Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
[Brisano sporočilo] 23.11.2011 23:19:07
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 8:18:09
|
|
|
|
Lara28
|
Mi smo imeli istio težavo. Sem kr naprej težila, pa so me odpravljali s tem, da ima še čas. No, pri 5 letih smo končno dobili napotnico in zdaj hodi k logopedu. Ampak to je vsake 3 tedne 1x, moraš pa doma res delat vaje. Po 5 obiskih so se nam šumniki in sičniki malo izboljšali, Rja pa še sploh ni. Zdaj skoraj 2 meseca nimamo obravnave, nadaljujemo po novem letu. Poskusi vztrajat, da dobiš napotnico čimprej, drugače pa lahko vaje delaš doma sama. Samo je fino, da ti tam pokažejo, ker ni tako enostavno... Jaz samo upam, da bo do jeseni ko gre v šolo znal lepo govoriti. Je pa imel naš tudi bolj priraščen jeziček, ampak ne tako zeo, da bi morali it preščipnit. Se je samo razgibalo - z vajami.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 8:30:57
|
|
|
|
Angel_Tian
|
Mi smo zdaj pri sistematskem pregledu pri 5-ih letih bili napoteni k logopedinji in trenutno s sinom doma vadiva - imava težave s sičniki, šumniki in s črko "r". Februarja bova pa šla na redne terapije. Vaje za vadbo sva dobila (seveda proti plačilu) od logopedinje. Nama je tudi pokazala, kako se izvajajo. In se pozna že tudi majhen napredek. Bomo videli, koliko bova napredovala do rednih terapij, ostalo bomo pa potem še skupaj "dodelali".
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 9:16:18
|
|
|
|
petea
|
Pri pediatru zahtevaj napotnico za logopeda, čakalna vrsta je namreč večmesečna; pediatri imajo prakso dajati napotnice čim kasneje, logopedi pa veliko lažje popravljajo napake pri manjših otrocih. Logopedinja mojega sina pravi, da se pri starosti do okrog 4 let otrok nauči ločevati sičnike in šumnike, tako da smo ravno ujeli vlak za odpravljanje napak, saj imajo kasneje otroci, ki že zasidrajo napačno izgovorjavo, dejansko dvojno delo za opravljanje napak. Logoped spremlja napredek pri govoru in ti da navodila za domov; pri mojem otroku je razlika v govoru po treh obiskih v 4 mesecih in po rednih vajah doma (največ 2-minutne igrive izgovorjave težavnih zlogov, popravljanje napačnih besed, učenje daljših oz. zapletenih besed ipd.) zelo občutna. Opažam, da je besede, ki jih dosti uporablja, veliko težje popravljati, saj so se mu že veliko bolj vsidrale v govor (vse sičnike je razvil v šumnike, npr. jaš šem namesto jaz sem ipd.). Meni je žal, da nisem vsaj kakšnega pol leta prej zahtevala napotnice; bi veliko lažje in hitreje rešili probleme, saj si je logopedinja na prvem pregledu označila 9 nepravilno govorjenih črk, tako da sem takoj dobila potrditev, da sem morala ukrepati glede njegovega govora. Tudi jaz sem prej bila prepričana, da otrok ob pravem času pravilno izgovori vse črke in da se ne sme posegat v njegov razvoj. Obisk pri logopedu me je prepričal, da vedno vse ne gre samodejno in da se je potrebno naučiti otroka pravočasno usmerjati v pravo izgovorjavo. Vaje so zelo enostavne in logične, samo fajn je, da ti nekdo pokaže pravilne pristope in da te opozori, česa ne smeš početi (posebej pri črki R). Seveda pa se otroku ne 'odpre' čez noč, potrebno je najti sistem in vaje, ki njemu ustrezajo. Priznam, da je meni bilo v veliko olajšanje, ko sem (končno) zaznala napredek in sedaj lažje vztrajam pri vadbi. Uspešno izboljševanje govora!
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 9:25:10
|
|
|
|
petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: Angel_Tian Mi smo zdaj pri sistematskem pregledu pri 5-ih letih bili napoteni k logopedinji in trenutno s sinom doma vadiva - imava težave s sičniki, šumniki in s črko "r". Februarja bova pa šla na redne terapije. Vaje za vadbo sva dobila (seveda proti plačilu) od logopedinje. Nama je tudi pokazala, kako se izvajajo. In se pozna že tudi majhen napredek. Bomo videli, koliko bova napredovala do rednih terapij, ostalo bomo pa potem še skupaj "dodelali". Zakaj pa proti plačilu? Vaje so brezplačne oz. plačane s strani ZZZS. Lara28 in Angel_Tian, čas je še, samo logopedi in starši imamo pri večjih otrocih več dela, da rešimo zadevo. Ko sem prebrala vajini sporočili, vidim, da sem imela prav, da sem že pred starostjo 4 let zahtevala obravnavo pri logopedu in dobila napotnico.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 9:51:02
|
|
|
|
Lara28
|
Tudi mi nismo rabili nič plačat, hodi pa k logopedinji na Center za sluh in govor v MB.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 10:34:51
|
|
|
|
Brbs
|
s tem je začel šele po dopolnjenem 4. letu. Ni ravno biser v govoru, ampak zdaj je že precej bolje in vsak dan boljše - pa ne hodi nikamor, doma ga včasih popravljamo. Pač rabi malo dlje oz. je kasneje prišel do tega.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 16:40:22
|
|
|
|
j6
|
Dejstvo je da še vedno velja, da ima otrok do 6 oz tudi do 7 let čas za črko R vendar je res da logopedi če prideš k njim otroka obravnavajo enako kot če bi bil starejši. Noben logoped ti ne bo rekel prdite čez pol leta, ampak vam bo dal vaje za spodbujanje. Moje mnenje je da pri 3 oz 4 res še ni nobene panike za R oz mislim da bo verjetno marsikateri sam začel. Meni je enkrat prijateljica, ki je logopedinja reklla, da so otroci pač različni, eni pri 3 začnejo šele govoriti, eni pri ttreh govorijo normalno, otroka moraš pznat in spremljat njegov razvoj vsak gre morda svojo pot in ni nujno da je kaj narobe če ne reče npr R takrat kot večina. Zato pa so take čakalne dobe pri logopedih, ker ima polovica otrok "Težave oz naj bi zaostajali v govoru." Veliko veselja in uživanj z vašimi malčki.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 16:48:26
|
|
|
|
Bojana 29
|
Moja deklica je imela enake težave kot tvoj fant (s tem, da moja še ni znala izgovoriti k in g). Pri 5. letih sva začeli hoditi k logopedu. Danes po 8 obiskih ji ne gre samo še črka r (je pa zelo blizu, da tudi to pravilno izgovori). Po mojem lahko še malo počakaš z obiskom logopeda. Če pa čez kakšno leto ne bo napredka pa zahtevaj napotnico.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 24.11.2011 18:45:24
|
|
|
|
petea
|
Glede na to, da maktub piše, da njen sin zelo nerazločno govori in ga drugi zelo težko razumejo ter da ima težave pri več glasovih, sem mnenja, da bi bilo dobro, da obišče logopeda. In ker so čakalne vrste pri logopedih večmesečne, bo otrok ravno prav star, da bo z relativno majhnim usmerjanjem in trudom verjetno hitro izboljšal govor. Otrok, ki do šole ne osvoji pravilnih glasov, lahko ima dvojne težave - nepravilno piše črke, ki jih ne zna izgovoriti, prav tako pa ga vrstniki lahko prej izločijo iz svoje družbe. Mene je že zdaj zelo motilo, ko so se nekateri že norčevali iz sinovega govora. Sedaj se (vsi skupaj) učimo in trudimo odpravljati napake. Prepričana sem, da dlje kot otrok nepravilno govori, težje in dolgotrajneje je učenje pravilnega govora. Seveda pa je razlika, ali pri 5 letih slabo govori otrok, ki je spregovoril pri enem letu ali tisti, ki je pri 3.
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 25.11.2011 15:08:40
|
|
|
|
tehnofil
|
IZVIRNO SPOROČILO: maktub ... ima 3.5 leta in ne zna igovorit sumnikov in črke R... vse je Raca- laca , Čiči- cici,.... Mi smo šli k pediatru in je dal napotnico sa logopeda (pri 3 letih). Itak smo čakali par mesecev na vrsto. K logopedu je zelo rad šel (1x mesečno), ker je tam polno igrač. Za doma smo dobili vaje (razmigavanje ustnic in jezika, kakšno pesmico ali oponašanje avta itd.). Problem pri ščcs je da niti ne veš kako otroku povedati kaj mora popraviti. Naš je "šešljal" ker je puščal zrak ob straneh ustnic. Kakorkoli že, logopedinja je rekla, da ni še panike ampak je pa dobro če se govorna napaka odpravlja prej, saj govor deluje kasneje nezavedno in je potem težje (več vaje) odpraviti. Mi je res neumno, ko ima otrok težave pa starši kar čakajo ne vem kaj - da mogoče ne bo treba. Greš, odpraviš težavo in čao.
< Sporočilo je popravil tehnofil -- 25.11.2011 15:10:47 >
|
|
|
|
RE: problemi z sumniki in črko R 25.11.2011 17:12:09
|
|
|
|
betty.ford
|
vsi govorite, da so čakalne vrste za logopeda dolge. ko sem jih poklicala, da bi se naročila, sem datum dobila kar hitro - čez mesec in pol. nič samoplačniško, na napotnico. ali sem imela slučajno srečo - ali je prvi pregled samo test, kako nujna je obravnava otrokovega govora in se potem čaka?
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Praznična okrasitev: Papirnate snežinkePapirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?