bio izdelki (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Cassiopeia -> bio izdelki (9.11.2011 17:49:18)

Pozdravljene!

Z dragim sva se odločila za bolj zdrav način življenja (kolko se pač da)... začela sva uporabljati bio izdelke kot so šamponi, balzami, mila, mleka za telo...in tudi pri hrani sva začela brati etikete in kupovat večino v bio trgovinah.  Predvsem pa probamo čimveč hrane pridelati doma. Včasih se sprašujem, če je vse skupaj vredno,[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] saj ti izdelki imajo ponavadi duplo ceno kot npr. v raznih sparih itd. Na zadnje sem bila šokirana nad ceno intimnega mila, saj je bil v bio trgovini 12€...torej skoraj trikratna cena.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Zanima me kaj kupujete v teh trgovinah? Sploh pazite na to ali je izdelek bio ali ne?  Zakaj ja in zakaj ne? Sem iz Maribora in bi bila zelo vesela kakšnega nasveta, saj sma še čisto frišna glede tega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...kje kaj kupujete in kje je kaj ceneje? No, vsak nasvet bo dobrodošel.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (9.11.2011 18:06:37)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Felicita -> RE: bio izdelki (9.11.2011 18:20:23)

http://www.zurnal24.si/naravna-kozmetika-je-marketinski-trik-clanek-139505

sicer pa ja, se strinjam z metulj, jest uporabljam klasiko (večinima kr balea izdelke - mimgrede, oni majo tut 'bio' linijo), pa pač zminimizirala porabo. šampon, milo za telo (s katerim se cela 'nažajfam' 1x tedensko, več koža pač ne prense), namesto mask za lase uporabljam jajce + olivno olje, kremo mam samo 1 - vlažilno,...




sončnica24 -> RE: bio izdelki (9.11.2011 21:06:16)

Probaj kupit bio izdelke v kakšni navadni trgovini, saj jih imaš zdaj tako rekoč že povsod sploh ker si iz Maribora, imajo vsi večji trgovnci (Tuš, Špar, Leclerck, ...), svoje linije bio izdelkov, so dražji od "navadnih" ampak mislim, da vseeno cenejši kot v kakšni specializirani trgovini. Ali pa se poveži s kakšnim kmetom iz okolice MB-ja pa pri njem kupuj, sem tudi za takšne variante že slišala.




TomTaylor -> RE: bio izdelki (9.11.2011 21:36:27)

Jz priznam, da gledam na sestavo živil - predvsem sem pozorna na "nezdrave" sestavine kot so razni E-ji, ojačevalci, arome (seznam aditivov dobiš tudi na netu). Specializirane trgovine s tovrstnimi živili pogostokrat prodajajo tudi živila, ki so zgolj z oznako bio, eko in natur popolnoma zavajajoča (pogostokrat brez ustreznih certifikatov - najdeš seznam tudi na netu). Opazila sem tudi, da so nekatera živila v 99% celo dražja od popolnoma enakega izdelka, ki ga dobiš tudi v bolje založenih mercator centrih (recimo himalajska sol, nerafinirana kokosova mast, jabolčni kis, začimbe brez glutamata,...). Ko sem cca pred 10-imi leti začela tako kot ti, sem kmalu ugotovila, da bom s kupovanjem teh (kao) bio živil v specializirani trgovini, obubožala, oz. da mi moj proračun ne omogoča tega luksuza. Z leti in izkušnjami sem ugotovila, da je racionalneje poiskati cenejše alt_ernative - to je lastna pridelava in predelava, nakup pri poznanem kmetu, upoštevanje sestavin (ne boš verjela, tudi izdelki bio, eko in natur imajo škodljive sestavine), če pa že kupim kaj izmed teh bioekonatur pa preverim še certifikate.

Rada bi pa še povedala, da zgolj s polno shrambo bio izdelkov ne narediš za zdrav način prehranjevanja popolnoma ničesar, če v govejo juho vržeš knorr kocko, dodaš omaki vegeto ... Jz bi ti glede na svoje izkušnje predlagala, da začneš najprej z izločanjem neustreznih živil- najprej iz svoje shrambe/hladilnika, potem kupovanje živil glede na njihovo (zdravo) sestavo in šele nato nadgrajuješ z živili z oznakami eko/natur/bio tako boš lažje selekcinirala med pravimi in fake oznakami. To ti bo prihranilo kar nekaj časa (več mesecev) predvsem precej denarja. Pa tudi v naravi - travniku, gozdu (seveda čimmanj obljudenih in daleč od cest) - dobiš plodove, zelišča, začimbe ...(npr. lipov, trpotčev, rmanov čaj, kostanj, gobe,..)
Upoštevaj tudi to, da je t.i. "zdravo prehranjevanje" cela znanost, ki se je ne naučiš čez noč, niti v 1 tednu ne. Pa tudi sicer je definicija tega pojma od posameznika do posameznika popolnoma drugačna.

Kar se pa naravne kozmetike tiče so mi pa všeč (tako cenovno kot glede kvalitete) izdelki od Alverde (DM) - imajo tudi ustrezne certifikate (BDIH in Vegan), uporabljamo predvsem:
- baby olje za kopanje (ko sta bili tamali še dojenčici, zdaj ga ne uprabljamo več)
- piling za telo oz. proti celulitu
- gel proti celulitu
- šampon za lase
- deo rolon
- tonirna krema za obraz
- mineralni puder
- senčilo za veke
- labele oz. mazilo za ustnice
- kopel za noge
- imela sem tudi dnevno in nočno kremo ampak to se mi pa res ni zdelo bogvekaj. Od teh krem se je najbolje obnesla kao naravna krema od Nuxe-ja (nima nobenega ustreznega certifikata ima pa minimalno količino "nezdravih" sestavin zaradi česar ima izdelek lahko oznako naravno)...




Cassiopeia -> RE: bio izdelki (10.11.2011 11:01:20)

Res hvala za nasvete! Sva že ugotovila, da se morava še ogromno naučiti glede tega. Upam pa, da sva na dobri poti.




TomTaylor -> RE: bio izdelki (10.11.2011 12:02:34)

IZVIRNO SPOROČILO: Cassiopeia

Upam pa, da sva na dobri poti.



Seveda sta, kar tako naprej [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hope2 -> RE: bio izdelki (10.11.2011 12:59:19)

Naš otrok ima alergijo, domnevamo (tudi alergolog), da na umetna barvila, umetne dodatke... pa smo prešaltali na bio- ne vse, ampak bolj stvari, ki jih je otrok. Kozmetiko ne kupujemo bio- razen pri deotu pazim, da nima teh aluminijevih zadev in otrok dobi naravno milo. Čistim nekaj z normalnimi čistili, veliko pa s kisom, sodo bikarbono.

Kupujemo bio:-
mlečne izdelke- pudinge, sadne jogurte, skuto, čokoladno mleko, občasno alpsko mleko
testenine (no zdaj jih doma delamo)
riž
olivno in kokosovo olje (ne vedno)
moka (bela, pirina, ajdova)
piškote in sadne ploščice
suho sadje
riževe valje in ostali stiropor
sladkor
sol (prej nismo, zdaj ko smo se presleili pa ja, ker drugače težko dobimo morsko ali ap je samo grobo mleta)
ajdova kaša, prosena kaša
polenta
gres
nutela
muslije in ostale razne kosmiče
Zadnje čase občasno meso
Sadje in zelenjavo- pa ne vedno
nekaj zelišč in čaj
joj, pa obvezno jajca za jest (za peko pa rabimo navadne)

Ostalo pa kokr kdaj, včasih ja, včasih ne, kdaj se mi ne da v navadno štacuno in pol kar tu kaj kupim, kdaj se mi ne da v bio štacuno in vse kupim drugje. Ne gremo se ekstremiste, da bi vse kupovala bio, mi na kraj pameti ne pride. Če se pa le da in če ni preveč drago, pa kupimo brez E-jev, pa večinoma izdelkov je nam po okusu boljših kot navadnih in jih tudi zato kupujemo. Npr moj mož obožuje en bio čips, pa glih on bi itak komot kenslal vse bio, ampak čips pa mu je odličen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  Npr zadnjič smo kupili goji jagode, ap naj so še tak bio in polne antioksidantov-kao najbolj zdrave... jih več nebomo kupili, ker so zanič


Moram rečt, da naše dete nima več tako pogosto oz sploh več nima pikic po telesu- le še redkokdaj se pojavijo, ampak ok, nismo strikni pri bio in se znajde na njegovem jedilniku tudi kak ali celo več E-jev- takrat tudi izbruhnejo pikice. Prej pa je imel skoraj vsak dan pikice.

Kalček in podobne trgovine so zelo drage. Imaš cenejše variante v DM, Muller, hofer ima odlične bio mlečne izdelke, oreške , Špar... v teh trgovinah ni cena 2 ali celo 3x, ampak le nekoliko višja.




Cassiopeia -> RE: bio izdelki (10.11.2011 14:08:33)

Ja saj midva tudi ne kupujema vsega v teh štacunah, ampak čim več kolko se pač da. Nisem pa vedela za Muller, da ima bio izdelke...za dm vem. Včasih so še katere stvari res boljše...npr. umiram za namazom iz kumaric, namazan na pirin kruh...tudi vegi paštetke so dobre. Higienski vložki pa so me rahlo razočarali...se mi zdi, da če bi imela močno menstruacijo, bi vse mimo teklo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
mi kupujemo v bio štacunah:
-testenine
-sojo, čičeriko, ješpren...
-moko, pirino, čičerikino
-sojine jogurte, razne pudinge
-kamutovo mleko
-namaze, paštetke...
-dateljne, marelice
-smokije, pistacije...razni pregrizki
-zelenjavo (kar pač ne pridelamo doma)
-mesa ne, ker ga ne jem (tisto nekaj malega, pa vzamemo pri mesarju-za dragega)
-ovseno in sojino smetano (ovsena je res super za omakce, sojina pa je ful podobna pravi sladki smetani)
-himalajsko sol
-intimno milo, šampon, balzam, mleko za telo

Več se pa trenutno ne spomnim. Še vedno pa tudi kupujema kakšne stavri v navadnih štacunah. Nisem našla mleka za telo, ki bi mi res bil fajn...zato predloge prosim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Kaj pa glede posod, ki so prevlečene s teflonom? Baje je to (če se ti kaj poškodujejo) zelo ne zdravo...ampak glede na to, da so še vse ok, jih nimam neke želje dat vstran.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] V  Merkurju imajo neke nove posode, ki niso prevlečene s teflonom, ampak z nečim drugim, ki ne spuščajo težkih kovin v hrano.
Mikrovalovno  pečico uporabljate? Midva se je izogibava, ampak kdaj pa kdaj tudi kaj pogrejeva. Zadnjič sem ravno brala kako škodljive so indukcijske plošče[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Temu pa se res ne bi odpovedala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Če bi kupovale novo ploščo, bi kupile indukcijsko?






Hope2 -> RE: bio izdelki (10.11.2011 14:21:49)

Mleko za telo sem našla v merkatorju, eno najboljših, V bistvu je neka umazano bela tuba, ap veliko zelenega in je list ginkota narisan. Jao, je nimam več, da bi ti kaj več povedala. je bila med naravno kozmetiko- nisme se pa kaj velik poglabljala v sestavine.

Jaz imam posodo ala AMC- rostfraj, keramično ponev in litoželezne posode, litoželezni vok. Imam ene 2 ponvi iz teflona, ki ju pa ne rabim veliko- za kako jajce ocvret ali pa če mi zmanjka ostalih posod[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Mikrovalovko uporabljamo za peko kokic in da kdaj kruh odtalimo, ostalo nič- pa ne zaradi škodljivosti, ampak ker ne vem kaj naj z njo delam- mi je bolj pri srcu pečica[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Kosilo imamo ponavadi skoraj vedno skupaj, če ne pa mu pogrejem na štedilniku, redko v mikrovalovki.

Indukcijske plošče smo imeli, in sem navdušena in bi jo še imela- smo se pa zdaj preselili in smo v najemu in lahko le sanjam o indukciji[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Definitivno bi jo imela oz bom jo imela, ko bo spet šansa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]










TomTaylor -> RE: bio izdelki (10.11.2011 15:26:11)

IZVIRNO SPOROČILO: Cassiopeia


Kaj pa glede posod, ki so prevlečene s teflonom? Baje je to (če se ti kaj poškodujejo) zelo ne zdravo...ampak glede na to, da so še vse ok, jih nimam neke želje dat vstran.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] V  Merkurju imajo neke nove posode, ki niso prevlečene s teflonom, ampak z nečim drugim, ki ne spuščajo težkih kovin v hrano.




prevlečene so s keramiko, oz. so keramične. Super zadeva in sploh niso drage. Na njih se nič ne sprijema (sploh jajce lahko ocvreš samo za noht maščobe, pri vmešanih pa sploh ne rabiš maščobe dodajat), pa tudi maščobe lahko daš pol manj kot običajno.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.11.2011 17:31:52)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




m_o_i -> RE: bio izdelki (10.11.2011 20:48:48)

bio si lahko kupoval 60, 70 let nazaj; po pojavu umetnih gnojil(katera/tudi ce jih ze 10 let al-kolko-je-ze-moderna-bio-predelava/so se vedno v zemlji) je vsaka oznaka bio navaden MERDE [sm=smiley14.gif]




TomTaylor -> RE: bio izdelki (10.11.2011 21:34:22)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333


TT - jz sm to te keramike mal skepticna, ker se mi zdi, da to ni "prava" keramika, temvec isto neka nova spojina, ki so jo za prodajo poimenovali "keramika". daj mi povej vec o tem, ker sm ze nekajkrat razmisljala o nakupu keramicnih posod [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  aja - pa a jo lahko ogrebes, kot se to zgodi pri teflonu?


kakšnih raziskav in ugotovitev še nisem zasledila, zadeva je res precej nova in vprašanje je, če ne bodo znanstveniki čez 5 let ugotovili, da je škodljiva. Kdo ve.  Midva sva jo kupila čisto po nesreči in se je pravzaprav izkazalo, da je ponev več kot super, zaenkrat (pol leta jo imava). Večinoma jo splaknemo samo na roke (ker pranja res ni potrebna, ker gre samo z vodo in mehko gobico vse dol), če pa se zmotimo , oz. če je dovolj prostora v pomivalcu, jo pač operemo tudi v pomivalcu (piše, da se lahko). Zaenkrat brez škode. Mešam itak s kuhalnico, sem pa po nesreči tudi z vilico in tudi z nožem že potegnila po njej. Niti praske. Aja, pa moj ima navado jesti ocvrta jajca direktno iz ponve - je tudi že z vilico potegnil - brez škode.
Priporočam.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Najboljša je pa itak preverjena varianta: pravi kitajski vok ali pa železna ponev, samo pri slednji rabiš še dobro strgalo (špohtl) in močno moško roko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.11.2011 22:00:56)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




TomTaylor -> RE: bio izdelki (11.11.2011 6:15:21)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor
Najboljša je pa itak preverjena varianta: pravi kitajski vok ali pa železna ponev


zadnjih 10 let iscem kaj kvalitetnega: pa je zal vecina vokov, ki se prodajajo, totalen crap - prave Fe ponve pa tud ze 100 let nisem vidla... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Obup od voka, slabš kot najbolj cheap teflonska ponev, ja, se strinjam.

Moja babi in moja tašča imata železne ponve - grde kot bi ble stare 100 let (verjetno tudi toliko so) da o teži niti ne razglabljam ampak palačinke so pa vrhunske. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]






Stran: [1]