ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

mini86 -> ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 10:20:01)

skratka..
za to da bi imela status sem se vpisala na maturitetni tečaj..

in seveda ne hodim..no in včaraj dobim pošto iz tm da nj pač opravičim odsotnost oz se izpišem..
če to ignoreram me bodo črtali iz seznama vpisanih dijakov-šolska pravila v srednjih šolah. 23.člen/III, 2006/2007

no ne najdem tega pravila kaj pravi..

zdj pa me zanima kaj to pomeni če me črtajo..da sm pač izpisana in da ne morem opravljati mature al loh oni zahtevajo da prinesem nazaj potrdila o šolanju..

Kerensa* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 10:23:34)

Če te črtajo s seznama vpisanih dijakov, to pomeni, da nimaš več statusa dijaka (rednega ali izrednega - oboje obstaja in ne vem, kaj si ti, ampak najbrž udeleženka izobraževanja odraslih, torej slednje). Če si maturitetni tečaj plačala, zna biti tudi, da ti ne bodo vrnili vplačanega zneska (ne vem, kako izgleda ta pogodba in/ali zakonodaja na tem področju).

Maturo še vedno lahko opravljaš, če se ponovno vpišeš (in ponovno plačaš, če je/bi bilo potrebno) oz. v vsakem primeru na podlagi "Zakona o 21-letnikih), ne morejo pa od tebe zahtevati, da vrneš že izstavljena potrdila o šolanju, saj so ti bila le ta izdana v času, ko si bila dijakinja.

Tejči začasno -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 10:24:58)

23. člen (črtanje iz evidence vpisanih dijakov) Če vpisan dijak od začetka šolskega leta ne obiskuje pouka oziroma preneha obiskovati pouk, starši pa šole ne obvestijo o njegovi odsotnosti v roku iz 15. člena tega pravilnika, šola o odsotnosti dijaka obvesti starše, jih seznani s posledicami nedovoljene odsotnosti in jim določi osemdnevni rok za odgovor. Šola pošlje obvestilo priporočeno s povratnico. Če v osmih dneh šola ne prejme odgovora, dijaku izda sklep o črtanju iz evidence vpisanih dijakov. Zoper sklep o črtanju iz evidence vpisanih dijakov lahko dijak ali starši v osmih dneh od dneva prejema sklepa vložijo pisni ugovor na svet šole. Svet šole o ugovoru odloči v osmih dneh od prejema ugovora. Z dnem poteka roka za vložitev ugovora oziroma z dnem odločitve sveta šole o zavrnitvi ugovora, se dijaka črta iz evidence vpisanih dijakov.
Kaj več pa žal ne vem. Mislim pa, če se dijaka črta z evidence, ti tudi status prekine...

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 10:48:27)

imam redni status, vpis na ta tečaj je brezplačen..
js sm rabla potrdila za csd, zavarovanje in študenta..vse sem že poslala in to je to..

mene samo skrbi da nebi zahteval da jim morm vrnt..čeprav tega še nikol nisem slišala..drugih bonitet zaradi statusa ne koristim..

hotla sem samo met pač status ker iščem delo in tako iščem preko šs in redno..kaj bo prej pa ne vem..mam pa še en izpit na mojmu faksu in mature ne rabim..

morm jih poklicat-to mi je jasno, ampak kaj nj rečem..si kej zmislim al pač rečem da me črtajo in to je to..

Kerensa* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 10:54:22)

Do datuma, ko te izpišejo iz evidence dijakov, ti ni treba vračati ničesar.

Si pa dolžna o spremembi svojega statusa v roku 8 dni obvestiti vse tiste inštitucije, katerim si potrdila o šolanju predložila (ne glede na to, ali si na podlagi potrdil dobila kakršnekoli ugodnosti ali ne). Posledično seveda to pomeni, da od datuma, ko nisi več dijakinja, do teh ugodnosti tudi nisi več upravičena. Vrniti jih boš morala samo v primeru, v kolikor jih boš naprej neupravičeno koristila. Za nazaj ti ni potrebno nič vračati, ker si bila dijakinja.

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 10:59:49)

pismu..kaj pa če ne obvestim?

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:01:43)

ker vem da tud če si sred leta nehal študerat si lahko koristil bonitete..

sm slišala da je na primorskem ena fakulteta oz srednja šola k plačaš cca. 70€, vpis je čez celo leto in nič ne komplicirajo..

pismu a nimajo druzga dela kokr da se z mano ukvarjajo

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:08:24)

no za to srednjo ne velja da vpisujejo celo leto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

kaj nj nardim..pustim da me izpišejo in upam da me ne dobijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Kerensa* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:08:43)

IZVIRNO SPOROČILO: mini86
pismu..kaj pa če ne obvestim?

V tem primeru imajo pravico od tebe sodno zahtevati, da jim vrneš vse pridobljene koristi (vključno z zamudnimi obrestmi, pa tudi vse nastale stroške plačaš ti).

Bonitete takšnih in drugačnih statusov se v praksi seveda da koristiti, ampak ravno temu v izogib z letošnjim šolskim letom začenjajo vzpostavljati tisti enotni sistem vpisov - da bo vsem pregledno, kje je kdo vpisan, kolikokrat, kdaj se je izpisal oz. bil izpisan in podobno. Luknje v zakonu bodo sicer vedno, ampak zaradi tega sistema se bo pač zmanjšalo število fiktivnih vpisov (kakor je npr. tvoj) in se bo prihranil kar lep znesek davkoplačevalskega denarja (katerega bodo potem seveda zapravili za druge neumnosti [sm=smiley36.gif]).

V glavnem... možnosti imaš več, naredila boš pa v vsakem primeru po svoji vesti. Jaz ti samo povem, kaj uradno smeš in česa ne.

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:11:26)

a ni blo v žurnalu napisano da bodo lahko samo še letos taki izrabljali status drugo leto pa ne več..

gre se mi pa tud zaradi preživnine ane..ker če nimam preživnine dobim pol 0€ na mesec kar si pa ne morem privoščit

Kerensa* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:13:47)

Sklepam, da govoriš o preživnini od staršev (za tiste polnoletne, ki se redno šolajo).

Ne sekiraj se zanjo. Po novem zakonu, ki bo veljal od 1.1.2012 dalje, se ti bo ta preživnina tako ali tako štela v dohodek, tako, da boš imela posledično zmanjšano štipendijo (če jo prejemaš) in zmanjšano (če ne celo ukinjeno - odvisno od zneskov) DSP, zna pa se ti zmanjšati tudi otroški dodatek za otroka.

V glavnem - full bolj ostro bo zdaj vse skupaj... če jim bo sistem delal. Če bo pa tako, kakor pri popisu stanovanj, potem se bo pa še nekaj časa dalo marsikaj.

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:16:12)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Sklepam, da govoriš o preživnini od staršev (za tiste polnoletne, ki se redno šolajo).

Ne sekiraj se zanjo. Po novem zakonu, ki bo veljal od 1.1.2012 dalje, se ti bo ta preživnina tako ali tako štela v dohodek, tako, da boš imela posledično zmanjšano štipendijo (če jo prejemaš) in zmanjšano (če ne celo ukinjeno - odvisno od zneskov) DSP, zna pa se ti zmanjšati tudi otroški dodatek za otroka.

V glavnem - full bolj ostro bo zdaj vse skupaj... če jim bo sistem delal. Če bo pa tako, kakor pri popisu stanovanj, potem se bo pa še nekaj časa dalo marsikaj.

štipendije nimam, preživnina mi pa že sedaj gre v otr.dodatek in v plačilo vrtca..nobenih drugih prejemkov nimam..no pa kar sem zavarovana pri mami

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:20:59)

čez pol ure pokličem še v sg kjer baje vpisujejo čez celo leto v izobraževanje odraslih in mi bo vse razložila

Kerensa* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:29:18)

V izobraževanje odraslih marsikje vpisujejo tekom celega leta (odvisno od načina izobraževanja) in v kolikor tega sistema še niso začeli vzpostavljati, potem ne boš imela nikakršnih težav pri vpisu.

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 11:32:39)

upam da čimprej najdem tako šolo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

hvala za pomoč

Felicita -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 16:34:51)

IZVIRNO SPOROČILO: mini86

upam da čimprej najdem tako šolo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

hvala za pomoč

do nedavnega je bla SPEŠ koper, ampak tja 100% ne vpisujejo več. Poskusi še na STŠ koper...

pa kokr sm se jest pozanimala, potrdil o šolanju nihče ne preverja, tudi če te izpišejo... ena možnost je, edino da da šola preklic teh potrdil v UL... ampak sicer pa ne bo šel noben primerjat. jest poznam kr neki takih 'izpisanih' ki že več let tko status vlečejo brez sankcij.

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 17:51:18)

js se bojim zarad tega novega centralnega sistema..drugo mi ni..

bom dala 120€ pa se šla v sg upisat..do tja se bom pa ful furala ane-pomoje ene 2h al kok rabš

*bubi* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (21.10.2011 21:52:13)

Tudi šolam gre za to, da razčistijo, kaj se dogaja s prijavljenimi v maturitetni tečaj. Če imajo več oddelkov, jim je morda v interesu počistit in jih združit. Da ne govorim, kakšno statistiko ima maturitetni tečaj, kar se uspešnosti ob konferenci in na maturi tiče.
Mar ne bi bilo najlažje enega opravičila v šolo nest? Je pač bil otrok bolan in nisi mogla obiskovat pouka. Pa pojdi se kdaj pa kdaj pokazat, morda se celo kaj naučiš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Jaz še vseeno mislim, da je boljše status vlečt do konca leta kot se izpisat oz. dovolit, da te izpišejo.

Kakšno izobraževanje odraslih pa imajo v SG? To zna biti kar draga zadeva. Poleg tega nisem prepričana, da dobijo status [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Dobijo sicer potrdilo, da so vpisani v to izobraževanje, ampak ne vem, če je to enakovredno statusu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image] 

Felicita -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 8:50:11)

IZVIRNO SPOROČILO: *bubi*

Tudi šolam gre za to, da razčistijo, kaj se dogaja s prijavljenimi v maturitetni tečaj. Če imajo več oddelkov, jim je morda v interesu počistit in jih združit. Da ne govorim, kakšno statistiko ima maturitetni tečaj, kar se uspešnosti ob konferenci in na maturi tiče.
Mar ne bi bilo najlažje enega opravičila v šolo nest? Je pač bil otrok bolan in nisi mogla obiskovat pouka. Pa pojdi se kdaj pa kdaj pokazat, morda se celo kaj naučiš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Jaz še vseeno mislim, da je boljše status vlečt do konca leta kot se izpisat oz. dovolit, da te izpišejo.

Kakšno izobraževanje odraslih pa imajo v SG? To zna biti kar draga zadeva. Poleg tega nisem prepričana, da dobijo status [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Dobijo sicer potrdilo, da so vpisani v to izobraževanje, ampak ne vem, če je to enakovredno statusu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]  

udeleženec izobraževanja odraslih dobi potrdilo o vpisu, ki ga lahko koristi za delo preko študentskega servisa (ampak samo do dopolnjenega 26. leta), zdravstveno zavarovanje in subvencije pri prevozu. ni pa upravičen do študentske prehrane.

izobraževanje odraslih je dejansko ponavadi najcenejša od variant za status, ker stane okol 100€/leto (SPEŠ npr 84€) in maš celo leto status (in ker veliko šol od tega živi, dejansko nimaš nobenih obveznosti - ko se vpisuješ te celo vprašajo, a misliš hodit al samo status rabiš).

sicer pa mini, obrni se na ŠOU svetovalnico ( http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/viewforum.php?f=75&sid=49642a96e585782eabc67d969c8f0317 ) - tam se že od junija debatira o pridobitvi/obdržanju statusa

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 13:55:56)

Kakšno izobraževanje odraslih pa imajo v SG? To zna biti kar draga zadeva. Poleg tega nisem prepričana, da dobijo status user posted image

pride 120€ in dobiš tudi potrdila o šolanju..
sm pisala na to svetovalnico in čakam odgovor kaj mi je narest..

ne vem če bi dobila opravičilo pri zdravniku za cel mesec..no mogoče..tja pa res nebi hodila:)
ker samo še drug teden naj bi se lahko vpisala v sg..

*mashai* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 17:45:48)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

do nedavnega je bla SPEŠ koper, ampak tja 100% ne vpisujejo več. Poskusi še na STŠ koper...

A kaj veš zakaj se je to? Par prijateljev se je septembra še lahko vpisalo, oktobra pa so se potem začele govorice, da je konec in še kao da bodo mogli vpisani vrniti potrdila[sm=smiley1.gif]. Ker vpis na to šolo oz. to izobraževanje je bil res najcenejši.

Mini mislim, da bi se tudi preko pošte dalo urediti, da se ne bi rabila voziti. No pa saj so ti verjetno kaj povedali po telefonu.

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 18:48:27)

Mini mislim, da bi se tudi preko pošte dalo urediti, da se ne bi rabila voziti. No pa saj so ti verjetno kaj povedali po telefonu.

so povedali da se ne da preko pošte:)

sm mail poslala še na stšk pa da vidim kaj bo.. na ta dugo pa sem klicala in ja rekli so da je bilo treba plačati 85€ ampak ne vpisujejo več..

*bubi* -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 19:43:33)

Pa kakšna izobraževanja odraslih so to? in kaj nudijo za ta denar? Se opravičujem, ampak meni se zdijo te cifre smešno nizke.
Morda je to cena, ki jo je treba plačati kot vpisnino, čemur sledi še vse ostalo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Pri nas stane en letnik cca 10x toliko kot ve pišete. Govorim za srednješolsko izobraževanje, V. stopnjo, cel srednji strokovni program, ne samo poklicni tečaj.

Felicita -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 19:44:38)

IZVIRNO SPOROČILO: *mashai*

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

A kaj veš zakaj se je to? Par prijateljev se je septembra še lahko vpisalo, oktobra pa so se potem začele govorice, da je konec in še kao da bodo mogli vpisani vrniti potrdila[sm=smiley1.gif] . Ker vpis na to šolo oz. to izobraževanje je bil res najcenejši.

menda da zato, ker je preveč vpisanih in da so na ministrstvu za šolstvo (al kdorkoli že ma to čez) mal zastrigli z ušesi in rekli da morjo omejit vpis - kar je valda smiselno, glede na to da se je tja vpisovala celo slo so mogl met pomoje uradno v letniku po 500+ ''dijakov''... kakorkoli, o vračilu potrdil nisem jest nič slišala in dvomim, da jih lahko kar zahtevajo nazaj, ampak pomoje se drugo leto ne bo več tko lahko vpisat nikamor (pa ne samo zaradi centralnega registra).

mini86 -> RE: ne vem kaj nj dam za tale naslov:) (22.10.2011 20:02:27)

kakorkoli, o vračilu potrdil nisem jest nič slišala in dvomim, da jih lahko kar zahtevajo nazaj

to pomoje tud ne..samo (kot v mojem primeru k me izpišejo) ti si dolžen sporočit v 8 dneh spremembo kot je napisala kerensa..in kle te lah haklajo..
če mi en zagotovi da mi nč ne morejo se sploh nebi vpisala in pršparala teh 120€..

aja pa hvala za vse nasvete in hvala da je ta debata minila brez raznih obtožb da hočm državo okol prnest[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>