Tutan -> RE: Učimo otroka tuj jezik (24.10.2011 8:09:05)
|
IZVIRNO SPOROČILO: sanasan Oprosti, ampak kaj ti to resno????? ne vem, zakaj bi bilo to slabo, če se uči preko igre....tudi naša se je in je zelo uživala. pa saj ju ne bo mučila s sedenjem za mizo in pisanjem.... aja, še glede zlobnih kometarjev zgoraj....pri nas se je tamala (tudi zaradi potovanj) naučila poleg brisanja riti in osebne higienen reči prosim, hvala, nasvidenje, predstaviti se in še kaj pred vhodom v šolo v enih 4 jezikih....in odreagira čisto spontano poleg slo še v 2 drugih jezikih.... p.s.: zgodnje učenje tujih jezikov pa baje še preventivno deluje proti parkinsonovi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Jaz nikjer ne trdim, da otroci niso dojemljivi. Ampak je razlika, ali je otrok doma iz družine, kjer recimo govorijo 3 jezike (očka enega, mamica drugega, pa tretjega med sabo, da se sporazumevajo - recimo slo, nem, ang). Ampak to je naravno učenje za otroka, ki ni popredalčkano. Razlika je tudi, ali se otrok nauči jezika zato ker ga bo ''srečal na potovanjih'' in bo brez problema osvojil določene fraze (roko na srce, brez problema jih osvojijo tudi iz tujih risank in pesmic). Nekaj povsem drugega je, če 3 leta (ali celo manj) otroka učiš enega ali več tujih jezikov. Načrtno, delovni zvezki, slušne urice, potem pa še navrže nekaj o multikulturnosti... no, to pa zame ni naraven proces učenja jezikov. In če vprašaš katerega koli anglista (oziroma rusista ... itn....) ti bo povedal, da je v predšolski dobi priporočljivo ''naravno'' učenje jezika. Če tega procesa nismo sposobni opravit, pa se otrokom nikjer ne pozna, če s prvim tujim jezikom začnejo v osnovni šoli. Zato je moje mnenje takšno, kot sem ga povedala zgoraj. Z otroci je toliko stvari za počet in toliko se imajo še za naučiti - zakaj torej prehitevati? Ker je moderno? To zame niso razlogi in definitivno me ne prepričajo, da je učenje tujega jezika v predšolski vzgoji nujen in potreben faktor (zopet odvzemam večjezične družine itn....)....
|
|
|
|