ronja
|
Hehe, jaz se njene stojnice na daleč ognem na vsakem knjižnem sejmu, ker je to ena za moje pojme preveč posiljena gospa . - Pri nas recimo ne pijemo alkohola, ampak se mi zdi pa bolano rečt, da nekdo dela alkoholike, če da v gobovo omako malo vina - ki ga itak pokuhaš, da alkohol izhlapi. Da ga s tem navajaš na okus vina in bo ratal alkoholik. Zanimivo, moja mami je to delala, pa noben od nas ni mahnjen na alko, v bistvu ga skoraj ne pijemo (jaz sploh nič, onadva pa tudi zelo malo). Meni je taka omaka sicer všeč, navadno pa ne delam tako iz enostavnega razloga - ker nimamo vina doma, če pa ga dobimo, dobimo celo flašo in ga potem enkrat porabim 2 dl za kaj takega in ostalo se skisa - zato mi je škoda celo flašo odpirat in zato so omake "neoporečne", ampak se vseeno ne strinjam z njo. - Pri nas recimo tudi ne kupujemo veliko sladkarij, ker so nam pač domače boljše in cenejše (glede na kakovost, seveda). Ampak da bi pa puncama prepovedala vse sladkarije, mi pa na pamet pride. In da bi babici vzela tisto veselje, ko jima prinese kaj, tudi ne. Prosila sem, da ne trdih bonbonov in lizik, ker tisto res ni zdravo za zobe, če pa pojesta malo čokolade in si potem umijeta zobe ali pojesta eno jabolko čez, pa jima ne bo čisto nič hudega. Sem pa prosila, da jim ne dajejo sladkih pijač za odžejat, ker imata itak najrajši vodo in nesladkan čaj in bi rada, da tako ostane, tudi po nasvetu zobozdravnikov z zelo konkretnimi argumenti. to je namreč precej stvar navade. - Tropsko sadje dostikrat vsebuje manj škropiv, ker ga je večino treba olupit: ananas, banane, kivi, mango, papaja... in večina teh strupov ne prehaja v veliki meri skozi lupino. Rajši kupim sezonski mango kot pa uvela jabolka, ki so jih naši vrli kmetje tunkali v škropivu (je znano, da imajo naša jabolka eno najvišljih stopenj škropljenosti v EU). itd.itd... - Moji punci jesta dobesedno res vse (od črnih testenin do najbolj nenavadne zelenjave in sadja), ampak zato ne bi obsodila vseh otrok, ki jim pa kaka hrana ne paše, da so razvajeni. ko da nam je pa vse enako dobro. Ključ je v tem, da narediš hrano raznovrstno, jo ponudiš na različne načine, vključiš otroke v izbiro jedi in sestavin,... pa je vse izi. Ne pa da se držiš ko pijanec plota neke stare slovenske kuhinje, ki mimogrede sploh ni bila preveč zdrava, saj je not bore malo zelenjave (ohranili so se pač v gl. bogati recepti za praznike in takrat se je jedlo mastno, sladko,...) - Ko sem jedla 1 sam teden samo polnozrnate zadeve, precej zelenjave (ker jo imam rada) in precej omejeno sadje (sploh tropsko je bilo omejeno, ker je bolj sladko), sem shujšala več kot 1 kilo. Pa sem 34 tednov noseča in nisem debela, predvsem pa sem non stop padala skup. Tako da pretiravanje ni vedno koristno . Po drugi strani pa taista gospa pravi na demonstraciji (tudi na knjižnem sejmu - gospa ima zelo prodoren glas in se mu ne moreš ognit, da ne bi slišal , sploh ker je navadno ozvočena;), da jasno, da ne moremo vsak dan kuhat, pa da naj vsaj odrežemo kos kruha, narežemo na kocke in ga popečemo v ponvi, da bo dišalo, da bo otrok rajši jedel. Saj nimam nič proti temu nasvetu, samo nekak ni konsistence in to me moti. Mislim, da je napačno, če forsiramo eno skrajnost, ker s tem odvračamo ljudi od bolj zdravega življenja, saj se nam še tisti, ki jim je sama ideja v osnovi všeč ali jo celo sledijo, na daleč ognejo. Isto je z vegetarijanci. Veliko več bi dosegli z nekim bolj umirjenim pristopom (ki ga nekateri vegiji imajo, samo precej je pa tudi militantnih), da je treba mogoče samo zmanjšat ene stvari, pa bi jih ljudje verjetno poslušali. Če pa vse prepoveš, se pa vsak normalen upre in te ne šlivi 5%. Če pa koga zanima pogled ene totalno amaterske mamice s samo nekaj malega biološkega znanja in veseljem do kuhanja, si lahko prebere par idej, kako otrokom približat zelenjavo tule: http://vecna-optimistka.blogspot.com/2011/11/oroci-in-zelenjava.html Ni pa to noben strokoven članek, da ne bo kdo rekel, da se razglašam za kako strokovnjakinjo .
< Sporočilo je popravil ronja -- 14.12.2011 12:57:36 >