martinova goska (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


TDTP -> martinova goska (12.11.2011 8:19:35)

moj dragi je včeraj na kmetiji kupil domačo gosko, kjer so mu svetovali, da bi jo bilo dobro obkuhati od ene pol ure do ene ure, da je potem boljša pečena! Ima katera kakšne izkušnje s tem in naj mi prosim napiše katera, kako naj jo pripravim, da bo res dobra! Pečenke začinim, dan prej in pustim stati čez noč. Gosko pa ne vem s čim bi začinila, oziroma, če bi kuhala, če se kaj da zraven v vodo, poleg soli seveda! pl.s. pripravila jo bom samo pol- ne bom je filala! Hvala za pomoč! lp




KT -> RE: martinova goska (12.11.2011 9:34:36)

Gos natri s soljo in majaronom (nekateri dodajo tudi malo mlete kumine - meni kumina ne sede) znotraj, zunaj pa samo s soljo. Pusti stati uro, dve, potem pa v pekač ali pa večji lonec dodaj 3 cm vode in kuhaj 30 - 45 min. Meni osebno se to ne da, in kar v pekač nalijem vodo in postavim v pečico. Če boš prej pokuhala, lahko dodaš korenje in čebulo ni pa nujno potrebno. Ko gos pečeš (najprej jo daj v pečico s prsmi navzgor - čeprav boš pri različnih receptih prebrala, da jo nekateri obračajo s prsmi navzdol, pa se meni osebno zdi, da potem ves sok takoj izteče) jo vseskozi polivaj s sokom, ki se nateče v pekač, še bolje pa je s kokošjo juho, in nato proti koncu z mešanico medu in piva, da bo koža lepo hrustljava (namesto tega eni gos na koncu polijejo celo z žganjem).
Kar se tiče nadeva, je super, če gos nafilaš s kislimi jabolki (eni dodajo tudi suhe slive) in kuhanim kostanjem, če ga imaš - če ga nimaš tudi ne bo nič strašnega.
Ko je gos pečena, naj vsaj 20 min počiva predno jo začneš rezati, da se sokovi lepo porazdelijo. Sok, ki je ostal v pekaču, precedi in pokuhaj, da se malo zgosti. Ne ga polivat po pečeni gosi, ampak postrezi zraven, če komu pač paše še malo omakice. Tudi nadev lahko postrežeš - meni je všeč, ker da ravno prav kiselkast okus k goski.
Pa dober tek!




TDTP -> RE: martinova goska (12.11.2011 9:58:05)

Hvala za tako izčrpen odgovor, res mi bo prav prišel! Filala jo žal ne bom, kakor sem že prej napisala, ker jo bom pekla samo pol - jo imamo dovolj za dva otroka in dva odrasla! se držim vašega recepta! hvala!




Stran: [1]