Kerensa*
|
Sicer se mi zdi, da vem, kaj in kako, pa vseeno... Zasebni d.o.o., ustanovljen s strani ene fizične osebe in tudi v lasti ene fizične osebe, ki je tudi direktor tega d.o.o.-ja in zaposlen v njem. Podjetje ima okrog 20 redno zaposlenih oseb (od tega 3/4 za nedoločen čas) in nekaj sto zunanjih sodelavcev (podizvajalcev). Direktor se odloči, da bo d.o.o. zaprl. Uradno zaradi plačilne nesposobnosti (nekaj dni blokiran TRR), čeprav podjetje neuradno ima tako gotovino, kakor tudi premoženje. V redu - to sme narediti in celo zakonito je. Ima pa namen po tem, ko bo ta d.o.o. zaprl, odpreti novega, ki se bo ukvarjal z isto dejavnostjo, torej bodo delovna mesta (in opisi njihovih nalog) ostala ista oz. enaka. Z zunanjimi podizvajalci ima namen skleniti nove pogodbe o sodelovanju. Kar je tudi zakonito in s čimer ne bi bil oškodovan ne on, ne podizvajalci. Problem nastane z zaposlenimi za nedoločen čas. Po zakonu bi jim moral ponuditi v podpis novo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Takšno, s katero zaposleni ne bi bil nič na slabšem, kakor so sedaj. Načeloma bi jim dal lahko tudi odpoved iz poslovnih razlogov, a ker ima namen še isti dan odpreti novo podjetje in nadaljevati s točno isto dejavnostjo, kakor jo opravlja sedaj, to ni izvedljivo. Gre za istega ustanovitelja, istega lastnika, iste poslovne prostore in isto dejavnost - spremenilo se bo, načeloma, samo ime podjetja. Posledično se bi dalo z lahkoto dokazati davčno utajo, gospodarski kriminal in še kaj za delovno in tržno inšpekcijo. Kar pomeni, da če bi na dotična delovna mesta želel zaposliti nove osebe, tega ne bi smel - prvotno bi moral poklicati nazaj tiste, katerim je dan predtem dal odpoved pogodbe za nedoločen čas iz poslovnih razlogov. V nasprotnem primeru bi bil kazensko in odškodninsko odgovoren. Če delavci dobijo odpoved iz poslovnih razlogov, jim pripada nadomestilo z Zavoda in odpravnina od delodajalca. Lastniku ni v interesu plačevati odpravnin, prav tako lahko izkaže, da jih nima od česa plačati (blokiran TRR). Če podjetje dejansko tudi uradno zapre, potem pravna oseba, katero bi delavci lahko tožili, sploh ne obstaja več. Na koga se delavci potem obrnejo, da izterjajo odpravnino? V sindikatu niso. Kaj jim pripada od Jamstvenega sklada, koliko in po kolikem času? Da jim pripada nadomestilo z Zavoda, je jasno. Delodajalec na to nima vpliva. Kakšna je kazen za delodajalca, če delavcem da odpoved (pisno) dobesedno čez noč oz. če jih odjavi iz zavarovanja (ZZZS in ZPIZ), ne da bi oni to sploh vedeli - in to tačas, ko še delajo? Januarja 2012 naj bi se izplačevala plača za december 2011. Vendar januarja podjetje, ki naj bi jim izplačalo plačo, sploh ne bo več obstajalo. Vprašanje je tudi, če bodo delavci v zakonitem roku dobili pisne odpovedi. Poleg tega obstaja tudi možnost, da januarja 2012 ne bodo dobili plače za december 2011, če vmes ne podpišejo sporazumne odpovedi. Podjetje uradno pač nima denarja za plače in prispevke - neuradno se pa ne da dokazati, da ga ima. Znesek plače in prispevkov je višji od zneska odpravnine. Imajo pa ponujeno, s strani direktorja, drugo možnost. Da podpišejo sporazumno odpoved (s čimer se odpovedo pravici do odpravnine in nadomestila), postanejo s.p.-ji in potem zanj kot podizvajalci delajo v novem podjetju. Za enako plačilo, kakor so imeli dosedaj plače - od česar pa morajo seveda odšteti 300€ za prispevke, ki bi bili sedaj njihov strošek, poleg tega lahko pozabijo na plačane dopuste in bolniške, regres bi si morali pa nakazovati sami. Od česa, ni nikomur jasno, saj bi jim, po plačilu prispevkov, ostalo 272€. Delali bi namreč za minimalno plačo, brez kakršnekoli varnosti, saj pogodba o zunanjem sodelovanju ne bi imela določenega obdobja trajanja (kakor pogodba o zaposlitvi). V glavnem... ti ljudje imajo dobesedno nekaj dni časa, da ugotovijo, kaj jim bo sledilo in kaj lahko naredijo. Jaz sem jim svetovala, naj ne podpisujejo sporazumne prekinitve pogodbe in naj ne postajajo s.p.-ji. Od 3 do 6 mesecev bodo dobivali nadomestilo (in si v tem času našli drugo službo, kar je v LJ izvedljivo), odpravnina naj bo pa za priboljšek. Mi zna še kdo pojasniti, kaj konkretno je tukaj nezakonitega (če sem jaz kaj spregledala) in kaj delavci še lahko naredijo?
< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 30.11.2011 19:38:48 >
|