neodločen otrok (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

dps1 -> neodločen otrok (7.10.2011 10:22:53)

kako vzpodbuditi otroka, da se v šoli (1.razred) bolj postavi sam zase, da ni vodljiv, da ima tudi sam kdaj glavno besedo? ali je to enostavno tak karakter, ki se ga ne da preveč spremeniti?

kako ste se spopadle s tem?

uškinamama -> RE: neodločen otrok (7.10.2011 10:28:53)

Kako pa ste delali z njim do sedaj? Si mu pustila doma , da kdaj obvelja njegova? Da popustiš ti? Ker večinoma starši zatremo otroke že , ko so malčki, potem pa , ko so starejši bi pa hoteli, da so samostojni, samozavestni....Potrebno je začeti že od malega. Jaz prav uživam, ko mali kaj izposluje (pa ne s trmarjenjem) s pregovori, prepričevanjem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Zadnjič mi je rekel, mams , če mi dovoliš, da ti razložim, boš razumela [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Petka09 -> RE: neodločen otrok (7.10.2011 11:27:18)

Jaz sem super prebrala v knjigi Z otrokom lahko sodelujete o tem, da je treba dati otroku možnost soodločanja, ampak v mejah, kot starši to hočemo. Ne zdej, da bi otroku popuščali oz. da bo on odločal kakor se mu bo "sprdnilo", ampak da ima recimo možnost že od malega povedat svoje mnenje, si nekaj izposlovat, izpogajat, kot pravi uškinamama.

Npr.: "Boš čaj ali sok?"... "Greva po tej cesti ali oni?"... "Kaj misliš, kateri pulover mi bolj paše: ta ali ta?"... "Boš jedel kruh z marmelado ali s pašteto?"...
Ampak to je vse v okviru tega, kar mu starš da na izbiro. Naša se potem ful pomembna počuti, pa je 2,5 leti stara.

Kako pa je v tvojem primeru, ko imaš že prvošolčka? Verjetno s pogovorom, da ga spodbujaš in mu poveš, da je prav, da se potegne zase... Da ne rabi mislit, da boš jezna nanj ali da je to narobe, če bo zastopal svoja stališča oz. če se mu kje godi krivica.

dps1 -> RE: neodločen otrok (7.10.2011 12:55:04)

smo tu nekje pri vzgoji tako kot pravita. že skozi. ampak vse "zašteka" pri sovrstnikih, vsem hoče biti na uslugo.

ji dama vedet, da se naj zavzame za sebe, da lahko ima med njimi tudi svoj prav, da ne bo nič narobe, če se komu postavi po robu, da ima najino podporo...

kar se samostojnosti in ostalega tiče, nimam kaj reči.

Stran: [1]