ronja
|
a otrok dobi tako manj kisika. Kolk bo kdo imel dejanskih posledic zaradi tega je težko rečt, ker lupinice se ne uporabljajo tako dolgo ja, na mš so rekle, da se rezultati te uporabe pokažejo šele potem v oš, ko se otrok težje uči... In zaradi mene tudi če je čisto malo tveganje, ne vem, zakaj bi tvegala - nimam lih 10 otrok, da bi se lahko šla statistiko, ampak tudi če bi jih imela 10, še vedno ne bi hotela eksperimentirat z omejevanjem njihovih sposobnosti (in če ne dobijo dovolj kisika v možgane, si na dobri poti za take ekspreimente - saj nikoli ne veš, da je to od tega, ampak nima veze - želim jim najboljše)... Saj lahko da je otrok po naravi bolj počasen, ampak tu nimam kaj. In lahko se mu nepredihanost ne pozna, ampak tega ne vem... Zato nočem tvegat. So se mi pa vsi režali, sploh dedki in babice - kaj kompliciram. Sem sicer še predno sem rodila vsem razložila, zakaj tako mislim, povedala za to raziskavo in povzel izsledke, vse... - da v avtu ni šans brez lupinice, izven avta pa ni šans v lupinici... ampak vseeno ni glih ful zaleglo;). Prvi "kreš" s taščo je bil, ko sem vztrajala, da bom malo nesla po stopnicah v stanovanje v naročju, niti pod razno ne bo v lupinici niti min. dlje kot je treba (pa mala se je drla not ko jesihar, ko smo se peljali iz p. - ne rečem, če bi ful uživala...) Njej se je seveda zdelo, da bo ful bolj varna v lupinici, ker mi ni zaupala, da jo nesem . (čeprav sem jo nosila že 8 dni v p.) Sem ful tečna glede stvari, ki se mi zdijo potencialno zelo nevarne. Tudi kaj dosti nismo potovali prvih nekaj mesecev, točno iz tega razloga. Šli smo na morje, nazaj pa itak z vlakom, pa parkrat do dedija, kar itak ni tako daleč. Moja mami ni mogla doumet, da budim spečega otroka in ga jemljem iz lupinice, zato da se bo predihal. Kot ni mogla razumet, da ne pustim, da bi jo odvezala med vožnjo in jo med vožnjo previla, ker pač ni bilo mogoče takoj ustavit. To so bile prve izkušnje z vožnjami z babicami. Smo probali, ni šlo oz. je vožnja potem preveč živčna (je že to, da se ti otrok dere dovolj, ni treba, da ti še babica zraven teži;), potem smo se rajši vozili posebej , na srečo nam ni bilo treba daleč potovat. No, zdaj itak ne bomo meli kam dat še kake babice in ne bo teh problemov . Prvič pač probaš, misliš, da bojo ljudje razumeli, če imaš eno dobro podlago in agrumente za svojo odločitev, sploh pa je to tvoja odločitev, ker se gre za tvojega otroka, ki še ne more sam odločat... Ampak če ne sprejmejo, pač najdeš drug način, da zagotoviš iste pogoje;). Pa starši imajo dojenčke tudi v stanovanju v lupinici. Za novorojenčka je kar fajn, da se reče staršem da je sedenje v lupinici odsvetovano. Vsak se pa potem sam odloči. Jap, se strinjam. Te sicer včasih čudno pogledajo, ampak j* ga. Je pa grozno, ko rečejo, da ležalnik nima smisla, saj ga imaš itak v lupinici doma... Pa še stabilna ni ta reč -daš to na pult, pa se otrok not premakne in bo vse skup dol padlo... Pri nas je bila lupinica samo v avtu in tudi pri tretjem bo tako. Ven se jo vzame samo v primeru, da je treba it z drugim avtom ali da rabimo plac v avtu za kaj pripeljat (in v tem primeru ne vzamemo otrok sabo, seveda;)