Samozadovoljevanje pri otroku (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

Ajra RR -> Samozadovoljevanje pri otroku (17.2.2012 13:53:47)

Kaj storiti? kako reagirati? Je to normalno?
Preberite si nasvete dr. Saše Poljak Lukek: http://www.ringaraja.net/RR-strokovnjaki-Details.asp?expID=481

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (18.2.2012 1:31:02)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Mimona29 -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (18.2.2012 9:13:09)

meni se zdi povsem normalno.

lily32 -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (18.2.2012 9:18:28)

Ne vem, če vedno samo izzveni. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sem v zadnjih letih videla že dve deklici in enega dečka v prvem razredu, ki so to počeli in je bilo že kar malo nerodno in moteče, ker so se med poukom in različnimi dejavnostmim kar izgubili in so imeli roke nonstop v hlačah. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (18.2.2012 9:39:59)

mika -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (18.2.2012 9:49:41)

Ne vem, če vedno samo izzveni. 

sEJ NI NAPISALA, da samo izzveni, ampak je razložila kako nastopit, kadar se otrok izpostavlja.

A si se ti pogovorila s starši teh dveh otrok?

lily32 -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (18.2.2012 10:35:38)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image] Priznam, sem površno brala. Ja, učiteljice, ki so otroka učile, so se s starši pogovorile. Z nekaterimi uspešno, z enimi pa neuspešno, ker niso imeli posluha za to.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Sama sem bila bolj posredno udeležena v tem, ker sem imela otroke v podaljšanem bivanju le po dve urici na dan, a so me razredničarke vseeno opozorile na to, saj se je predvsem en fant rad samozadovoljeval med delanjem domače naloge in je bilo potem res preusmirjat pozornost. 

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (18.2.2012 18:15:14)

IZVIRNO SPOROČILO: Gromska

A da gre res za normalno fazo razvoja, ki s časoma tudi izzveni?
[sm=jezicek.gif]

Tudi meni, se razume. A je dvoumno napisano. Kaj izveni: samozadovoljevanje ali to početje na družbeno kočljivih placih.

V razlagi je čisto normalno napisano, da "faza izzveni".....ker tam ni nobenega govora o družbeno kočljivih placih.....[sm=smiley1.gif]

Moja hčera se je tudi pred dvema mesecema, mogoče več, začela samozadovoljevati, stara pa bo čez tri mesece 5 let......ne vem nič o tem, da bi to delala na "družbeno kočljivih placih".....ona se je vedno umaknila v sobo, na samo......takrat je to počela skoraj vsak dan......v javnosti oz. na družbeno kočljivih placih nikoli.......samo umaknila se je na samo....sedaj, se samozadovoljuje samo še mogoče en krat na teden......tako da verjamem, da izzveni.....se bo pa v puberteti verjetno to ravnaje obudilo......[sm=smiley1.gif]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (18.2.2012 20:35:03)

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (19.2.2012 9:47:50)

No, bom pa napisala direktno, kar sem hotela: pri meni ni izvenela.[sm=smiley1.gif][sm=smiley9.gif] (Mi je smešno to strokovno filozofiranje okoli najnaravnejših stvari.)

Strokovno filozofiranje je zato, ker starši običajno še vedno doživijo šok ob tem, da se njihovo, nekaj let staro dete samozadovoljuje....upam staviti, da velika večina staršev nikoli ne spregovori javno o tem, da se njihov otrok samozadovoljuje, ker jim je še vedno nerodno.......da ne omenjam tistih staršev, ki vidijo tako dejanje pri drugem otroku....se jim gravža, jim je grozno neprijetno in nerodno izpostavljati svojega otroka takemu nagravžnemu dejanju ipd......

in zaradi tega pride potem do strokovnega filozofiranja....da bi stroka "pomirilia" ene in druge starše......kot sem pa že rekla, pri moji hčerki je to bistveno redkeje danes, kot je pa bilo pred dvema ali tremi meseci, ko se je začelo......

krtačka -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (19.2.2012 9:53:50)

liliana ali pa se je enostavno začela skrivati. Tudi jaz se spomnim za nazaj, da sem to počela že kot otrok...

tehnofil -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (19.2.2012 19:57:48)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
..., začela samozadovoljevati, stara pa bo čez tri mesece 5 let.....počela skoraj vsak dan.....sedaj, se samozadovoljuje samo še mogoče en krat na teden......tako da verjamem, da izzveni.....se bo pa v puberteti verjetno to ravnaje obudilo......[sm=smiley1.gif]

Dotikanje spolovil pri otroku še ni samozadovoljevanje. Dotikanje spolovila otroku povzroča ugodje, ne pa zadovoljitev spolne potrebe. Vsi otroci seveč ali manj dotikajo spolovila, a to je na nivoju ugodja kot ga povzroča čohanje po tilniku.

Tudi pri odraslih ne gre vedno za zadovoljitev spolne potrebe, čeprav se to dejansko zgodi. Pri odraslih lahko spolnost (in s tem doseganje spolnega viška, in zato tudi zadovoljitev spolne potrebe) postane ventil za sporščanje stiske.

Za umiritev stiske oz. za preusmeritev pozornosti se začne samozadovoljevati. Čez nekaj časa samozadovoljevanje tako postane razvedrilo in sploh ni več povezano s spolno potrebo ampak s potrebo telesa da se umiri. Način sproščanja s samozadovoljevanjem ali s spolnostjo postane tako utečen, da kasneje sploh več ne občuti ali gre za stisko oz. iz kje stiska izvira, ampak postane zgolj sproščanje. Tega je vedno več, od tod tudi tako ekstremna spolnost.

Tako lahko pogosto dobiš takšnega partnerja, za katerega je spolnost ne izvira iz medsebojne ljubezni (ki tudi je lahko med vama) ampak predstavlja sprostitev. Nihče pa si ne želi biti svojemu partnerju sprostitev ampak si želimo biti ljubljeni.

Torej, otroka je potrebno usmerjati v druge načine umirjanja zato, da se njegov odnos do spolnosti ne popači. Ker spolnost je tako globoko povezana z našim doživljanjem samega sebe, da popačen odnos do spolnosti, popači osebnost.

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 10:42:44)

IZVIRNO SPOROČILO: krtačka

liliana ali pa se je enostavno začela skrivati. Tudi jaz se spomnim za nazaj, da sem to počela že kot otrok...

Saj se je skrivala vedno.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Samo takoj vem, ko se samozadovojuje oz. kot pravi tehnofil strokovno, se dotika spolovila......ker je vsa rdeča v obraz in potna.....

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 10:55:58)

IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

Dotikanje spolovil pri otroku še ni samozadovoljevanje. Dotikanje spolovila otroku povzroča ugodje, ne pa zadovoljitev spolne potrebe. Vsi otroci seveč ali manj dotikajo spolovila, a to je na nivoju ugodja kot ga povzroča čohanje po tilniku.

To mi je jasno, da petletni otrok še ne more doživeti orgazma.....samo lažje z eno besedo opišeš to dejanje, ker je precej podobno samozadovoljevanju, čeprav otrok doživi ob božanju svojega spolovila samo ugodje......

Tudi pri odraslih ne gre vedno za zadovoljitev spolne potrebe, čeprav se to dejansko zgodi. Pri odraslih lahko spolnost (in s tem doseganje spolnega viška, in zato tudi zadovoljitev spolne potrebe) postane ventil za sporščanje stiske.

Lahko tudi......ni pa vedno to zgolj ventil za sproščanje stiske......

Za umiritev stiske oz. za preusmeritev pozornosti se začne samozadovoljevati. Čez nekaj časa samozadovoljevanje tako postane razvedrilo in sploh ni več povezano s spolno potrebo ampak s potrebo telesa da se umiri. Način sproščanja s samozadovoljevanjem ali s spolnostjo postane tako utečen, da kasneje sploh več ne občuti ali gre za stisko oz. iz kje stiska izvira, ampak postane zgolj sproščanje. Tega je vedno več, od tod tudi tako ekstremna spolnost.

No, ne gledam jaz na vsako otrokovo dejanje kot na stisko in kot na deviantno dejanje......če ji predstavlja ugodje in če raziskuje svoje telo ji vedno pač ne mislim vedno preusmerjati pozornosti.....ker bo itak našla način, da bo to počela na skrivaj......

Drugače pa tudi sama ne gojim nekih predsodkov to tega, da se človek včasih sprosti s samozadovoljevanjem in ob tem celo uživa......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Tako lahko pogosto dobiš takšnega partnerja, za katerega je spolnost ne izvira iz medsebojne ljubezni (ki tudi je lahko med vama) ampak predstavlja sprostitev. Nihče pa si ne želi biti svojemu partnerju sprostitev ampak si želimo biti ljubljeni.

Zakaj....ker se partner preveč samozadovoljeval.....?

Torej, otroka je potrebno usmerjati v druge načine umirjanja zato, da se njegov odnos do spolnosti ne popači. Ker spolnost je tako globoko povezana z našim doživljanjem samega sebe, da popačen odnos do spolnosti, popači osebnost.

Ne, ne mislim je usmerjati v druge načine "umirjanja".....ker sama pač mislim, da ji bom na ta način popačila spolnost in s tem doživljanje same sebe, če ji bom to dejanje "prepovedovala" in ji nonstop, ko bo to počela preusmerjevala pozornost......

Izabelina -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 11:03:56)

no ob vseh odgovorih nism našla tistega, ki mene najbolj zanima: kaj naredite ko se otrok dotika spolovil? čisto praktično po korakih, kaj naredite, kaj rečete, kako reagirate?

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 11:18:20)

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

no ob vseh odgovorih nism našla tistega, ki mene najbolj zanima: kaj naredite ko se otrok dotika spolovil? čisto praktično po korakih, kaj naredite, kaj rečete, kako reagirate?

Nič.....ko vidim, da gre za t.i. dejavnje samozadovoljevanja, ne storim nič.....omogočim ji njeno zasebnost, ker to počne vedno sama.....vendar kot pravim, zdaj vedno redkeje......

Ko se pa dotika spolovila in vem, da že dolgo ni šla lulat, jo pa vprašam, če ji je lulat......včasih namreč pozabi iti, če je s kakšno stvarjo zelo zaposlena......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

bistrakatka -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 11:20:40)

iz psihologije vem da če otrok to počne potem v družini nekaj ne štima... no ne me vzet za besedo tiste ki ste matere tistih otrok in se vam zdi da je vse ok...mogoče pa le ni temu tako..otrok je pod napetostjo pod nekim pritiskom lahko od staršev znancev ali celo prijateljev...treba je začet zdaj razpravljat z otrokom kje je to videl zakaj to počne in ga nasplošno opazovat ali kje nazaduje ,..vsekakor to ni normalno početje otrok...saj od dojenčkove faze oralnega zadovoljevanja---kasneje je to po puberteti spolnost..od faze do faze razvoja smo drugačni... in v tej to ni spolno zadovoljevanje...no vsak psiholog zna imeti tudi svoje mnenje ki se ne izključuje...poglejte svojega otroka in ugotovite kaj mu manjka...zakaj ta način sproščanja...zakaj je živčen:::::...pa ne berite nekih strokovnih literatur brez podlage...

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 11:32:33)

IZVIRNO SPOROČILO: bistrakatka

iz psihologije vem da če otrok to počne potem v družini nekaj ne štima... no ne me vzet za besedo tiste ki ste matere tistih otrok in se vam zdi da je vse ok...mogoče pa le ni temu tako..otrok je pod napetostjo pod nekim pritiskom lahko od staršev znancev ali celo prijateljev...treba je začet zdaj razpravljat z otrokom kje je to videl zakaj to počne in ga nasplošno opazovat ali kje nazaduje ,..vsekakor to ni normalno početje otrok...saj od dojenčkove faze oralnega zadovoljevanja---kasneje je to po puberteti spolnost..od faze do faze razvoja smo drugačni... in v tej to ni spolno zadovoljevanje...no vsak psiholog zna imeti tudi svoje mnenje ki se ne izključuje...poglejte svojega otroka in ugotovite kaj mu manjka...zakaj ta način sproščanja...zakaj je živčen:::::...pa ne berite nekih strokovnih literatur brez podlage...

In kaj naj zdaj....? Začnem intvervjuvat otroka, kje je to videl, zakaj to počne, začnem sumničit vsakega člana družine, prijatelje....? In če nič oprijemljivega ne najdem, naj otroka peljem k strokovnjaku.....? S tem šele bom otroka zaznamovala za vse življenje......Samo zato, ker se je otrok nekajkrat pobožal po luliki.....svašta....

Res postajamo vedno bolj bolana družba......ki vidimo v vsakem obnašanju otroka strahove, ki  nismo sposobni sprejeti normalnega razvoja otroka, ki se raziskuje, ki ugotavlja, kaj mu prinaša ugodje in kaj ne.......

tehnofil -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 13:46:38)

iz psihologije vem da če otrok to počne potem v družini nekaj ne štima... no ne me vzet za besedo tiste ki ste matere tistih otrok in se vam zdi da je vse ok...

In kaj naj zdaj....? Začnem intvervjuvat otroka, ...., naj otroka peljem k strokovnjaku.....?

....  nismo sposobni sprejeti normalnega razvoja otroka, ki se raziskuje, ki ugotavlja, kaj mu prinaša ugodje in kaj ne.......

Res je spoznavanje lastnega telesa del normalnega razvoja otroka. Saj si pametna ženska in prav gotovo razumeš, da gre lahko tudi pri takšnem raziskovanju za pretirano raziskovanje katerega več ne poganja radovednost ampak potreba po ugodju, ki pomiri telo. Nihče ne pravi, da imaš ti konkretno problem, ali tvoja hči. Za mene je takšen pogovor vedno izhodišče za razglabljanje o problemih, ki pa jih lahko ima marsikdo, ki to samo bere, ne da bi se udeleževal v debati.

Torej, kdaj ne gre več za raziskovanje ampak za iskanje ugodja z namenom tolažbe, umirjanja bo mati, ki je z otrokom povezana, predvsem pa povezana s svojim telesom, hitro začutila. In takrat se ne pelje k strokovnjaku otroka, ker kot je že navedeno to izhaja "v družini nekaj ne štima", otrok pa ne vspostavlja dinamiko v družini. Otrok se na stanje v družini samo odziva. Torej če je koga za peljati k strokovnjaku sta to starša, da "poštimata" svoj odnos, otrok pa se bo na novo "poštimano" situacijo zopet samo odzval.

Spet je viden paradoks, kako je lahko "zaplankana" oseba v resnici napredna in "napredna" oseba v resnici zaplankana. Namreč "napredna" sodobna oseba jemlje vse kar je v zvezi s spolnostjo kot nekaj naravnega. Kar pa ni res. Tako kot vse naravne stvari se lahko zlorabi tudi spolnost. Tako kot je prehranjevanje popolnoma naravno, nihče ne trdi da je preobjedanje naravno. Ravno tako je s spolnostjo. Spolnost, ki se uporablja za pomiritev se popolnoma nič ne razlikuje od preobjedanja saj oba osnovno potrebo zlorabita za nekaj za kar ni namenjena. Samo pri preobjedanju se to pokaže na telesni teži pri spolnosti pa je vse to bolj skrito. Težava pa je obakrat ista. Ali pa pretiran šport. Tudi šport se lahko zlorabi za umirjanje telesa, je pa to še težje opredeliti, ker šport je kao zdrav. Gre dejansko za neke vrste beg od problema pa naj bo ta beg s slaščicami, spolnostjo ali športom.

Torej vse je potrebno presojati kritično z zdravo mero razuma, posploševanje "da je vsa spolnost zdrava in naravna" pa je zaplankano. Pa zopet tudi tu ne mislim na tebe konkretno ampak jemljem le kot iztočnico za vse tiste, ki imajo lahko pred nosom popolnoma napačno uporabo (zlorabo) spolnosti. Samo problem je ta, da se takšni navadno dosti ne zanimajo za te stvari (ker ukvarjanje s tem bi pomenilo resen čustveni napor), tako da je to podobno situaciji ko nas je razredničarka oštevala zakaj jih toliko manjka, govorila pa je tistim, ki so bili prisotni in ne onih, ki jih ni bilo.

Je pa to težko, ker npr. razumeti kaj pomeni "ne imeti zamrznjeno telo" naprimer ne moreš vedeti, če tega nisi nikoli doživel. Če si že od nekdaj "zamrznjen". Potem ti je to stanje edino razumljivo oz. je to stanje za takšno osebo "odmrznjeno" stanje. Takšne zamrznitve telesa se pogosto zgodijo zaradi spolne zlorabe v otroštvu, katere se pogosto niti ne spomni, saj je kot del obrambnega mehanizma, potlačeno.

Ob tem je potrebno povedati da sploh ni nujno da je šlo za spolni kontakt. Dovolj je že neprimerna beseda, kaj šele neprmerno božanje. Otrok ob tem (ker je zelo dobro povezan s svojim telesom) zelo dobro zazna neugodje in sram, ne da bi ga zmogel sploh opredeliti, in ker ga ne more ga potisne v pozabo s tem pa tudi zamrzne del telesa. Del čutenja telesa.

In potem ko takšna odrasla oseba še sliši da ima problem v odnosu, sama pa nikoli ni poznala drugačnega odnosa ji je to enako nerazumljivo, ker za njo je pač tak odnos normalen.

Sicer pa lahko otroku "stisko" povzroči tudi gledanje napete risanke, pa se takoj začne vleči za lulčka ipd. Ali pa kakšna situacija iz vrtca, šole. Pa tudi to je še normalna reakcija. Problem je kadar to postane izrazito, pa ne zaradi dejanja ali okoliščine same ampak ker se takšna reakcija začne utrjevati - podobno kot se začne utrjevati tolažba s sladkorjem.

Torej konkretno:
- z otrokom se pogovoriti le toliko da razume (odvisno od starosti - pri 5 letih že razume) da dotikanje spolovila v javnosti, pred drugimi ni najbolj primerno
- otroka NE stalno opozarjati na to oziroma mu dopovedovati da tega ne sme
- namesto opozarjanja je potrebno otroku preusmeriti pozornost npr. lahko ga pokličeš k sebi in se z njim začneš pogovarjati čisto druge stvari, lahko ga povabiš k igri, vzameš v naročje in gledata risanko skupaj, ga povabiš da ti pomaga, ...

Verjamem da je "težko" to izvajati ko kuhaš kosilo ampak tu ne gre za 10 ali več minutne dogodke, ampak kratke, trajajoče le toliko časa da se otrok umiri. Pa tudi ni potrebno skočiti takoj ko opaziš. Preusmerjanje naj poteka nevsiljivo in spontano.

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (20.2.2012 14:46:17)

Glej tehnofil....odgovor sem napisala bistrikatki, ki je svetovala takojšnje ukrepanje.......verjetno meni, ker nihče drug ni direktno pisal o t.i. samozadovoljevanju pri otroku......

Ker pa pri moji hčeri to iz tedna v teden pojenjuje, je ne mislim direktno obremenjevati s tem njenim početjem......zakaj pa....? Ne dela tega ne pred mano, ne pred drugimi, za okolico ni moteča, drugih znakov kakršnih koli stisk ne opazim pri njej.....če pa se tu in tam poboža po spolovilu, pa tudi, če to ni zaradi ugodja, ampak zaradi sproščanja kakršne koli čustvene napetosti pa tudi ne vidim kakega groznega problema pri njej......če pa bi opazila, da je to početje kakorkoli moteče, da se zaradi tega izogiba kontaktom, da beži v "svoj svet", da to vedno bolj pogosteje počne, bi pa po vsej verjetnosti prevzela naštete predlagane ukrepe......

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.2.2012 16:44:59)

bistrakatka -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (21.2.2012 11:44:19)

bravo tehnofil..meni se ni dalo tolko pisat se strinjam...vseeno pa se nekateri ne morejo sprijaznit z dogodki...nekateri pač ne marajo čustvenega napora....

liliana -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (21.2.2012 12:31:51)

bravo tehnofil..meni se ni dalo tolko pisat se strinjam...vseeno pa se nekateri ne morejo sprijaznit z dogodki...nekateri pač ne marajo čustvenega napora....

A se ti ne zdi, da če ne bi bila sprijaznjena z "dokodkom", ki se mu poenostavljeno reče samozadovoljevanje pri otroku, da ne bi javno pisala o tem......?

Glede na to, da je to še vedno izredna tabu tema, starši sploh javno ne priznajo, kaj dela njihov otrok, so samo brez veze zaskrbljeni in šokirani in takim staršem potem tudi potrebno TAKOJ priporočati čustvenega izkanja vzroka zakaj se otrok raziskuje......in to podkrepiti z besedami "to pa ni normalno"......

ker se mi pa zdi, da gre za povsem normalen in naraven pojav in tudi stroka, na katero si se ti prej sklicevala, pravi temu tako......še ne čutim potrebe po ne vem kakem intenzivnem čustvenem naporu zaziranja vase, v mojega partnerja, babice, dedke, sosede, prijatelje in konec koncev, se mi ne zdi prav obremenjevati brez veze otroka s pretiranim zaziranjem in iskanjem problemov po vsej sili.....

Kot sem pa že prej napisala, pa bom sigurno ukrepala, če bom opazila kakršnekoli druge znake stiske ali nemoči pri otroku, če se bo njegovo "samozadovoljevanje" stopnjevalo, če bo potekalo v javnosti, pred drugimi.....zaenkrat, ker pa ta normalen pojav pojenjuje, pa sem še vedno mnenja, da otrok pač raziskuje svoje telo.....in se nekaj časa pač zadrži pri tistem, kar mu prinaša novo ugotovljen vir ugodja.....

end1 -> RE: Samozadovoljevanje pri otroku (21.2.2012 13:04:14)

A se ti ne zdi, da če ne bi bila sprijaznjena z "dokodkom", ki se mu poenostavljeno reče samozadovoljevanje pri otroku, da ne bi javno pisala o tem......?

Glede na to, da je to še vedno izredna tabu tema, starši sploh javno ne priznajo, kaj dela njihov otrok, so samo brez veze zaskrbljeni in šokirani in takim staršem potem tudi potrebno TAKOJ priporočati čustvenega izkanja vzroka zakaj se otrok raziskuje......in to podkrepiti z besedami "to pa ni normalno"......

ker se mi pa zdi, da gre za povsem normalen in naraven pojav in tudi stroka, na katero si se ti prej sklicevala, pravi temu tako......še ne čutim potrebe po ne vem kakem intenzivnem čustvenem naporu zaziranja vase, v mojega partnerja, babice, dedke, sosede, prijatelje in konec koncev, se mi ne zdi prav obremenjevati brez veze otroka s pretiranim zaziranjem in iskanjem problemov po vsej sili.....

Kot sem pa že prej napisala, pa bom sigurno ukrepala, če bom opazila kakršnekoli druge znake stiske ali nemoči pri otroku, če se bo njegovo "samozadovoljevanje" stopnjevalo, če bo potekalo v javnosti, pred drugimi.....zaenkrat, ker pa ta normalen pojav pojenjuje, pa sem še vedno mnenja, da otrok pač raziskuje svoje telo.....in se nekaj časa pač zadrži pri tistem, kar mu prinaša novo ugotovljen vir ugodja.....

lepo si napisala!

Stran: [1]