Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: Aleš* IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Aleš* Za naju z mojo drago (ženo) je varanje ustvarjanje intime zunaj najine zveze. Kakršnekoli intime - telesne ali pogovorne. To ne pomeni, da žena ne sme imeti nobene prijateljice. To pomeni le to, da se nobeni ne zaupa bolj kot meni. Razloži prosim to.....ne razumem globjega pomena te pogovorne intime..... S tem sem mislil to, da bi drugim zaupala več kot meni. Ali da bi jaz drugim zaupal več kot njej. Ali pa npr. da bi drugim razlagal zaupne stvari o njej ali ona o meni. V pogovorih ravno tako lahko postavimo prijateljico(a) nad partnerja in z njim lahko začnemo graditi nekaj novega, kar bo lahko nekoč ogrozilo tisto, kar imamo s partnerjem. Pri varanju po mojem sploh ne gre toliko za to, katera dejanja so bila storjena, temveč za to kako se seli jedro naše skupnosti. S partnerjem zgradiš odnos z ljubezenijo, skrbjo drug za drugega, naklonjenostjo, da tudi s spolnostjo. S tem se ustvari vajino jedro. Ko začneš te reči graditi zunaj, si v bistvu že varal. Malo danes, malo jutri in kmalu ugotoviš, da je tisto zunaj večje, pomembnejše, boljše, kot tisto kar si imel prej s partnerjem in kar si po možnosti tudi obljubil in podpisal, da boš krepil in negoval. Po tej logiki menim, da je prevelika zaupnost zunaj zveze že varanje in da tudi s prijatelji(cami) lahko varamo. IMO je opisano zgolj strah in nezaupanje v stabilnost in pristnost ustvarjene zveze. Sicer bi bilo zanimivo slisati kako se to "jedro" skupnosti seli, ko se pojavijo otroci saj tudi tedaj jedro ne ostane zgolj in izkljucno med partnerjema... BTW: interakcija med ljudmi vedno zahteva ustvarjanje nekega jedra na doloceni ravni. IMO ni sploh vprasanje ali jedro zunaj partnerske skupnosti ali ne, vprasanje je IMO na kateri ravni. Strah, da katero koli in kakrsno koli jedro zunaj partnerske skupnosti lahko ogroza custveno jedro partnerske skupnosti - to je problem in sicer precej globok.