petea -> RE: problemi z sumniki in črko R (24.11.2011 9:16:18)
|
Pri pediatru zahtevaj napotnico za logopeda, čakalna vrsta je namreč večmesečna; pediatri imajo prakso dajati napotnice čim kasneje, logopedi pa veliko lažje popravljajo napake pri manjših otrocih. Logopedinja mojega sina pravi, da se pri starosti do okrog 4 let otrok nauči ločevati sičnike in šumnike, tako da smo ravno ujeli vlak za odpravljanje napak, saj imajo kasneje otroci, ki že zasidrajo napačno izgovorjavo, dejansko dvojno delo za opravljanje napak. Logoped spremlja napredek pri govoru in ti da navodila za domov; pri mojem otroku je razlika v govoru po treh obiskih v 4 mesecih in po rednih vajah doma (največ 2-minutne igrive izgovorjave težavnih zlogov, popravljanje napačnih besed, učenje daljših oz. zapletenih besed ipd.) zelo občutna. Opažam, da je besede, ki jih dosti uporablja, veliko težje popravljati, saj so se mu že veliko bolj vsidrale v govor (vse sičnike je razvil v šumnike, npr. jaš šem namesto jaz sem ipd.). Meni je žal, da nisem vsaj kakšnega pol leta prej zahtevala napotnice; bi veliko lažje in hitreje rešili probleme, saj si je logopedinja na prvem pregledu označila 9 nepravilno govorjenih črk, tako da sem takoj dobila potrditev, da sem morala ukrepati glede njegovega govora. Tudi jaz sem prej bila prepričana, da otrok ob pravem času pravilno izgovori vse črke in da se ne sme posegat v njegov razvoj. Obisk pri logopedu me je prepričal, da vedno vse ne gre samodejno in da se je potrebno naučiti otroka pravočasno usmerjati v pravo izgovorjavo. Vaje so zelo enostavne in logične, samo fajn je, da ti nekdo pokaže pravilne pristope in da te opozori, česa ne smeš početi (posebej pri črki R). Seveda pa se otroku ne 'odpre' čez noč, potrebno je najti sistem in vaje, ki njemu ustrezajo. Priznam, da je meni bilo v veliko olajšanje, ko sem (končno) zaznala napredek in sedaj lažje vztrajam pri vadbi. Uspešno izboljševanje govora!
|
|
|
|