Nujno - vprašanje (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


mojamura -> Nujno - vprašanje (10.12.2011 8:38:18)

Kolegica in njen partner posedujeta hišo - novogradnjo. Kredit za hišo plačuje ona v celoti. Lastnika hiša sta oba (vsak polovico). Sedaj pa njen partner hoče prodat svoj del hiše.
Sprašujem, če on to lahko stori, brez njen privolitve, če je ona lastnica druge polovice hiše (pa še kredit plačuje ona)?




karamela -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 9:53:31)

Nisem pravnik. Samo razmišljam. Po moje ne more prodat v kolikor ni točno določeno kaj je njegovo. Torej če sta lastnika vsak 50% in ni točno določeno česa (npr. eden pritličja drugi 1 nadstropja) ne more. V kolikor pa je točno dolčeno  česa in etažirano pa mislim da lahko.

Nisem prepričana o napisanem samo razmišljam. Upam, da se ti kdo javi ki obvlada  te zadeve.




mika -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 10:07:49)

Lahko proda, če je vpisan v ZK, nima veze kdo plačuje kredit. Če bo pa našel kupca je, pa druga stvar, v kar močno dvomim. Nihče ne bo kupil hiše v kateri že nekdo stanuje.
Pred kratkim je bilo po tv ko je nekdo kupil hišo na licitaciji (en del) in se lastniki niso hotli izselit, tako da se že 7 let tožijo. Hiša je zgrajena tako, da ni možno ločit stanovanj. Sicer je to vedno možno, ampak prvotni lastniki se s tem nikoli ne bodo strinjali.

Aja...nisem sigurna kako je, če plačuje hipotekarni kredit. Potem mora najbrž prijateljica podpisat.

Res močno dvomim, da bi se našel kdo, ki bi plačal za polovico hiše, da se bo nategoval s solastnikom.




Norigarač -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 10:32:37)

Problem je lahko tudi v tem, ali je hipoteka na celotno hišo ali samo na njen del. Ker če je za celotno hišo, potem se lahko njen partner pod nosom obriše, ali pa če bo našel naivneža, ki bo odkupil del, ki je na hipoteko. Konec koncev pa ni važno kdo od partnerjev plačuje to hipoteko, skupno premoženje pa to...




mojamura -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 11:35:43)

hišo in parcelo na kateri stoji hiša poleg je še  nekaj zemlje je prijateljica dobila od svoje mame (se mi zdi da preko darilne pogodbe). kredit pa ni vezt na hipoteko, to vem 100%.
ona je potem pol parcele in hišo, ko je bila ta že sezidana prepisala na partnerja. Hiša je še v surovem stanju (zidovi in streha, brez oken inštalacij) Hiša je pritlična, se pravi ni etaž. In ne gre za neko veliko hišo, ampak za manjšo enostanovanjsko hišo, nekje okrog 130 kvadratnih metrov stanovanjske površine.




HHH -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 11:40:10)

Če se le da, naj se nekako dogovorita, sicer bosta na koncu ostala brez vsega oba. Tožbe jima bodo vse požrle.
Vem pa, da je težko. Včasih nemogoče.




Anonimen -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 12:14:31)

ona je potem pol parcele in hišo, ko je bila ta že sezidana prepisala na partnerja. Hiša je še v surovem stanju (zidovi in streha, brez oken inštalacij) Hiša je pritlična, se pravi ni etaž. In ne gre za neko veliko hišo, ampak za manjšo enostanovanjsko hišo, nekje okrog 130 kvadratnih metrov stanovanjske površine.


Ali se dogovorita, da ga ona izplača, če lahko in če ona vztraja pri prodaji (oz. denarju, ki ga želi dobiti) ali naj jo prodata v celoti, saj zdaj kot takšna nikomur ne služi.




mojamura -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 12:46:49)

milionarka ne želi prodati ona, ampak on




mojamura -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 12:47:17)

milionarka ne želi prodati ona, ampak on


graditi sta začela, ker mata 3 otroke živita pri njegovih v zg. štuku. odnosi niso ravno najboljši. tam mata stanovanja 55 kv. metrov.
Mislila sta se seliti, ko bi pač hiša bila tako daleč, zdaj pa on hoče prodati svojo polovico.
Odnosi med njima kot partnerjema so pa tudi zelo skrhani. ona se boji, da ne bo imela kam iti, v primeru, da gresta narazen. 




mika -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 13:31:38)

Karamela ima prav. Glede na to, da hiša ni etažno razdeljena, poleg tega gre za enostanovanjsko hišo, je on ne more prodati. Za stanovanja v večstanovanjskih hišah, ki so bila na lastnike pisana po deležih, so lastniki morali etažno razdeliti. Zakonsko je bil določen rok, je pa od tega preteklo že nekaj let . In če stanovanja niso etažno razdeljena, jih lastniki ne morejo prodat.

Če imata stanovane pri njegovih, se strošek, ki sta ga tam vložila verjetno pokrije z izplačanim kreditom hiše, tako da mu tudi po ločitvi ne pripada kaj dost izplačila. Na koncu bo še on njej dolžen- odvisno od finančnega vložka v stanovanje in od izplačila kreidta za hišo + vrednost parcele. S tem da sama parcela izgubi na vrednosti, ko na njej že stoji objekt. Ne more pa on od nje zahtevati nečesa, kar še nista izplačala banki. Naredila je kiks, da mu je dala pisat tudi tisto, kar je dobila od svojih.





Anonimen -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 14:24:24)

Mojamura, razumela sem vprašanje, čeprav mi ni logično, kako bi v taki hiši živela naprej s popolnim tujcem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], zato mi je še najbolj logično, da se proda in kupnina razdeli.

Vmes je že odgovorila mika, da prodaja deleža itak ni mogoča. 




Anonimen -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 19:20:33)

Mojamura, mož svoj delež hiše lahko poda, vendar ima solastnik (v tem primeru njegova žena) predkupno pravico ... torej če najde kupca in določita neko ceno, je treba najprej ženi ponudit po isti ceni za odkup ... samo ne vem kdo bo šel kupovat pol hiše, t.j. delež hiše [sm=zmeden.gif]
Je pa vedno pot preko tožb, da dokaže, da je ona dobila parcelo v dar, da ona odplačuje kredit itd. ... samo kot so že pred mano napisale, bo najbrž ta tožba požrla večino denarja, kolikor bi ga iztržila s prodajo hiše.




Frodo Bisagin -> RE: Nujno - vprašanje (10.12.2011 19:46:26)

IZVIRNO SPOROČILO: mojamura
Odnosi med njima kot partnerjema so pa tudi zelo skrhani. ona se boji, da ne bo imela kam iti, v primeru, da gresta narazen. 


Ona zeli resevati odnos ali ne?
Ce zeli resevati naj se pogovarja, ce ne misli resevati naj pritisne. On prodati ne more brez nje, ona ga pa lahko tozi za prevaro - da jo je ogoljufal in z laznimi izjavami preprical, da mu je prepisala imetje, ki se ne steje v skupno imetje in jo sedaj preko tega zeli oskodovati.
Predvsem pa z groznjami da bo prodal njeno imetje in sumom na goljufijo na policijo. Imajo poseben oddelek, ki se s takimi zadevami ukvarja. Pa naj bo o tem tiho. Sicer ce bo to naredila naj ne pricakuje da bodo potem se ziveli skupaj.




mojamura -> RE: Nujno - vprašanje (12.12.2011 10:10:12)

hvala lepa vsem




ledenka -> RE: Nujno - vprašanje (12.12.2011 11:02:41)

Na kak način pa je prepisala parcelo na partnerja? Če z darilno pogodbo, se jo da izpodbijat. Vsekakor svetujem, da obišče odvetnika.




mojamura -> RE: Nujno - vprašanje (12.12.2011 11:25:47)

mislim, da je bila darilna




ledenka -> RE: Nujno - vprašanje (12.12.2011 19:56:16)

poglej npr. tule:

http://www.pravozatelebane.com/pogodbe/darilne-pogodbe/razveljavitev-ali-preklic-darilne-pogodbe-ali-je-mogoce.html

upam, da se zadeva uspešno reši!




Stran: [1]