mateyka -> RE: kok je pr` nas.. (4.2.2012 11:06:58)
|
ta mraz je tak, suh, šripa in je ful suho. v bajti mamo vsi ful električne lase in dostikrat te kaka statika rukne; ne moreš verjet kako je vse statično.. načeloma ni tako neudobno ker slovensk vlaga je neprimerno bolj vlažna. tukaj naša tamala kot dojenček ni nikol mela pleničnih izpuščajev. čez 14 dni, ko sem jo mela v sloveniji, sva pa že bile pri zravniku, ker je mela kar rane po riti. je pa res zamrzovalnik zunaj, to tem ni dvoma [sm=smiley36.gif] kladdkaka gre pa takole (najljubša švedska sladica mojega moža btw): - 1 šalca moke - pol šalce kakava - pol šalce sladkorja - pol šalce stopljenega masla - 3 jajca - vanilija - ščep soli zmiksaš jajca in sladkor, nato previdno vmešaš presejano moko, ostale sestavine in na koncu maslo. maso zvrneš v pomaščen pekač in pečeš na 150 stopinjah ca 40 minut. jaz sem malo poslovenila recept - sem dala 1-2 ravni žlici sladkorja in polovico sladkanega kakava, polovico pa čokolade v prahu (tuki je ne prodajajo, sem je zvlekla mal s sabo za nostalgijo), pol žličke pecilnega, esenco ruma, pa gor sem dala sladko stepeno smetano in pomarančno temno čokolado za glazuro. point kladdkake je, da zaradi peke na nižji temperaturi dalj časa, sredica postane lepljivo pocasta in taka mora bit, da ji lahko rečeš kladdkaka! [sm=smiley1.gif] ker ceste zgledajo takole (pravzaprav vse) [img]http://shrani.si/f/2Y/Oj/4ZDspOUt/swedencominghome.jpg[/img] je popularen spark ali viking kick sled [sm=smiley4.gif] (zgleda pa takole - bi dala svojo fotko, sam je zdele premraz da bi se šli "sparkat" [sm=smiley17.gif]) [img]http://farm6.staticflickr.com/5007/5349327640_bf59dfd1da_z.jpg[/img] [img]http://blog.lib.umn.edu/maasx003/Vikings/images/P1010011SS-thumb.jpg[/img] [img]http://www.seatofourpants.com/wp-content/gallery/sweden-2010/martin-on-en-spark.jpg[/img] lol, tuki so vpregli kozo [sm=smiley36.gif] [img]http://1.bp.blogspot.com/_rRAjjXqyKUM/TT60XK88feI/AAAAAAAAAwU/pqDRHaUv78k/s1600/IMG_2829.JPG[/img]
|
|
|
|