|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   socialna pomoč
10.10.2011 14:04:17   
alenkica
Že tri leta sem brezposelna in zaradi razmer sem pač nekaj malega prišparala, kakih 300 €, pa me zanima, če moram znesek dvigniti, ker moram ta mesec oddat novo vlogo za soc.pomoč.
Ali ne bodo komplicirali, ker je itak videt, da je samo dnar od pomoči.
Kaj vi naredite?




Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 17:48:31   
Kerensa*
Če se po transakcijah vidi, da je prihranek od socialnih transferjev, potem ti tega ne bodo šteli v premoženje. Ti bodo pa šteli med prihranke (ker to pač dejansko so prihranki) in ti jih bodo upoštevali pri izračunu DSP. V bistvu se čudim, da ti jih še niso (razen, če si ta znesek prihranila v obdobju veljavnosti sedajšnje odločbe - potem pač še ne vedo, da imaš prihranke).

Ti pa sam dvig ne bo dosti pomagal, če jim boš prinesla original bančni izpisek, na katerem se vidijo vsi prilivi in vsi dvigi. Upoštevajo ti namreč zadnje 3 mesece pred mesecem vložitve vloge (kar pa že veš).

Temu se lahko elegantno izogneš tako, da greš osebno na svojo matično banko (oz. preveri, če ti tvoja spletna banka dovoljuje to možnost) in zaprosiš za izpisek obdobja treh mesecev, na katerem so označeni samo prilivi, ne pa tudi dvigi - in pa končno stanje. In tako boš dobila v roke papir, da si imela nakazano npr. 3 x po 230€ (kolikor je npr. max. mesečna DSP) in nič drugega, tvoje končno stanje (trenutno) pa bo zapisano kot 0€. Nikjer ne bo označeno, da si dan ali minuto predtem s svojega TRR dvignila 300€.

CSD sam do tvojega TRR ne more, zato jim zadostuje izpisek, ki ga prineseš (če bi sami lahko prišli do stanja, potem ti tega ne bi bilo treba - ampak do tvojega stanja ne bodo sami mogli dostopati nikoli). Na izpisku pa pač piše, da imaš na TRR 0€ in da si prejemala samo DSP.

Koliko je to zakonito oz. koliko ni - v to se ne bi spuščala, pa tudi moralizirati ne mislim. Postavila si vprašanje, jaz sem ti dala odgovor in to je to. Ti pa dam še nasvet. Od Novega leta dalje bo nov zakon, ki bo bistveno ostrejši (tudi glede prihrankov v takole majhnih zneskih). In ker na takšne zneske ne dobiš niti omembe vrednih obresti, kaj šele kaj več, ti pa lahko naredijo kar simpatično škodo pri npr. takšnih primerih, kakor je tvoj - začni varčevati lepo doma, v nogavici. Obresti ne boš izgubila veliko, drugega pa lahko pridobiš bistveno več. In če že moraš varčevati v banki, potem varčuj na banki, ki ni v EU (CRO ti je najbližje). Vsaj zaenkrat Banka SLO z njimi še ni povezana, v kolikor ni suma na terorizem ali pranje denarja (bo pa povezana, ko pride CRO v EU).

(odgovor članu alenkica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 18:01:49   
tulpek
Preberi si tukaj: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/

Citiram pa to: "Denarne socialne pomoči se ne dodeli samski osebi oziroma družini, ki ima prihranke oziroma premoženje, ki dosega ali presega višino 60 osnovnih zneskov minimalnega dohodka.

Tako minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija 2011 znaša:
  • za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini: 230,61 EUR
  • za vsako naslednjo odraslo osebo v družini: 161,42 EUR
  • za otroka: 69,18 EUR 
  • povišanje za enostarševsko družino: 69,18 EUR".


(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 18:02:25   
mateyka
o Keresna, zvito user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 18:09:14   
Kerensa*
Tulpek... tukaj je govora o nedodelitvi DSP. Praksa pa je bistveno drugačna in je povezana predvsem z Zakonom o izvršbi.

Npr. nekdo, ki ima blokiran TRR (vseeno, zaradi česa)... dvigne lahko max. minimalca, če je zaposlen oz. celotno DSP, ne glede na znesek, če pač ni zaposlen. Za oba pa velja enako - svoje nakazilo morata dvigniti do konca koledarskega meseca, v katerem je bilo nakazilo nakazano. Plača je npr. 15-ega v mesecu, DSP pa 21-ega v mesecu. Oba morata svoj denar dvigniti do 31-ega v mesecu, kajti na prvi dan naslednjega meseca se ta znesek ne šteje več kot plača ali karkoli drugega, temveč kot prihranek (to pa zato, ker na 1. dan v mesecu banke pripisujejo obresti - oz. jih izračunavajo na podlagi preteklega meseca) - prihranki pa ne spadajo v rubriko "se ne sme zarubiti" (če se smem tako izraziti), temveč jih lahko zarubijo.

Primer: 230€ nakazane DSP 21-ega v mesecu. Dvigneš 130€, preostalih 100€ pa pustiš na TRR do naslednjega meseca. Teh 100€ ni več DSP, temveč je prihranek. DURS ti ga pobere, če imaš blokiran TRR, CSD pa ti ga upošteva kot prihranek oz. kot sredstvo, ki ga IMAŠ in kot sredstvo, ki se ti šteje v izračun naslednje DSP (razdeljen po mesecih, seveda). In zaradi enega samega kiksa je lahko tvoja naslednja DSP za cca. 30€ mesečno manjša.

Iskreno - CSD-ji to redko prakticirajo, sploh pa ne v primerih, ko se jasno vidi, da je to ostanek DSP na TRR. Ampak gledano strogo po črki zakona pa bi to smeli in... kako se že reče lepo slovensko?... naj me koklja brcne, če se ne bodo po Novem letu, ko bo nov zakon, vtaknili čisto v vsak nepotreben drek, samo, da bi jim bilo treba manj nakazovati. Saj veste - recesija je, država je v k***u in treba je varčevati. Da bi bilo bolj smiselno kje drugje - škoda besed.

(odgovor članu tulpek)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 18:22:32   
tulpek
A tako. No pred leti vem, da pri nas niso šli v takšne podrobnosti. Je pa dobro vedet, da boljše da ni nič na računu, pa več v nogavici, če si na socialki... 

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 18:50:13   
Kerensa*
Ja, ziher je ziher. Prakticiram že več let (sicer ne zaradi CSD in DSP, pa vendar).

(odgovor članu tulpek)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 21:11:48   
alenkica
Kerensa, hvala za podrobno razlago! Sploh nisem vedla, da se da naredit tak izpisek. 
Meni gre tako na živce, ko sem do zdaj, kar kopirala svoje izpiske in so vse vidli kje sem kupovala in koliko. 
Ma to itak vemo, da nam gledajo za vsak €, so pa eni ljudje, ki živijo v neprofitnem stanovanju, plačujeta 50€ najemnine in oba neka direktorja firme. 
Take bi morali "zašit". 
Ma ita ta država je zares v k ****.



(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: socialna pomoč
10.10.2011 21:14:15   
Kerensa*
Prijavi ju. Občina je dolžna redno, na 5 let, preverjati, če so stanovalci/najemniki še upravičenci do neprofitne najemnine. Če niso, jih sicer večinoma ne izselijo, jim pa zaračunajo povprečno tržno najemnino za njihovo lokacijo. Preverijo pa lahko tudi prej, če dobijo prijavo - pravzaprav v primeru prijave morajo preveriti.

(odgovor članu alenkica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: socialna pomoč
11.10.2011 14:54:03   
poli*
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Ti pa dam še nasvet. Od Novega leta dalje bo nov zakon, ki bo bistveno ostrejši (tudi glede prihrankov v takole majhnih zneskih). In ker na takšne zneske ne dobiš niti omembe vrednih obresti, kaj šele kaj več, ti pa lahko naredijo kar simpatično škodo pri npr. takšnih primerih, kakor je tvoj - začni varčevati lepo doma, v nogavici. Obresti ne boš izgubila veliko, drugega pa lahko pridobiš bistveno več.

Vidim, da obvladaš in bom kar vprašala.
Sicer se ne gre za DSP, me pa zanima glede OD in štipendije.
Recimo, da sem jaz v letošnjem letu zaprla račun (knjižico) na banki, kjer sem imela prihranjeno nekaj € (za hude čase in trenutno šolnino). Pa me zanima, ali mi bodo za izračun OD avgusta 2012 in štipendije v oktobru 2012 še vedno lahko izbrskali, da sem imela knjižico z nekaj € in mi to upoštevali ali bodo gledali trenutno stanje na dan pisanja odločbe v prihodnjem letu?

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: socialna pomoč
11.10.2011 15:33:04   
BellaB
za tri mesece nazaj gledajo. tko da pejdi in dej vlogo takrat ko bos vedla da ne pride zaprtje racuna v obdobje 3 mesecev.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: socialna pomoč
11.10.2011 15:51:55   
Kerensa*
Za tri mesece nazaj moraš prinesti izpiske TRR, ja - to drži. Ker jih ne zanimajo tvoji odhodki, temveč tvoji prihodki - in zato je dovolj tudi, da prineseš samo izpiske svojih dohodkov. Čisto nič jih ne briga (in jih tudi ne sme brigati), kaj in kje si ti plačala z npr. BA kartico. Po mojem je full fajn, da recimo prineseš izpisek, s katerega je jasno razvidno, da si kupovala v Red shopu. user posted image

No, ampak tako je po sedajšnji zakonodaji. Po novi bodo lahko otroški dodatek (če bodo posumili ali celo dokazali, da ga ne porabiš za njegov namen, torej za otroka) izplačevali tudi v obliki naročilnice za npr. hrano v bližnjem Mercatorju - in ne več v gotovini. Čisto možno je torej, da bodo tudi pri DSP uvedli enako prakso (nisem pa še toliko prebrala zakona, da bi to videla).

Kar se pa TRR in ostalega tiče... CSD (oz. MDDSZ) je z Banko Slovenije povezan samo toliko, da lahko vidi (če vtipka tvoje podatke), koliko TRR-jev (in podobnega) imaš odprtih, nikakor pa ne vidi tvojega stanja. Kolikor je meni znano (če se motim, naj me katera popravi), pa CSD ne vidi računov, ki si jih imela, vendar jih nimaš več. Ko ga zapreš, ga zapreš - in na CSD-ju se jim ne bo nič prikazalo. Najbrž sicer traja nekaj dni, da vse to poknjižijo, ampak to je pa verjetno vse. Če TRR-ja (knjižice) nimaš, ne bodo videli nič.

Zato (če se to vmes ne bo spremenilo) leta 2012 zagotovo ne bodo imeli kje izbrskati, da si imela ti leta 2011 knjižico, na kateri si imela prihranjenih 2.000€, ki si jih nato dvignila in knjižico zaprla.

(odgovor članu BellaB)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: socialna pomoč
12.10.2011 8:37:01   
lenčy
mimogrede, kdo pa sploh lahko dobi socialno pomoč? js ker sm brezposelna in nimam nič prihrankov, ne dobim nič, ker ima partner dost lepo plačo-a je res tako?nima nobene veze, da sva medva s sinom še vedno prijavljena pri mojih starših na lastnem gospodinjstvu? mi smo verjetno kljub temu družina in se nas tako obravnava...

_____________________________

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu alenkica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: socialna pomoč
12.10.2011 10:13:17   
poli*
Tenk ju Kerensič user posted image

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: socialna pomoč
13.10.2011 11:44:55   
darja.mark
Koliko pa znaša socialna pomoč? A to dobijo vsi enako, al je od česa odvisno?

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




minecraft
jang

KDO POZNA MINECRAFT IGRICO JO LAHKO OCENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PROSIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 (odlično) (32%)

4 (prav dobro) (5%)

3 (dobro) (24%)

2 (zadostno) (3%)

1 (nezadostno) (6%)

manj kot 1!!! (30%)


Število vseh glasov: 63

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!