Učimo otroka tuj jezik (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo

Sporočilo

Tajmahal -> Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 13:35:57)

Pozdravljeni,

že dolgo nisem bila na forumu, sedaj pa razmišljam, da bi svoja otroka (1,5 in 3 leta) začela učiti tuj jezik. Poleg tega, da bi si doma naredila učni načrt bolj v smislu igranja: pesmice, pravljice,... me zanima, če ima katera izkušnje s kakšnim tečajem tujega jezika (angleščina, nemščina), ki bi ga močno priporočale za otroke. Predvsem mi je pomembno, da se otrok dobro počuti in da se uči preko igranja, oziroma da spoznava tuj jezik, da mu pride v uho.
Drugo, kar me zanima, pa je, ali poznate kakšno društvo, ki se posebej osredotoča z multikulturnostjo - ker bi si želela, da bi tudi moj otrok spoznal različnost in jo že zgodaj začel sprejemati.

Hvala!

sanasan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 14:57:32)

super igralne urice imajo v Linguli ob petkih in sobotah...poglej ali pokliči na www.lingula.si   so zelo prijazni:)

za ang pa dobiš veliko materiala na netu pri British Council

veliko prijetnih uric...

aja, moja tamala obožuje tudi pravljice oz. zgodbice iz zbirke Berlitz (malo večji format modrih knjižic) s cd ...praktično ne mine večer brez poslušanja- uporabljava pa za francoščino ( v knjigici pa je npr. francosko angleška verzija - ang kot prevod)

obožuje tudi različne pesmice iz youtuba npr. twinkle twinkle little star....ko skupaj gledava in pojeva

sanasan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 14:58:34)

knjižice Berlitz sem pa kupila v Oxford knjigarni pri tržnici

ksenija12 -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 18:45:19)

Mi delamo po programu Cookie and Friends (Oxford, Ljubljana), zelo simpatična maskota, cd, navodila za starše/otroke itd..Všeč mi je bil tudi od pons-a -tečaj za najmljaše, predvsem zaradi pesmice in deklice Danaje, ki otroke vodi skozi 'tečaj'-slednjega si lahko izposodiš tudi v knjižnici, pa vidiš, če ti bo všeč. Mi smo imeli doma tudi od založbe Ladybird English action number 1, simpatična, vsebuje veliko 'flash cards' za barve, črke, števila..Mi smo zmeraj poslužali zgodbico na cd-ju, recimo da je bila tema kmetija, že prej smo poiskali med igračami živali iz kmetije (lahko magnetke, lahko iz sestavljank, lahko gumijaste,plišaste igračke). In potem smo igračke recimo postavili v vrsto, jaz sem rekla horse, onadva sta pa poskusila izbrati konja itd..kasneje sta že sama poimenovala. Je pa pomembno, da recimo vsako besedo tudi zapišeš v angleščini, da si otrok zna tudi predstavljati. Potem pa sta še risala recimo žival, ki jima je bila najljubša. No, tako se še sedaj učimo:)Enkrat na teden smo si zadali. Ker se učimo doma in tako kar precej prišparamo:), smo si obljubili, da bomo 'za nagrado' preživeli mini počitnice v Angliji, se družili na igrišču z angleškimi otroci itd..

ZARA -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 18:48:20)

Nočem težit, ampak, dajte tako malim otrokom pustit dihat in živet. Naj se igrajo za boga milega. Potem ko gredo v šolo se zelo spremeni vse skupaj. Pa ne jih že zdaj obremenjevat in vozit na vse možne krožke in tečaje, saj ne bodo nič zamudili.

Anonimen -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 18:52:13)

IZVIRNO SPOROČILO: Tajmahal

Drugo, kar me zanima, pa je, ali poznate kakšno društvo, ki se posebej osredotoča z multikulturnostjo - ker bi si želela, da bi tudi moj otrok spoznal različnost in jo že zgodaj začel sprejemati.

Najprej ju nauči spoštovati svojo kulturo.
Ko bosta to znala, bosta spoštovala tudi vse ostale, ki so spoštovanja vredne.

Tutan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 18:53:20)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Nočem težit, ampak, dajte tako malim otrokom pustit dihat in živet. Naj se igrajo za boga milega. Potem ko gredo v šolo se zelo spremeni vse skupaj. Pa ne jih že zdaj obremenjevat in vozit na vse možne krožke in tečaje, saj ne bodo nič zamudili.

Ah, kje.... pa kje ti živiš? Starš mora naučiti otroka tekoče govoriti 3 jezike, poštevanko in male tiskane črke pred šolo. Z držanjem žlice v rokah, brisanje ritke in oblačenjem pa naj se ubadajo učitelji v 1.razredu. Pa z besedo hvala in prosim.

Andromeda -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 18:59:11)

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

Ah, kje.... pa kje ti živiš? Starš mora naučiti otroka tekoče govoriti 3 jezike, poštevanko in male tiskane črke pred šolo. Z držanjem žlice v rokah, brisanje ritke in oblačenjem pa naj se ubadajo učitelji v 1.razredu. Pa z besedo hvala in prosim.

[sm=smiley20.gif]

nina26 -> RE: Učimo otroka tuj jezik (23.10.2011 22:16:46)

IZVIRNO SPOROČILO: Tajmahal

Pozdravljeni,

že dolgo nisem bila na forumu, sedaj pa razmišljam, da bi svoja otroka (1,5 in 3 leta) začela učiti tuj jezik. Poleg tega, da bi si doma naredila učni načrt bolj v smislu igranja: pesmice, pravljice,... me zanima, če ima katera izkušnje s kakšnim tečajem tujega jezika (angleščina, nemščina), ki bi ga močno priporočale za otroke. Predvsem mi je pomembno, da se otrok dobro počuti in da se uči preko igranja, oziroma da spoznava tuj jezik, da mu pride v uho.

Hvala!

Oprosti, ampak kaj ti to resno?????

sanasan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 3:05:10)

ne vem, zakaj bi bilo to slabo, če se uči preko igre....tudi naša se je in je zelo uživala.
pa saj ju ne bo mučila s sedenjem za mizo in pisanjem....

aja, še glede zlobnih kometarjev zgoraj....pri nas se je tamala (tudi zaradi potovanj) naučila poleg brisanja riti in osebne higienen reči prosim, hvala, nasvidenje, predstaviti se in še kaj pred vhodom v šolo v enih 4 jezikih....in odreagira čisto spontano poleg slo še v 2 drugih jezikih....

p.s.: zgodnje učenje tujih jezikov pa baje še preventivno deluje proti parkinsonovi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

mama09 -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 7:38:09)

IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

[sm=smiley20.gif][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

Svet je čist nor: pa telovadba, plesne, plavanje, angleščina... vse že 3-4 letniki.... jooo sej si res še ritke ne znajo obrisat. Naučit jih je treba življenja in jih spodbujat pri učenju novih stvari. Podpiram knjigice, razna branja... ampak doma s starši, da si vsaj takrat skupaj, ker smo že tako malo z otroki (služba, gospodinjstvo...).

Upam, da bo učni načrt osnovne šole tudi upošteval igro, spontano učenje, saj je po novem obvezni tuji jezik že v 2. razredu. Glej tuki: http://otrocarije.blogspot.com/2011/10/zgodnje-ucenje-anglescine-po-noveli.html

nova_tukaj -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 7:48:05)

Moja punca je stara 2,5 leti in obiskuje letos vrtec v mešani skupini (2-6 let). Ker imajo starejši po programu "učenje" angleščine enkrat tedensko, pride ona vsak četrtek domov s kakšno besedo več. Štetje do pet, thank you, please ... 

Tutan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 8:09:05)

IZVIRNO SPOROČILO: sanasan

ne vem, zakaj bi bilo to slabo, če se uči preko igre....tudi naša se je in je zelo uživala.
pa saj ju ne bo mučila s sedenjem za mizo in pisanjem....

aja, še glede zlobnih kometarjev zgoraj....pri nas se je tamala (tudi zaradi potovanj) naučila poleg brisanja riti in osebne higienen reči prosim, hvala, nasvidenje, predstaviti se in še kaj pred vhodom v šolo v enih 4 jezikih....in odreagira čisto spontano poleg slo še v 2 drugih jezikih....

p.s.: zgodnje učenje tujih jezikov pa baje še preventivno deluje proti parkinsonovi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Jaz nikjer ne trdim, da otroci niso dojemljivi. Ampak je razlika, ali je otrok doma iz družine, kjer recimo govorijo 3 jezike (očka enega, mamica drugega, pa tretjega med sabo, da se sporazumevajo - recimo slo, nem, ang). Ampak to je naravno učenje za otroka, ki ni popredalčkano. Razlika je tudi, ali se otrok nauči jezika zato ker ga bo ''srečal na potovanjih'' in bo brez problema osvojil določene fraze (roko na srce, brez problema jih osvojijo tudi iz tujih risank in pesmic). Nekaj povsem drugega je, če 3 leta (ali celo manj) otroka učiš enega ali več tujih jezikov. Načrtno, delovni zvezki, slušne urice, potem pa še navrže nekaj o multikulturnosti... no, to pa zame ni naraven proces učenja jezikov. In če vprašaš katerega koli anglista (oziroma rusista ... itn....) ti bo povedal, da je v predšolski dobi priporočljivo ''naravno'' učenje jezika. Če tega procesa nismo sposobni opravit, pa se otrokom nikjer ne pozna, če s prvim tujim jezikom začnejo v osnovni šoli.
Zato je moje mnenje takšno, kot sem ga povedala zgoraj. Z otroci je toliko stvari za počet in toliko se imajo še za naučiti - zakaj torej prehitevati? Ker je moderno? To zame niso razlogi in definitivno me ne prepričajo, da je učenje tujega jezika v predšolski vzgoji nujen in potreben faktor (zopet odvzemam večjezične družine itn....)....

Lara28 -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 9:03:15)

Moj sin (5,5 let) je obiskuje v vrtcu skupino, kjer imajo integrirano angleščino. Vsak dan poteka en del dejavosti v angleščini. Po manj kot 2 mesecih, prepeva pesmice samo še v angleščini [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Pa kr tako uporablja doma angleške besede: yes, no, please, thank you, sit down.... šteje tudi lepo do 10. Sama sm bila proti temu, da boi ga vpisala v kak tečaj jezika, ker se mi zdi prezgodaj, sploh glede na to, da ima že v slovenščini težave pri izgovarjanju in hodiva k logopedu (šumniki in r).
Ampak ta integracija v vrtcu se mi zdi pa super. In mali je navdušen.

janapan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 14:21:37)

Ma meni je tudi čisto mimo...otroci naj se igrajo, naj se veselijo, skačejo po lužah, blatu. Otroke je treba naučiti vedenja, navad, ročnih spretnosti in spoštovanja svoje lastne kulture...ostalo pride pozneje. Zakaj že je super da 5 letni otrok cel dan prepeva angleške pesmi in  odgovarja s thank you ali pa please..??? Vprašam se, kaj pa če bi ga raje naučili kaj o svoji kulturi....zakaj že je šola. Najbrž ni zato, da otroci že ko pridejo v šolo vse znajo in se dolgočasijo , starši pa se tolčemo po prsih kako so naši otroci pametni.  Vsi ti tečaji so samo in zgolj za starše, ki želijo ustvariti super otroke... lepo bi bilo prisluhniti otrokovim željam. Namesto učenja angleščine pa se odpravit na kakšen izlet.

Lara28 -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 19:49:41)

IZVIRNO SPOROČILO: janapan

Ma meni je tudi čisto mimo...otroci naj se igrajo, naj se veselijo, skačejo po lužah, blatu. Otroke je treba naučiti vedenja, navad, ročnih spretnosti in spoštovanja svoje lastne kulture...ostalo pride pozneje. Zakaj že je super da 5 letni otrok cel dan prepeva angleške pesmi in  odgovarja s thank you ali pa please..??? Vprašam se, kaj pa če bi ga raje naučili kaj o svoji kulturi....zakaj že je šola. Najbrž ni zato, da otroci že ko pridejo v šolo vse znajo in se dolgočasijo , starši pa se tolčemo po prsih kako so naši otroci pametni.  Vsi ti tečaji so samo in zgolj za starše, ki želijo ustvariti super otroke... lepo bi bilo prisluhniti otrokovim željam. Namesto učenja angleščine pa se odpravit na kakšen izlet.

Naš ima angleščino integrirano, v skupini. Tega nismo sami izbrali, ampak je tak program vrtca. Sem napisala, da ga sama nisem želela vpisat v kak tečaj, da bi hodil 1x ali 2x tedensko nekam posebaj. VEM, da ima zato še čas. Pri 5 letih hodi samo k plavanju, pa še to po SVOJI želji, ne ker bi ga kdo silil.
Noben otrok v tej skupini ni za nič prikrajšan v vrtcu, še vedno se ogromno igrajo, hodijo ven in delajo vse enako kto drugje. Samo pač imajo vsak dan malo angleščine v obliki igre. Enkrat med kosilom, drugič v jutranjem krogu, tretjič pri kaki dejavnosti zunaj. To, da pa doma zdaj prepeva angleško in da mi namesto hvala reče thank you pa se mi ne zdi pač nič narobe. Tudi ga nič posebej ne gnjavim s tem, mi je pa všeč, da zna besede uporabit v pravem trenutku, kar je po moji logiki tudi posledica tega, da vzgojiteljica to vključuje v vsakodnevne aktivnosti.

babylove -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 22:39:13)

Načeloma se strinjam glede krožkov in tečajev, z izjemo tujih jezikov.

Anatomija človeških organov in tkiv, ki sodelujejo pri govoru, se razlikuje glede na jezik, katerega govorimo (sliši se neverjetno, ampak je bila prav znanstvena raziskava narejena). Ti organi in tkiva se oblikujejo z odraščanjem in na njihovo oblikovanje vpliva jezik, ki ga govorimo. Čimprej začne otrok govoriti tuje jezike, tem bolj bo pri govoru avtentičen, ker se pri otrocih tkiva šele oblikujejo in so zato sposobni govoriti vse jezike kot naravni govorci. Odrasli slovanski govorci imajo recimo težave z jeziki, kjer so vse besede tekoče povezane, kot npr. francoščina. Enako imajo frankofoni težavo s slovanskimi jeziki, ker je potrebno zaznamovat tišino med besedami. Otroci s tem nimajo težav oz. mlajši so, manj imajo težav. Če izvzamemo melodičnost, je tudi izgovorjava pri otrocih spontana, medtem ko mnogo odraslih fizično ne zmore izgovoriti angleškega 'the' ali francoskega 'r'.

Toliko o detajlih... Seveda to ne pomeni, da se večji oz. odrasli ne moremo naučiti tujega jezika. Veliko težje sicer, in zelo redkokdo se lahko primerja z naravnimi govorci.

Tudi ne trdim, da je potrebno otroke absolutno vodit na tečaje tujih jezikov in še manj, naj jih doma poučujejo mame s približnim znanjem tujega jezika.

arabela* -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 22:43:43)

IZVIRNO SPOROČILO: sanasan

otroci v tem uživajo[sm=smiley1.gif]

Stran: [1]