biga -> ne posluša in ne deli igrač (26.10.2011 8:56:19)
|
Sprašujem za mnenje glede 3. zadev: - 4,5-letni sin se skoz krega z 1,5-letno sestrico - ne samo da se spravlja nanjo, ji nagaja, se ji smeje, če pade, tudi vzema ji stvari iz rok in ona seveda potem joče. Že od njenega rojstva je zelo ljubosumen kljub temu, da ima od naju veliko pozornosti in ljubezni. Ga skušava vplesti v igro s sestrico, ampak redko uspe. Skratka, 5 minut ju ne morem pustiti v sobi sama, da bi se igrala, ker je takoj jok. Zdaj se pa še mala brani, ga udari in spet jok. Kak nasvet? Nočem, da izpade, da vedno zagovarjam sestrico. Kako na lep način doseči, da bi se sorojenci razumeli? - sin je še vedno v fazi "ne". Če gre za kaj nepomembnega, se ne sekiram, ker ignoriram ali dosežem svoje z doslednostjo. Npr. če noče v kopalnico umit zob, čas teče in ga zmanjka za knjigico. Skrbi me za nevarne stvari. Naj razložim: ko gremo ven, se obleče in obuje, jaz še oblačim malo, on me ne počaka, čeprav mu pravim, da ne sme sam ven. Lahko bi namreč stekel na cesto, kar je že parkrat naredil, ko sem bila zraven. Zadnjič smo šli v dolino k potoku, ko smo nameravali domov, je sin stekel po hribu gor, ni naju počakal, sem kričala za njim, počakaj, gremo skupaj, pa nič. Izginil. Sem pohitela z malo gor in naju je smeje čakal na dvorišču. Sam stekel čez cesto, s tem, da je potka od potoka k nam nevarna, ker je direktno navezana na glavno cesto, kjer bi voznik zelo težko ustavil, saj je strma cesta, pa še iz ovinka pripelje. Skratka, ali pretiravam, ali naj otroku pustim več samostojnosti ali kaj? Sin se je seveda pohvalil, da je čisto sam prišel domov. Rekel je tudi, da je pogledal na obe strani ceste (kot ga učim vsak dan, ko greva v vrtec), a me to ne potolaži. Enostaqvno sem bila jezna, kar sem mu tudi povedala, sem mu razložila (že stotič), zakaj me mora pri takih stvareh ubogati. Kazni mu nisem dala, ker nisem vedela, kaj naj. Ponavadi mu za grdo obnašanje zvečer ne preberem pravljice(če npr. tepe med trmarjenjem). Kako bi reagirali oz. kak vzgojni ukrep bi bil primeren? - sin večkrat grdo govori, pa ne le, ko se trma, tudi v smehu reče "drek, kakica" ipd. "mami, ti si drek", "mami, ubil te bom" dostikrat kriči, ko ni po njegovem oz. se trma. Kako naj ravnam v tem primeru? Marsikdo pravi, pusti ga, ignoriraj ga, saj ne ve, kaj to pomeni. Meni se pa za grde besede ne zdi, da bi jih moral ignorirati. Mu povem, da grdo govori, ne vem pa, kako to preprečit. Sigurno jih ni slišal od mene, ker se z možem trudiva, da tega besednjaka v družini ni. V vrtcu pa tudi drugi menda govorijo take besede.
|
|
|
|