amorcek -> RE: logoped (27.9.2011 16:53:26)
|
kopiram od drugje..... Moja otroka sta še v šoli hodila k logopedinji zaradi nečiste izgovorjave črke R, pa me je logopedinja sama povabila, da me nauči pravilnega postopka vaj, da bom lahko otroka opozarjala in mu pomagala pri vajah tudi doma.Če ne bi vseh tistih vaj z jezikom videla in slišala na lastna ušesa, ti priznam, da samo iz skripte ne bi razumela, kaj sploh hočejo.Moja otroka sta morala vaditi dosti tudi pred ogledalom, da sta sama videla, kam mora iti jezik in kako so izoblikovane ustnice pri izgovorjavi glasu - vadila sta točno tako, kot ju je naučila logopedinja, jaz pa sem ju nadzorovala - kot ona. Kot sem že napisala, mislim, da se teh vaj ne da naučiti s papirja, ampak ti mora strokovnjak to pokazati, da jih otrok vidi in tudi sliši. Saj se strinjaš z mano, da je en glas zapisan z eno črko, izgovorjen pa lahko na sto načinov, zato se je brez slušne izkušnje govoriti težko naučiti (lep primer so gluhi od rojstva - izredno težko govorijo, ker zapisanih črk pač nikoli niso slišali kot glasove). Želim ti veliko uspeha in ne obupaj, te stvari gredo naprej počasi. Moja dva še zmeraj pogrkujeta, prav tako kot vsa moška linija po moževi strani. Kaj hočemo.Prepričana sem, da se bodo tudi sinovi šunmiki kar naenkrat pojavili - malo vaje, zobje bodo zrasli, pa bo!
|
|
|
|