KT -> RE: martinova goska (12.11.2011 9:34:36)
|
Gos natri s soljo in majaronom (nekateri dodajo tudi malo mlete kumine - meni kumina ne sede) znotraj, zunaj pa samo s soljo. Pusti stati uro, dve, potem pa v pekač ali pa večji lonec dodaj 3 cm vode in kuhaj 30 - 45 min. Meni osebno se to ne da, in kar v pekač nalijem vodo in postavim v pečico. Če boš prej pokuhala, lahko dodaš korenje in čebulo ni pa nujno potrebno. Ko gos pečeš (najprej jo daj v pečico s prsmi navzgor - čeprav boš pri različnih receptih prebrala, da jo nekateri obračajo s prsmi navzdol, pa se meni osebno zdi, da potem ves sok takoj izteče) jo vseskozi polivaj s sokom, ki se nateče v pekač, še bolje pa je s kokošjo juho, in nato proti koncu z mešanico medu in piva, da bo koža lepo hrustljava (namesto tega eni gos na koncu polijejo celo z žganjem). Kar se tiče nadeva, je super, če gos nafilaš s kislimi jabolki (eni dodajo tudi suhe slive) in kuhanim kostanjem, če ga imaš - če ga nimaš tudi ne bo nič strašnega. Ko je gos pečena, naj vsaj 20 min počiva predno jo začneš rezati, da se sokovi lepo porazdelijo. Sok, ki je ostal v pekaču, precedi in pokuhaj, da se malo zgosti. Ne ga polivat po pečeni gosi, ampak postrezi zraven, če komu pač paše še malo omakice. Tudi nadev lahko postrežeš - meni je všeč, ker da ravno prav kiselkast okus k goski. Pa dober tek!
|
|
|
|