Božični piškotki (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


LittleSun -> Božični piškotki (9.11.2011 9:28:07)

Pozdravljene
Ker sem pri pečenju še bolj "zelena" bi rada do božiča naštudirala nekaj drobnega peciva. Zelo bi bila vesela kakšnega recepta in predvsem nasveta. Naprimer zadnjič sem delala marmeladne žepke, ampak mi je skoraj pri vseh stekla ven marmelada, torej kako si pomagate da ostane noter, s čem jih postiskate. Bila bi vesela tudi kakšnega recepta za medenjake.

Hvala.




sunny24 -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 9:46:55)

Oj!
Te marmeladne žepke jst potem skupi dam z vilco, tko da fajn pritisnem na rob. Drugače pa jst za božič spečem kake cimetove piškote, vaniljeve rogljičke, kokosove piškote, ene prov navadne, pol pa še kake če se mi lih da-medenjake ponavadi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Delam pa po teh receptih:

Medenjaki:

http://www.kulinarika.net/recepti/9624/sladice/medenjaki/

kokosovi:

http://www.kulinarika.net/recepti/1697/sladice/kokosovi-piskoti/

Navadni:

1 kg moke
margarina in pol
5 jajc
1 pecilni prašek
30 dag sladkorja
malo soli

Zmešaš v gladko testo, razvaljaš in izrežeš piškote. Pečeš na 180C do zlatorjave barve.

VAniljevi rogljički

20 dag margarine
25 dag moke
10 dag zmletih mandeljev (jst dam lešnike, ker so bi boljši)
7 dag sldkorja v prahu
1 vanilin
10 dag sladkorja v prahu in 1 vanilin za potresanje

V moki razdrobiš margarino, dodaš ostale sestavine in zgneteš v krhko testo. Naj počiva pol ure. NArediš svaljke in oblikuješ v rogljičke. Ko so pečeni, jih potreseš s pomešanim sladkorjem v prahu in vanilinom. Pečeš na 180C, švoh 15 minut.

Cimetovi:

30 dag moke
1/2 pecilnega praška
15 dag margarine
10 dag sladkorja v prahu
1 vanilin
1 jajce
1 rumenjak
noževa konica cimeta, zmeltih klinčkov, naribane limonine lupinice

Moko preseješ s pecilnim in v njen zdrobiš margarino in dodaš še ostale sestavine. Naj počiva pol ure na hladnem. Razvaljaš (ne preveč na tanko) in z modelčki izrežeš piškote. Pečeš nekje na 180C do 15 minut oz do svetlo rumene barve.






sunny24 -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 9:49:14)

Ti piškoti so res na easy za nardit. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  Upam, da sem ti kej pomagala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Pa veselo peko  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




TDTP -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 13:02:17)

TUDI MENE ZANIMA TA TEMA! LETOS BI JIH RADA PODARJALA PRIJATELJEM IN SORODNIKOM IN ME ZANIMA ČE VSI TI NAVEDENI OBSTANEJO CC. 1 MESEC ENAKO DOBR IN OBSTOJNI, KER PEČT VSAK TEDEN RAVNO NEBI RADA! LP IN HVALA!




Hope2 -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 13:22:05)

oprosti ampak 1 mesec star piškot jaz ne bi jedla nikoli[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] še manj, da bi ga komu podarila, bi me blo preveč strah, ad se bo kdo zagiftal- pol raje kupim.

Mogoče tu  še dobiš kako idejo, vsako leto teče ista debata. http://www.ringaraja.net/forum/Dajmo_%C5%A1e_tu-kak%C5%A1no_pecivo_boste_kaj_pekle_%C4%8Dez_praznike%3F/m_4607383/tm.htm

Jaz še nisem tak daleč, najprej RD torte moram ksoz dat, pol pa akcija za piškoti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sunny24 -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 14:46:06)

TDTP, ja vrjetno ostanejo, sam niso lih neki dobri več, ratajo mehki-po mojem no. JSt to napečem v 1 tednu na veliko (delam dvojne doze) in lih tko dam žlahti za NL, zravn pa še kak teranov liker in je. Pa itak daš vsakmu po cca 250g piškotov, to pa hitro gre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]   




mateyka -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 15:15:33)

bom jaz ene poiskala in nalimam recept kasneje - ki se nekaj tednov obdržijo v škatli. so pa iz takih sestavin, ki se obdržijo dalj časa..




tulpek -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 15:29:42)

IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun

Pozdravljene
Ker sem pri pečenju še bolj "zelena" bi rada do božiča naštudirala nekaj drobnega peciva. Zelo bi bila vesela kakšnega recepta in predvsem nasveta. Naprimer zadnjič sem delala marmeladne žepke, ampak mi je skoraj pri vseh stekla ven marmelada, torej kako si pomagate da ostane noter, s čem jih postiskate. Bila bi vesela tudi kakšnega recepta za medenjake.

Hvala.



Po enem robu jih namažeš z beljakom in potem stisneš z vilico. Pa vsaka marmelada tudi ni najboljša za peko.




TDTP -> RE: Božični piškotki (9.11.2011 16:15:03)

No 1 mesec je maximum, bistvo je, da v kakih 14 dneh obhodiš vse sorodnike in prijatelje, rada bi jim pa dala čimbolj različne.  Drugače pa v trgovini mislim, da so kakšni piškoti več kod mesec, pa so vseeno še dobri - ja saj vem ti so z dodatki itd. Tile likerčki me tudi mikajo, ki ste jih omenile, drugače me pa letos nekam prijema za oreščke v medu, bi jih rada delala - te pa baje moram narediti že sedaj, da oreščki (orehi, mandeljni in lešniki) spojijo z okusom medu! A to pa drži ali sem spet mimo urezala?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (9.11.2011 17:55:52)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Hope2 -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 5:45:44)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

kako so pa nase stare mame pekle, da so se obdrzali tudi po 1 mesec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  vsaj moja stara mama tako dela... no, res je, da ubogi revcki tezko dozivijo 1 mesec, ker jih ze prej pojemo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Zdaj pač imamo razvajene riti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] , drugo pa je, da če piškot doživi 1 mesec, potem že ni bil dober niti prvi dan[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Mogoče sem za na luno, ampak 1 mesec star piškot jaz ne bi nikoli nobenmu podarila. Noben me ne bo prepričal, da je katerikoli v tako dolgem času tako dober kot prvi dan. To je 4 tedne in v tem času že pozabiš kak je bil okus prvi dan[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] . Še kupljeni polni kemije, stabilizatorjev... niso po 1 mesecu isti (če so odprti). Pa razvajene riti gor ali dol, 1 mesec je predolga doba za tako hrano. Še plesen se lahk začne delat- mogoče niti ne vidiš.
Piškoti niso umetnost in ne porabiš pol dneva za peko. Sem prepričana, da si vsak, ki ima namen dat darilo nekomu, lahko vzame tistih 30 minut čez vikend in speče piškote- ter podari kokr tolk sveže- vsaj 14 dni stare. Ampak dobro, sem pač za na luno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Se bom pa zdaj zamislila nad piškoti, če jih kdaj dobim v dar.

Pol se pa še zamislimo, gremo v trgovino, slaščičarno, gostilno... pa pričakujemo od vseh da dobimo najbolj sveže stvari- najbolj direkt iz drevesa, vrta, pečice... pa bemtimo tule na RR, kak ni lepo, sveže, kak je tam postana hrana......a ker si pa mi ne moremo vzet časa, pa bomo talali - podarili ljubljenim osebam stare piškote[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




ronja -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 7:57:35)

Hehe, metulj, ja, medenjaki naj bi se obdržali tako dolgo, ampak pri nas se že v otroštvu niso (pač moja mama je mela mene, pa še 2 sladkosneda[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). Sicer recimo angleži imajo tradicijo, da zgornji štuk poročne torte prihranijo in ga pojejo na 1. rojstni dan 1. otroka. Kar je lahko tudi čez 7 let (kot je bilo v primeru ene zelo priznane oblikovalke tort, je napisala v knjigi).

Sicer pa navadno podarjam še tople piškote, še ko sem jih dala babicam v p. so bili stari manj kot 3 ure[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Sem pač kampanjic in vse delam zadnjo minuto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Da bi se 14 dni prej spravila kekse delat - noben ne bi zdržal do takrat, bi jih že zvohali.




tulpek -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 9:01:27)

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Piškoti niso umetnost in ne porabiš pol dneva za peko. Sem prepričana, da si vsak, ki ima namen dat darilo nekomu, lahko vzame tistih 30 minut čez vikend in speče piškote- ter podari kokr tolk sveže- vsaj 14 dni stare. Ampak dobro, sem pač za na luno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Se bom pa zdaj zamislila nad piškoti, če jih kdaj dobim v dar.




No ja, odvisno kakšne delaš, js se takšnih za pol ure dela niti ne lotim (razen z otrokom). Sicer se pa strinjam s tabo. Nikoli ne bi pekla pišotov 1 mesec vnaprej in takšnih podarjala, čeprav pogosto piše, da zdržijo tako dolgo.




TDTP -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 9:27:37)

Joj, zdaj pa že obžalujem ,da sem sploh kja takšnega napisala! Narediti moram namreč enih 20 paketkov keksov, kar je če dam vsakemu 250g - 5kg, kar ni malo! In ker tudi jaz rad kompliciram, bi rada naredila največ različnih! zadnjič sem delala za prijateljico za 30 roj. dan 7 kg mešanega pesiva in vse je bilo drobno! Npr: za jagode, sem porabila 5,5 ur časa, da sem jih naredila 3kg- mogoče se sliši smešno, ampak katera ne poiskusi delati to drobno pecivo nima blage veze kako dolgo traja!  V glavnem če bi bilo po moje bi vsak dan pekla, ampak ob mojih dveh vragecih, službe do 4-ih, si enostavno tega ne morem privoščiti! Aja pa najrajš bi naredila same rafaelo, jagode, gobice, cimetove kekse, orehove vetrnice, dvobarvne rogličke, lubenice itd.itd., ampak ne morem ker ne obstane več kod 1 tede. zato me je zanimalo kateri bi kaj obstali dlje in 1 mesec je bilo res pretirano, mislim, da bi jih lahko v 14 dneh razvozili okoli! in p.s. tudi moja stara mama jih je delala na testomat, pomočila v marmelado ali čokolado in kokos in so bili čez 14 dni, še vedno ok, je pa res, da so bili zaprti v plastični posodi.




lenčy -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 11:18:01)


IZVIRNO SPOROČILO: tulpek

IZVIRNO SPOROČILO: LittleSun

Pozdravljene
Ker sem pri pečenju še bolj "zelena" bi rada do božiča naštudirala nekaj drobnega peciva. Zelo bi bila vesela kakšnega recepta in predvsem nasveta. Naprimer zadnjič sem delala marmeladne žepke, ampak mi je skoraj pri vseh stekla ven marmelada, torej kako si pomagate da ostane noter, s čem jih postiskate. Bila bi vesela tudi kakšnega recepta za medenjake.

Hvala.



Po enem robu jih namažeš z beljakom in potem stisneš z vilico. Pa vsaka marmelada tudi ni najboljša za peko.


res je, zato obstaja prou marmelada za piškote, ki je v vsaki trgovini.




tulpek -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 11:28:01)

TDTP te razumem. Js se nad te umetnije, ki so kot sadje, še nisem spravila, ampak da je piškot lep je treba več časa. Js običajno zjutraj zamesim 2 ali 3 mase testa, potem pa čez dan delam, pa še en par rok si priskrbim. Lahko pa zjutraj narediš maso in zvečer, ko mali zaspijo naprej.. ampak se zna zavleči, če je kaj bolj natančnega.
Sem pa včasih pekla za praznike po 12 različnih vrst keksov, ampak  še ni bilo otroka. Pa ko delaš plan je fajn naštudirat, katere pečt sočasno, ker nekateri rabijo samo beljake, drugi samo rumenjake in da ti ne ostaja potem beljak npr.




TDTP -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 11:52:42)

Ja tuplek, vem ogromno organizacije je potrebno! Ko sem pekla za prijateljico večjo količino, sem si tudi po 3 mase naredila na dan tako, da sem na posode morala pisati kaj je v kateri, da nisem pomešala, ker nekatero testo mora par ur stati v hlatilniku, masa za jagode pa celo čez noč! Pekla sem samo drobno pecivo  in sem cel teden bila za štedilnikom, pa sem vsak dan ob 12 ih hodla iz službe (kar žal sedaj ni več mogoče- več dela), no pol sem pa še dva dni čistila kuhinjo za sabo![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (mletih orehov, kosos moke itd je bilo vsepovsod polno)
Ampak lepo pa zgleda, ko enih 7 različnih sort drobnega peciva daš na mizo- bi človek samo gledal!




TDTP -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 11:57:55)

oprosti tulpek, sem se malo zaštrikala, ko sem napisala tuplek! Gužva v službi!




uškinamama -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 12:16:45)

Iz ene mase (moka, jajca, maslo, sladkor, pecilni , vanilij a- najbolj obična kar jih je [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]) naredim različne oblike (smrekice, krogce, kroglice...) iz krogcev naredim kao linške, kroglice pritisnem , not dam marmelado in posujem s kokosom, ostale oblike pa oblijem s čokolado ali kako drugače pacam...da bi delala različne mase  - no waj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mateyka -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 12:26:54)

OREHOVI ROGLJIČKI BREZ PEČENJA - držijo en mesec

http://www.kulinarika.net/recepti/5841/sladice/orehovi-rogljicki-brez-pecenja/

[img]http://www.shrani.si/f/3r/mz/3qnuTWWZ/rogljicki.jpg[/img]




ronja -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 15:36:26)

Evo, kako dolgo lahko delaš ene "navadne" kekse (in dejansko obstajamo optimisti (kreteni), ki se spravimo kaj takega počet[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] )
http://bakeat350.blogspot.com/2010/09/so-just-how-long-is-it-going-to-take-me.html
Seveda ni treba dodat, da se ne držim zelo pametnega nasveta, da se ne spravi pečt piškotov en večer predno jih rabiš... Če se jih lotim ob 20h, sem še dobra[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .




TDTP -> RE: Božični piškotki (10.11.2011 20:04:47)

TAKŠNO DROBNO SEM DELALA, KI ŽAL NE OBSTANE TAKO DOLGO!
http://www.mojalbum.com/tdtp/moja-peciva-torte-itd/razlicno-mesano/19200244




malaMravljica -> RE: Božični piškotki (17.11.2011 17:31:05)

Moja tasca dela najboljse bozicne piskote in lani sem vzela ene par, ki so res naj naj med njimi, sem jih poslikala in letos bom sla k njej gledat kako jih dela in si vse zapisat in poslikat. Je bila pa to tudi zelja mojega moza in zagotovo tudi zelja sina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  no, ti so iz njene zbirke meni the best, upam da mi bo ratalo tudi meni kaj podobnega skupaj spravit.
[img]http://www4.slikomat.com/11/1117/b91-DSCF14.jpg[/img]

Ima pa moja tasca neke posebne sestavine, dobi nugat iz slascicarne, ker pozna lastnike in pravi, da je njihov najboljsi, kakau pa iz Svice, ker je baje tudi najboljsi. Jaz se imam pa za antitalent za peko in nimam pojma kako bom kaj skupaj spravla.





Stran: [1]