asso -> RE: Lulanje ponoči (24.10.2011 13:59:18)
|
Hm to je ena taka debata, kjer boš dobila veliko različnih odgovorov. Po moje, če se ponoči polula je stvar, da ni zdrela še za "bit brez pleničke". Stvar ni v tem, da ti daješ otroka ponoči lulat, otrok bi moral spati brez se polulat oz. brez it lulat. V ledvicah se ponoči sprošča nek hormon, ki pripomore k temu, da se ponoči mehur ne polni. Če tega hormona ni (ponavadi se razvije tam do 5-6 leta starosti) otroci močijo posteljo. Rešitev ni otroke dajati ponoči lulat - no edino, če se starši odločijo, da hočejo imeti otroka brez pleničke. No naj povem še mojo zgodbo, ker zgoraj napisano ni tako od nekje, ampak kar od izkušenj, prebranega, slišanega... Ta večja, sedaj bo stara 7 let in ima ponoči še pleničko. Ja, prav ste prebrale še pleničko in ta je vsako noč polna, razen če čez dan zelo zelo malo pije - kar spet ni v redu... seveda, če se bi jaz šla, da ponoči hodi lulat bi bila suha, ampak to ni rešitev težav. Poskusili smo tudi s tabletami, katere nadomeščajo prej omenjen hormon in ni nič boljše. Tudi zdravnica iz tega področja je povedala, da to ni redek primer, da je kar precej takih otrok. Ona je bila tudi odločna, da bo brez pleničke, vendar ni šlo in raje, kot da se ubadamo, da spi na mokrem in da jaz vsak dan menjujem posteljnino ima pač pleničko. Imamo pa tudi drugi primer, mlajšo punco, sedaj staro 5 let, ki pa je že od njenega 2,5 leta suha tudi ponoči. Zvečer lahko spije liter tekočine, zjutraj vstane suha, pa tudi ni nujno, da gre takoj na wc, lahko še ene 20 minut kroži okoli, spije še mleko in bo suha... Pač je njen mehur dozorel. Tako, da kakršna koli skrb, še posebno pri tej starosti je odveč. Otrok prej ali slej bo suh (pri ta večji čakam ta slej, ampak vem, da bo...). Pomembno je predvsem (pri 6-ih letih naprej), da se izključi kakšne zdravstvene težave, kot npr. težave z ledvicami... in potem so vse skrbi odveč.
|
|
|
|