vanilijeva krema (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Hope2 -> vanilijeva krema (1.2.2012 10:20:19)

Rabim recept za preizkušeno dobro vanilijevo kremo. Ne sme biti pretekoča in ne pretrda. Bom filala muffine, zato ne sme tečt, trda ne sme bit zaradi videza in druge funkcionalnosti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Paštetka -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 12:47:23)

kakšni pa bodo muffini?

jaz bi jih nafilala s kremo kot za tiramisu.

torej penasto zmešaš rumenjake in sladkor, dodala bi malo eni 250 g mascarpone sirčka, mogoče malo smetane, pa ostrugan vanilijev strok.
to pride fajn flafi [sm=smiley1.gif]




Hope2 -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 13:03:12)

Ti pol pošljem sliko.

Rabim pa nekaj brez surovih jajc, jim ne zaupam




al1* -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 13:15:20)

500 ml mleka
1 jajce
2 rumenjaka
80g sladkorja
50 g moke
noževa konica soli
vanilija (aroma ali pa semena)

V kozici zavremo mleko, ki smo mu dodali vanilijo.
V posodi stepemo oba rumenjaka in sladkor. Dodamo moko in zmešamo. V mešanico dadamo celo jajce in mešamo, da dobimo svetlorumeno kremasto zmes.
v to zmes počasi ob stalnem mešanju prilivamo zavreto mleko. Dobimo tekočo kremo, ki jo prelijemo v kozico in na majhnem ognju segrevamo. Med segrevanjem mešamo z leseno kuhalnico, da se krema ne prime dna posode. Segrevamo do vretja, da postane podobna kot puding in par sekud vre. Nato odstaviš iz ognja in pustiš, da se ohladi.

Sama tega še nisem delala, sem pa že večkrat jedla.




Paštetka -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 13:22:47)

uf... samo vanilijeva krema več ali manj iz surovega jajca.

kaj pa če bi naredila vanilijevo filo kot se daje tista vanilijeva krema za kremšnite? vem, da se skuha...

aha, zdaj vidim, da je zgornji post že recept kot pri kremšnitah.

vendar se mi zdi, da naša mami ni dajala noter moke [sm=zmeden.gif]


tisto kupljeno maso za kremšnite uporabiš [sm=jezicek.gif]. samo je fina in v 3 minutah narejena [sm=jezicek.gif]




Norigarač -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 15:06:26)

Vanilijev jogurt + maskarpone + sladkor v prahu + stepena sladka smetana + želatina (če želiš bolj kompaktno, drugače pa je bolj tekoče)
Tole dela moja žena, je enkratno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Felicita -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 17:36:23)

kaj pa če poskusiš s tako kremo kot je za kremšnite? to dobiš tudi instant, tam ziher ni surovih jajc [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

drugač je pa tale dobra: http://www.kulinarika.net/recepti/4573/sladice/vanilijeva-krema-za-torte-ali-peciva/ pa skuha se, tko da...




blaža -> RE: vanilijeva krema (1.2.2012 20:08:04)

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.




Hope2 -> RE: vanilijeva krema (2.2.2012 4:44:08)

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.


Tole poznam, jo delam za torte (samo jajc ne dam not)- samo bi zdaj nekaj drugega sprobala. šE ENO PODVPRAŠANJE blaža, kaj jajca naredijo kremi, oz zakaj se jih da not[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]? Je boljše, v okusu, videzi, strukturi???

Pomoje bom ob priliki kar vse sprobala- so mi všeč variante s strokom vanilije in mascarponejem, tale od felicite pa spet zgleda tako, kot sem si zamislila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]






Tutan -> RE: vanilijeva krema (4.2.2012 12:09:07)

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.


Koliko mleka je to? Polovica?
Bom jutri (dobimo obiske) ščarala tortico, pa se mi zdi, da bi tale vanilijeva kremica precej pasala. A lahko spodaj naložim sadje?




Hope2 -> RE: vanilijeva krema (4.2.2012 13:42:00)

Jaz delam ene 5-6dcl mleka in 2 pudinga- lahko daš 1 bourbon vanilija. pa ene 2-3 žlice sladkorja. Pazit moraš da s eti ne naredi skorjica, medtem ko se ohlaja. Ga pa moraš čist ohladit. Potem pa jaz kar mal smetane stepem, pa na koncu not hladen puding vmešam.
Sem delala torto, da sem na oblat namazala jagode in čez tole kremo, pa je super prišlo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Tutan -> RE: vanilijeva krema (4.2.2012 14:24:59)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Jaz delam ene 5-6dcl mleka in 2 pudinga- lahko daš 1 bourbon vanilija. pa ene 2-3 žlice sladkorja. Pazit moraš da s eti ne naredi skorjica, medtem ko se ohlaja. Ga pa moraš čist ohladit. Potem pa jaz kar mal smetane stepem, pa na koncu not hladen puding vmešam.
Sem delala torto, da sem na oblat namazala jagode in čez tole kremo, pa je super prišlo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Kako pa pazim, da se mi ne naredi skorjica? [sm=smiley1.gif]
Super, da si me spomnila na jagode, menda imam še nekje zamrzjene. Sem ravno hotela dat ven maline, pa sem se spomnila, da ni nujno, da je vsem všeč ta kisel okus malin [sm=smiley1.gif]....




Hope2 -> RE: vanilijeva krema (4.2.2012 16:15:06)

1. Non stop mešaš, dokler se ne ohladi
2. daš prozorno folijo na posodo, neprodušno
3. pustiš da se naredi skorjica in jo kasnej pa zavržeš ali poješ[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

V enem mojem receptu so tudi maline, zamrznjene maline na štedilniku pokuhaš, dodaš sladkor in zmiksaš, pa precediš, ker znajo peške mal motit. Zato sem se jaz raje lotila jagod na isti način[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], s tem potem fajn namažem oblat, pa čez kremo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




blaža -> RE: vanilijeva krema (4.2.2012 16:19:40)


IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.


Koliko mleka je to? Polovica?
Bom jutri (dobimo obiske) ščarala tortico, pa se mi zdi, da bi tale vanilijeva kremica precej pasala. A lahko spodaj naložim sadje?



Mleka daš npr, če daš za dva pudinga, kar bi bilo ponavadi za 1l mleka, daš npr 750ml. neki takega, da ni cel liter, ampak tri četrt.




blaža -> RE: vanilijeva krema (4.2.2012 16:20:28)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.


Tole poznam, jo delam za torte (samo jajc ne dam not)- samo bi zdaj nekaj drugega sprobala. šE ENO PODVPRAŠANJE blaža, kaj jajca naredijo kremi, oz zakaj se jih da not[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]? Je boljše, v okusu, videzi, strukturi???

Pomoje bom ob priliki kar vse sprobala- so mi všeč variante s strokom vanilije in mascarponejem, tale od felicite pa spet zgleda tako, kot sem si zamislila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





rumenjaki seveda izboljšajo kremo, ker se z rumenjaki dela zavajon,..




Hope2 -> RE: vanilijeva krema (5.2.2012 12:37:41)

IZVIRNO SPOROČILO: blaža


IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.


Koliko mleka je to? Polovica?
Bom jutri (dobimo obiske) ščarala tortico, pa se mi zdi, da bi tale vanilijeva kremica precej pasala. A lahko spodaj naložim sadje?



Mleka daš npr, če daš za dva pudinga, kar bi bilo ponavadi za 1l mleka, daš npr 750ml. neki takega, da ni cel liter, ampak tri četrt.



Prvič ko sem iskala, sem naletela na 0,5l 2 pudinga http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3045 in pride ravno prav trdo-mehko. Sem že pomislila, da bi dala več mleka pa me je bilo strah, da bo premehko oz pretekoče. Bom naslednjič probala z več mleka in 2 rumenjaka.






blaža -> RE: vanilijeva krema (5.2.2012 17:31:50)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

IZVIRNO SPOROČILO: blaža


IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

najbolj simpl ti je, da skuhaš malo bolj na gosto vanilijev puding, v vrelega še ene dva rumenjaka pokuhaš in pol, ko se to dobro ohladi, vmešaš stepeno smetano. to je taka izi, hitro narejena vanilijeva krema, brez kompliciranja.


Koliko mleka je to? Polovica?
Bom jutri (dobimo obiske) ščarala tortico, pa se mi zdi, da bi tale vanilijeva kremica precej pasala. A lahko spodaj naložim sadje?



Mleka daš npr, če daš za dva pudinga, kar bi bilo ponavadi za 1l mleka, daš npr 750ml. neki takega, da ni cel liter, ampak tri četrt.



Prvič ko sem iskala, sem naletela na 0,5l 2 pudinga http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3045 in pride ravno prav trdo-mehko. Sem že pomislila, da bi dala več mleka pa me je bilo strah, da bo premehko oz pretekoče. Bom naslednjič probala z več mleka in 2 rumenjaka.





ma lej. Od pudingove gostote je tudi odvisno kolko cajta ga pokuhaš. Če ga prej odstaviš, maš lahko tudi pol litra mleka za dva pudinga, ma če bi ga dlje mešala, da se do konca naredi, bi blo to pol malo bolj gosto, mogoče celo malo preveč. No pol se itak v smetano vmeša in je spet odvisno kolko smetane daš,..

Jaz delam to bolj po občutku.




Stran: [1]