Ursi2 -> RE: kako sodelujete z dedki, babicami? (9.11.2011 13:24:19)
|
Ana Luna, težko mi je, ko berem, kaj vse si morala doživeti in ob kakšnem si morala odraščati! Vesela sem zate in za tvoje, da si ob vsem tem postala tako dobra oseba, kot si in da te skrbi za tvoje. Seveda je tudi normalno, da sedaj, ko si sama mama, še težje zastopiš, kako lahko nekdo živi čisto mimo svojih otrok. Ampak ne vem, če je smisel, da se s tem preveč obremenjuješ, ker nezavedno se najbrž tudi na tebi potem to odraža. Nima smisla, veš!Vem, da boli, vendar ste sedaj pomembni ti in tvoja družina. Naredi iz tega največ in daj svojim otrokom, kar ti nisi imela in tudi ti boš ob tem zrasla in lažje prebolela. To sem opazila pri mojem očetu. Njegov oče je bil precej starejši od njegove mame (dobrih 20 let) in je imel veliko dela (kmetija, žaga,....) Moj oče je bil drugi od 4-ih otrok, vendar ni bilo doma nikoli nobene topline. Mama je imela otroke pač, ker se je to od nje pričakovalo in ker je računala, da bodo, ko bojo odrasli postali duhovniki in se bo lahko s tem hvalila. Nikoli ni otrok stisnila k sebi, jih pocrtljala, vedno je imela več dela s tem, da je delila nasvete po vasi, ker je bilo to njeno poslanstvo. Ko je bil moj oče star 10 let ga je poslala v internat, kjer je hodil v šolo, popoldan pa je delal družbo, bral in vodil na sprehode starejše ljudi. In to je bilo celo njegovo otroštvo. Prav tako tudi od tete in stricov. Potem jih je poslala v samostan, vendar so se ji trije uprli in je bilo vse narobe in je delala scene in hotla vse partnerje potem odgnat. In potem, ko smo bili mi mali oz celo otroštvo se mu je videlo in tudi velikokrat je sam pripovedoval, kako je bilo in da ni imel otroštva in da je vesel, ko lahko nam nudi lepše otroštvo. Vendar je tudi on veliko delal (je še sedaj pravi deloholik, čeprav je že par let uradno v penziji), mama pa je bila doma in skrbela za nas in vzdrževala kmetijo. Tako da šele sedaj, ko imata 8 vnukov, 9-ti na poti tudi on uživa z njimi in se je mal sprostil in si vzame več časa za njih. Pa velikokrat jih vzame s seboj v kombi ali pa da z njim delao okrog hiše,.... Je pa tako, da sestra živi ene 150 km vstran in so njeni otroci (7,5 in 4 leta) velikokrat na počitnicah. Med letnimipočitnicami so bli kr kak mesec vsega skupi pri mojih, med letnimi počitnicami vedno pridejo vsaj za par dni in tamala dva večkrat prideta tudi z dedekom domov, ko pride k nim na obisk. To sedaj še lahko, ker sta v vrtcu. Poleg tega je oče tam vsaj 2-3 na teden, ko pelje robo na tisti konec in se vedno oglasi pri njih ali se dobijo na kavici. Isto tudi brat, če ima na tistem koncu sestanke, se vedno oglasi pri njih. Medtem, ko k nam prideo samo, kadar ima kdo od nas RD ali god, pa še to ob kakih 18-19-ih zvečer, da niso dolgo. Pa se morejo peljati mimo nas, če grejo kamorkoli s Koroške proti LJ, KP,......In so tudi skoaj vsak dan na tej relaciji. Tudi mama je velikokrat šla že zjutraj ob 5-ih od doma, če je bil kateri od sestrinih otrok bolan pa ni dobila bolniške. To je sedaj lažje, ker dela doma. Brat pa živi doma, vendar je moja mama tudi velik jim v pomoč. Prej je skoraj vedno pripeljala svakinja tavelikega v varstvo, da je lahko ona dala tamalo spat, pa ko je mogla kam it, je ponavadi prosila mamo, da je popazla otroke. Tudi sedaj velikokrat jih pazi, jih da tudi spat in je pri njima, dokler ne prideta domov. Pa ker tamali ni dobil vrtca, star je pa bil sedaj 1 leto, ga pazi moja mama in še velikokrat se popoldan zgodi, da more popazit vsaj enega ali vse 3. Kdaj pa kdaj pa tudi ta večja dva (5 in 4) izrazita željo, da bi prespala pri bici in dedeku. Najina dva pa sta druga pesem. Jz nisem taka, da bi se nekaj na druge zanašala niti naša dva nimata želje po kakih počitnicah pri bici in dedeku. Živimo ene 15 km narazen, vendar z mojim delava pri mojih, tako da sma pri mojjih vsak dan in potem grem 1-2 na teden še popoldan z mojima dvema malo na obisk k našim. Vendar, ko pridemo na obisk se večinoma jz ukvarjam z njimi in sem z njima, bica in dedek pa prideta mal okrog, se kaj mal poigrata ali kaj skupaj naredijo. Res je, da sta naša dva poba oba zelo rada zunaj in ju morem že včasih prav okorg prinest, če je preveč mrzlo ali da piha fejst, da gremo not. NOči in mamca pa imata še kaj dela za službo. Drgač sta bila v varstvu pri mojih ene 3x, ko sem imela pregled pri G inekologu, ker čakamo 3-tjega. Pa januarja, ko sem mogla z mlajšim it v bolnico in sem bila z obema pri zdravniku pa naju je z rešilcem poslala v bolnico in nisem mogla velikega kje pustit, ker moj ni bil dosegljiv na telefon in njegova dva tudi ne in sem klicala mamco, če lahko pride v bolnico in vzame LUkana za čez noč in sta z bratom prišla po njega in je prespal pri bici in dedeku. Živimo pa skupaj s tasto in taščo (ločeno gospodinjstvo), pa tudi zelo redko gresta k njima, razen če grema midva oz jz z njima. Pa bi mogoč kdaj za kakih - min pasalo, še posebej sedaj, ko sem proti koncu nosečnosti (stara 3,5 in 1,5), vendar pase s tem ne obremenjujem, ker mi je čist fajn da smo skupi, niti ne pričakujem nobene pomoči pri varstvu. Navajena sem, da sem sama z nima, ker mojga veliko ni bilo doma. Zdej je več in je včasih prav čudno, ko se lahk mal vsedem in celo kakos tran časopisa preberem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ampak že od začetka je tako, da nisem puščala ju v varstvu, tudi če sem šla v šoping, na upravno,...... Tudi doma večinoma sama delam okrog hiše ion po hiši in tako skupaj sesamo, brišemo prah, zalivamo rože, kuhamo, pečemo,.... Tudi košnja okorg hiše izgleda podobno-najprej jz, pred mano ta velik, pred nim tamali in kosimo. Traja 5x dlje, ampak pokosimo. Ali pa vzameta vsak svojo kosilnico (igračko) in letata pred mano. Ko obrezujemo živo mejo ali vrtnice jima dam vsakemu svoje škarje in mi pomagata. Isto z grabljenjem listov sedaj jeseni. Čepav je potem največji užitek se metat not v kup listja .[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Kar se pa vrta tiče, pa tudi rada pomagata prekopavat in sejat in sadit. Seveda poteka vse skoz igro in traja dlje časa, vendar mi je fajn, da sta skupi in da vidita, da se ne naredi vse samo od sebe. Sicer takrat, če je tast doma pride zraven pa mal priskoči na pomoč, kar se tiče, da ju pomal pogleda, če sem jz na drugi strani hiše ali če se vmes želita s čim drugim igrat, da jima on pomaga, da ni treba meni vsakič ugašat kosilnice. Tudi za varstvo je tako, da sma šla letos ene 3x ven, ampak sma bila nazaj vedno ob ene 20-21, da smo šli skupaj spat, tako da sta bla ene 2-3 ure v varstvu, pa ene 3x, ko sma imela sestanek v vrtcu. Ampak meni je to čist kul, moj pa se malo buni, da hočem vse sama in da naj pustim da hgreta k njegovim. Vendar sedaj, ko je mal več doma, vidi, da sama nočeta dol k njima, čeprav ju vsak dan vprašam, če želita it. No, toliko, zdej pa delat. Sem pa zatežila, al! Oprosti!
|
|
|
|