TomTaylor -> RE: Kaj sotoriti, da se "uradno" odpoveš deležu, ki ti pripada po smrti enega od staršev? (25.11.2011 21:55:39)
|
IZVIRNO SPOROČILO: majčica1508 IZVIRNO SPOROČILO: Ekaz Majčica 1508: to pomeni, da grem k notrarju, ki bo pripravil dokument, v katerem bo navedel, da se pač ta in ta oseba odpoveduje dediščini po pokojni mami. Pri notarju se to podpiše, overi in to velja tudi čez več let na sodišču oziroma pri delitvi dediščine? Neposreden izvršljiv notarski zapis Greš k notarju poveste kaj želite,pripravite osnutek...Nato on to pripravi,vas pokliče in se dogovorite za termin,vam prebere kaj je sestavil in vi potem to podpišete Za eno stvar je samo en zapis ne glede,koliko vas je prisotnih...... Mi je pa všeč zaradi tega,ker ne rabiš tožit stranke ampak je brez tožbe zadeva izvršljiva..... Mi,ko smo odali poslovni prostor v najem smo ga naredili,ker ni najemnina velika nas je stal zapis 200€ v primeru,da nam ne plača 2 najemnin se ji neposredno usedemo na TRR.... Če te kaj zanima pa vprašaj bom mojega dragega mal pocukala,ker je bolj strokovnjak na tem področju.... Mešaš obligacijsko pravo z dednim pravom. Najemnina in izvršilni naslov oz. neposredno izvršljiv notarski zapis v tvojem primeru nima nikakršne zveze z odpovedjo pravici do dediščine. Dedič se uradno lahko odpove dediščini na podlagi izjave šele v teku zapuščinskega postopka, oziroma, ko zapustnik umre, kakšna pa je pravna praksa glede odpovedi dediščini še preden dotični umre pa mi ni znano, oz. mi je taka možnost z vidika prava pravzaprav nelogična, pravzaprav neveljavna oz. izpodbojna, če obstaja. Pravno možne rešitve, da že pred smrtjo mame uredite pravnopremoženjska razmerja med eventuelnimi dediči sem opisala že zgoraj, izjava o odpovedi dedščini je mogoča šele v zapuščinskem postopku. Svetujem, da se obrneš na kkšen bolj pravniški forum (pravniki.info), ali pa za nasvet vprašaš notarja oz. odvetnika.
|
|
|
|