temenca (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo

Sporočilo

stračatela -> temenca (2.12.2011 18:45:38)

moj otrok je star dve leti in sem opazila da ima spet temenca.ali je to normalno še pri dveh letih? s čim naj mu jih odpravim?

Paštetka -> RE: temenca (2.12.2011 19:06:53)

Z nego lasišča.

stračatela -> RE: temenca (2.12.2011 19:15:14)

kakšno?

blaža -> RE: temenca (2.12.2011 19:16:52)

namasiraš mu lasišče z oljem. Lahko tudi z olivnim, ali pa od Johnsona, al kaj takega. Pol se to fajn vpije in lepo razčešeš z glavničkom dol. nato lase umiješ z šamponom kot ponavadi.

stračatela -> RE: temenca (2.12.2011 19:18:07)

sej to delam že neki časa pa ni videt kakšne velike razlike

Cassiopeia -> RE: temenca (2.12.2011 19:19:24)

Naredi oblogo glavice...gaze namoči v olivno olje in jih fiksiraj s kapico...pusti delovati nekaj časa. Ko odstraniš oblogo, lase počešeš v nasprotni rasti las. Glavnik naj ima goste konice. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Cassiopeia -> RE: temenca (2.12.2011 19:20:49)

Ah, vidim, da me je Blaža že prehitela. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Paštetka -> RE: temenca (2.12.2011 19:24:02)

Temenice so znak slabe nege. Dojenčkom se naredijo, ker mamice ne upajo preveč drgniti.
Pri dveletnem otroku pa je lahko samo odraz slabe nege.
Se opravičujem, če zveni preveč direktno.

Pod nega sem mislila: redno pranje las in česanje. Saj s česanje pospešiš prekrvavitev lasišča in odstraniš...
Zgoraj ti je ena napisala kako jih odstraniš, jaz pa kako jih več ne fašete[sm=smiley1.gif]

Paštetka -> RE: temenca (2.12.2011 19:25:37)

IZVIRNO SPOROČILO: stračatela

sej to delam že neki časa pa ni videt kakšne velike razlike

Zdrgni! Ne samo mastit.

stračatela -> RE: temenca (2.12.2011 19:39:03)

slaba higiena-sinu umijem glavo enkrat na teden-je to premalo?je pa res da ima kratke lase in ga ne češemo vsak dan

blaža -> RE: temenca (2.12.2011 19:39:16)

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Temenice so znak slabe nege. Dojenčkom se naredijo, ker mamice ne upajo preveč drgniti.
Pri dveletnem otroku pa je lahko samo odraz slabe nege.
Se opravičujem, če zveni preveč direktno.

Pod nega sem mislila: redno pranje las in česanje. Saj s česanje pospešiš prekrvavitev lasišča in odstraniš...
Zgoraj ti je ena napisala kako jih odstraniš, jaz pa kako jih več ne fašete[sm=smiley1.gif]

Ma ne bi lioh rekla, da so temenca odraz slabe nege oz, da nastanejo zaradi slabe nege.
Naš jih je mel ful do tretjega leta in smo to morali večkrat ponovit. No sedaj se mu pa ne pojavljajo več. Je pa treba res tole čistit proč in lepo našamponirat glavico.

stračatela -> RE: temenca (2.12.2011 19:40:20)

slaba nega sem mislila

Anonimen -> RE: temenca (2.12.2011 20:18:42)

No meni je pediater zatrdil da temenca NISO odraz slabe nege ... so pa posledica še ne pravilnega delovanja žlez lojnic na lasišču in temenc pod nobenim pogojem ne smeš drgnit in naprimer z nohti luščit iz lasišča. Pri nas se je daleč najbolj obnesla parkratna kura z mustelino kremo in peno proti temencam ... mazanje z raznimi olji ni obrodilo sadov.

josephine27 -> RE: temenca (2.12.2011 20:47:32)

mustelina pena je tud nam pomagala. je pa res da česa druzga tud poskusili nismo.

Anonimen -> RE: temenca (2.12.2011 21:48:14)

Mi smo jih odpravili z mandljevim oljem iz lekarne - najprej sem ga namazala, nato pa res fajn prečesala, da je kar letelo dol z glave. 

Paštetka -> RE: temenca (3.12.2011 8:53:45)

Ne higiena. Nega! To je velika razlika.
Nisem napisala čohati, ampak zdrgniti. Ko se enkrat zmehčajo temenice, jih je potrebno nežno zdrgniti s krpico za umivanje.
Lase je potrebno česati vsaj 2 x na dan, da se ravo pospeši krvavitev in začnejo delati znojnice in da koža diha.
In ja, so temenice odraz slabe nege. Nas so pa tako učili in ja preverjeno pri dveh otrocih. Kolikor nisem s krpico fajn umila, so se je že eni po parih dneh pojavili prvi znaki. Potrebno je tukaj hitro reagirati in začeti z odpravo le- teh, drugače je vse hujše. Oz. hudo, je če se to pravočasno ne opazi. Pa smo spet pri slabi negi, če nekdo takoj ne opazi.

frufru -> RE: temenca (3.12.2011 11:25:01)

lasišče je tako kot pri odraslih različno. Prvi jih sploh ni imel, drugi pa tudi ob enako redni negi, higieni, mazanju z oljčkom in izčesavanju temenc ni zgubil. Smo kupili mustelino kremo zoper temenca, se je občutno izboljšalo ni pa še v celoti izginilo (mali ima 4,5 mesecev)...

Možno je, da ima prhljaj ali pa celo luskavico, ki se jo v otroški dobi dokaj težko prepozna... Mene je npr. šolska zdravnica zdravila kot atopični dermatitis, prešaltala na seboroični dematitis... šele po 5.letih v puberteti, ko je izbruhnilo tudi na običajnih predelih, (komolci kolena) je ugotovila, da to ni to in me poslala k dermatologu...

Poizkusi še z Mustelo, če tudi s tem ne bo šlo pa tečnari pri P naj bolje pogleda.

Stran: [1]