|
RE: znižano plačilo vrtca - nova vloga, novi ... 8.12.2011 8:59:44
|
|
|
|
krogec
|
Meni pa se postavlja povsem drugo vprašanje - zakaj je treba ob upeljavi kakršnih koli novosti vedno najprej vse popljuvati in označiti za slabo in škodljivo in nepravično itd.!? Dajte se najprej res dobro informirat o zadevi in potem pljuvajte!!! V enem od postov (mislim da Karensa) je bilo vse zelo lepo in natančno opisano - če sta starša skupaj, se upoštevajo obojni dohodki, če sta ločena (ali pa sta šla narazen po izvenzak. skupnosti), je treba obvezno uredit preživnino! To je veljalo že do sedaj, ker tudi že sedaj mama ni mogla izpolniti papirjev (npr. za otroški dodatek) brez navedbe očeta ali pa brez navedbe sodbe sodišča o preživnini - in če navedeš sodbo o preživnini, potem nima oče za uveljavljanje pravic več nobene veze!! Če ta bivši ne plačuje preživnine vsaj tri mesece, mora mama vložiti izvršbo za preživnino na sodišče, kar je brezplačno in tudi uradniki pomagajo izpolniti papirje. Če še potem ni preživnina nakazana, se obrneš na preživninski sklad in dobiš nekaj od države - ergo to je še enkrat ponovljen vrstni red. Torej, če je mama sama z otrokom in ima vse "pošlihtano", bo csd upošteval samo te njene dohodke, kar je njena plača + preživnina (ali državna preživnina). Problem pa nastane, če papirji niso urejeni. To res ni noben baubau. Niti ni treba zdaj začeti pljuvati po administraciji, ker če hočeš nekaj dobit, moraš pač nekaj "dat/napisat". In pa na csd so večino čisto prijazni ljudje - če so stranke prijazne, ko pa pride nekdo že v naprej nastrojen da "to je vse en shit", ga bodo tako tudi obravnavali. Pa če pogledamo še z drugega konca - vse urejat na enem naslovu in na enem papirju je dejansko bolj enostavno - primer: septembra bo šel ta veliki v šolo in bo v vrtcu ostal samo tamali - po starem bi morala na občino devat eno vlogo za določitev višine plačila vrtca in ne-kam-drugam vlogo za subvencijo šolske prehrane - zdaj se bo to uredilo na enem papiru in oddalo na enem mestu. To je samo en primer, gotovo pa je še veliko takih povezanih situacij, drugače ne bi tega poenotili. Pa ko bo csd enkrat imel tvojo mapo, bo lahko zelo hitro odločil o vseh spremembah. Tako da se meni to zdi zelo fajn zadeva. Obrazec je pač bolj dolg, ampak izpolniti je pa v končni fazi treba čisto malo - le par osebnih podatkov. CSD bo dejansko vse (papirnate) dokaze pridobil sam - samo navesti moraš, kaj naj upošteva, osnova pa je tako dohodninski izračun, v katerem je tudi že všteta npr. preživnina, če jo uradno prejemaš. Sama sem včeraj izpolnila vlogo in sem skupaj s tiskanjem porabila 5 minut. Tudi meni pa ni jasno, zakaj bi bili s.p.-ji na slabšem? Zanje se dela bilanca, ki je temelj dohodninske odločbe, ki je osnova za izračun drugih pravic. Če pa s.p. "petrega", tu pa bi morali že prej nastopiti drugi organi (durs, inšpekcija). Sicer pa če se nekomu zdaj zdi fajn, da minimalno daje državi - čez leta se bo pa državi zdelo fajn, ko mu ne bo rabila dati skoraj nič pokojnine - in kdo bo potem spet ta slab!!?? vse je enkrat izravna... vsaj za večino (za vse pa ne more biti vedno 100%)
|