
|
|
|
|