liliana
|
Ko gre za Kitajsko smo pristranski.....ker se pri presojanju in vrednotenju Kitajcev ravnamo po osebnih nagnjenjih......plače kot pri nas (ali še bolje take kot v Skandinaviji), varstvo pri delu kot pri nas, visoka sociala kot pri nas, vsak član družine na Kitajskem mora imeti svoj avto, pri 30 let svoje lastniško stanovanje, kot ga imamo mi.......vse drugo je kršenje človekovih pravic......40 oz. celo 35 urni delavnik, to je edino merilo kar človeško telo in um zmore, nihče ti ne sme nič reči in zapovedati (bog ne daj, da ti šef kaj ukaže, že izvaja mobing nad tabo), otroški dodatki, znižano plačilo vrtca, opeharnje vseh sosodov in države kjer je le mogoče.....to so merila za tiste prave človekove pravice..... In dokler so tam nekje na daljnem vzhodu sedeli v podrtih barakah pod Himalajo in se greli z lastnim drekom in spali na kamnu in travi in niso imeli kaj dati v usta, nas je bolil k.urac za njih......eh, so tam nekje daleč, sami so si krivi za to, da so nesposobni in leni..... In če kdo govori s kakim delavcem tam bo izvedel, da je marsikateri med njimi hvaležen....groza a ne, da obstajajo hvaležni delavci v tem krutem kapitalističnem svetu, to je nekaj nemogočega?.....običajno pa je tisti človek, ki mu niso z vseh strani vsega tlačili v rit hvaležen za malenkosti in mu ni samoumevno samo jemati....hvaležen je, da zdaj spi na postelji (res da ni na njej kaka posebna vzmetnica z vsaj 3 funkcijami), da ne spi na kamnu, da spi na toplem, da ima kaj dati v usta sebi in svoji družini, da zasluži, da ima internet..... samo o tem se ne govori, ko nam zahodni mediji predstavljajo "resnico o Kitajski"......in se udarna novica začne, da je v podjetju, ki zaposluje 500.000 ljudi v enem letu naredilo samomor 10 delavcev......Slovenija ima 2 milijona prebivalcev in koliko samomorov zabeležimo v enem letu....okoli 600 ali 700 se mi zdi tako iz glave...... In kot sem že prej rekla nam je bilo vseeno za Kitajce.....dokler niso s svojim delom in umom postajali velesila.....zdaj pa predstavljajo nevarnost našemu idealnemu svetu, našemu blagostanju......ker mi smo že tako razvajeni, da bi delali vsak dan manj......oni pa bi več.....
|