TomTaylor -> RE: bio izdelki (9.11.2011 21:36:27)
|
Jz priznam, da gledam na sestavo živil - predvsem sem pozorna na "nezdrave" sestavine kot so razni E-ji, ojačevalci, arome (seznam aditivov dobiš tudi na netu). Specializirane trgovine s tovrstnimi živili pogostokrat prodajajo tudi živila, ki so zgolj z oznako bio, eko in natur popolnoma zavajajoča (pogostokrat brez ustreznih certifikatov - najdeš seznam tudi na netu). Opazila sem tudi, da so nekatera živila v 99% celo dražja od popolnoma enakega izdelka, ki ga dobiš tudi v bolje založenih mercator centrih (recimo himalajska sol, nerafinirana kokosova mast, jabolčni kis, začimbe brez glutamata,...). Ko sem cca pred 10-imi leti začela tako kot ti, sem kmalu ugotovila, da bom s kupovanjem teh (kao) bio živil v specializirani trgovini, obubožala, oz. da mi moj proračun ne omogoča tega luksuza. Z leti in izkušnjami sem ugotovila, da je racionalneje poiskati cenejše alt_ernative - to je lastna pridelava in predelava, nakup pri poznanem kmetu, upoštevanje sestavin (ne boš verjela, tudi izdelki bio, eko in natur imajo škodljive sestavine), če pa že kupim kaj izmed teh bioekonatur pa preverim še certifikate. Rada bi pa še povedala, da zgolj s polno shrambo bio izdelkov ne narediš za zdrav način prehranjevanja popolnoma ničesar, če v govejo juho vržeš knorr kocko, dodaš omaki vegeto ... Jz bi ti glede na svoje izkušnje predlagala, da začneš najprej z izločanjem neustreznih živil- najprej iz svoje shrambe/hladilnika, potem kupovanje živil glede na njihovo (zdravo) sestavo in šele nato nadgrajuješ z živili z oznakami eko/natur/bio tako boš lažje selekcinirala med pravimi in fake oznakami. To ti bo prihranilo kar nekaj časa (več mesecev) predvsem precej denarja. Pa tudi v naravi - travniku, gozdu (seveda čimmanj obljudenih in daleč od cest) - dobiš plodove, zelišča, začimbe ...(npr. lipov, trpotčev, rmanov čaj, kostanj, gobe,..) Upoštevaj tudi to, da je t.i. "zdravo prehranjevanje" cela znanost, ki se je ne naučiš čez noč, niti v 1 tednu ne. Pa tudi sicer je definicija tega pojma od posameznika do posameznika popolnoma drugačna. Kar se pa naravne kozmetike tiče so mi pa všeč (tako cenovno kot glede kvalitete) izdelki od Alverde (DM) - imajo tudi ustrezne certifikate (BDIH in Vegan), uporabljamo predvsem: - baby olje za kopanje (ko sta bili tamali še dojenčici, zdaj ga ne uprabljamo več) - piling za telo oz. proti celulitu - gel proti celulitu - šampon za lase - deo rolon - tonirna krema za obraz - mineralni puder - senčilo za veke - labele oz. mazilo za ustnice - kopel za noge - imela sem tudi dnevno in nočno kremo ampak to se mi pa res ni zdelo bogvekaj. Od teh krem se je najbolje obnesla kao naravna krema od Nuxe-ja (nima nobenega ustreznega certifikata ima pa minimalno količino "nezdravih" sestavin zaradi česar ima izdelek lahko oznako naravno)...
|
|
|
|