Neplačevanje prispevkov (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

MC09 -> Neplačevanje prispevkov (23.9.2011 16:26:57)

Kaj lahko storiš oz. kaj moraš storiti, ko ugotoviš, da ti firma, v kateri si zaposlen 6 mesecev ne plačuje nobenih prispevkov?
To smo ugotovili danes, ker je sodelavka, ki je dala odpoved nekaj preverjala, čisto slučajno.

Ima kdo s tem izkušnje, imam sploh zdravstveno zavarovanje? Kak nasvet? Vsaka informacija prav pride.

Hvala vam!

tabi -> RE: Neplačevanje prispevkov (23.9.2011 19:31:28)

živjo
na spletni strani dursa imaš obrazec,sprintaš,izpolniš in neseš na durs v roku enega tedna dobiš črno na belem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
bila na tem oz.sem še vedno ker se bockamo z dursem,inšpekcijam,vendar €po€nakazuje.(smo dale pa vse zaposlene izredno odpoved).Glede zdravstva sem bila 2x nosečka pa kljub temu nisem imela nobenih problemov kljub neplačevanju prispevkov.

MC09 -> RE: Neplačevanje prispevkov (23.9.2011 20:03:13)

Pa je neplačevanje prispevkov zadosten razlog za izredno odpoved? A ni to kao z vednostjo države oz. DURS-a - če je firma v težkem položaju, jim lahko DURS dovoli, da ne plačujejo?

Kako je pa pol z zavodom in nadomestilom plače, če daš izredno odpoved na račun tega?

chupsy -> RE: Neplačevanje prispevkov (23.9.2011 21:41:54)

a tole na strani dursa se lahko preveri samo prek eDavkov? ker nimam certifikata pa bi mogla tud neki za partnerja prevert..al je še kak drug obrazec kje, pa ga jaz ne najdem ?

MC09 -> RE: Neplačevanje prispevkov (23.9.2011 21:46:34)

Ja, na spletu samo preko eDavkov s certifikatom (istim kot za Klik, recimo). Edina druga alternativa je na davčno in fizično oddat vlogo, sam tisto moraš počakat nekaj dni, na spletu je pa takoj.

Pa za partnerja tako ali tako ne moreš ti gledati preko spleta - on potrebuje nanj izdan certifikat, če želi vpogled v svoje podatke.

chupsy -> RE: Neplačevanje prispevkov (24.9.2011 7:47:00)

ja to mi je jasno, da on rabi, sam itak mu jst vse urejam, on gre zraven podpiše kar je treba, ostalo pa potem itak vse jaz delam. aha no klik sva imela tko namen it na banko zrihtat, seprav bo ta certifikat potem tudi za to ok?

MC09 -> RE: Neplačevanje prispevkov (26.9.2011 21:24:29)

No, davčna inšpektorca je rekla, da nimaš kaj naredit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] pol si pa misli. 

liliana -> RE: Neplačevanje prispevkov (27.9.2011 9:25:18)

IZVIRNO SPOROČILO: MC09

Pa je neplačevanje prispevkov zadosten razlog za izredno odpoved? A ni to kao z vednostjo države oz. DURS-a - če je firma v težkem položaju, jim lahko DURS dovoli, da ne plačujejo?

Kako je pa pol z zavodom in nadomestilom plače, če daš izredno odpoved na račun tega?

DURS več o tem ne odloča......razen, če je vlogo dobil do 31.12.2010, je durs lahko odločil o odlogu plačila prispevkov.....verjetno je to tudi v tvojem primeru, če ti je inšpektorica rekla, da se ne da nič narediti, ker je durs odobril odlog......vendar o odlogu plačil prispevkov za zdravstveno zavarovanje durs ni ni nikoli odločal, ampak je to delal ZZZS, Durs je "odlagal" le plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.....

S 1.1.2011 pa je začela veljati sprememba zakona o davčnem postopku, ki dursu več ne dovoljuje odlogati plačil prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ampak ti prispevki morajo biti plačani in se jih ne more odlagati, ne odpisovati in se niti ne smejo več plačevati v obrokih......

ZZZS pa lahko še vedno odlaga plačila prispevkov za zdravstveno zavarovanjem jih odpisuje in omogoča obročno odplačevanje teh prispevkov......

Vzroki za izredno odpoved iz delovna razmerja pa so urejeni v Zakonu o delovnih razmerjih, ki v 112. člen navaja razloge na strani delodajalca

(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
- mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
- mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
- mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
- mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
- delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
- mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave v skladu s 6. členom tega zakona,
- delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu v skladu s 45. členom tega zakona.

(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.

(3) 30-dnevni rok iz drugega odstavka 110. člena tega zakona začne teči, ko poteče osemdnevni rok iz prvega odstavka tega člena in delodajalec ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve.

Zdaj pa, če ima delodajalec odobren odlog plačila prispevkov od DURSa ali od ZZZS, po moje ni nobenih razlogov za izredno odpoved......

Zlatorog -> RE: Neplačevanje prispevkov (27.9.2011 14:02:15)

[img]http://www.shrani.si/t/2B/8w/4K5gCMId/1/np.jpg[/img]

Danes ob 20h bo to na RTVSLO v tarči, mogoče bo kaj koristnega.

Norigarač -> RE: Neplačevanje prispevkov (30.9.2011 10:12:15)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: MC09

DURS več o tem ne odloča......razen, če je vlogo dobil do 31.12.2010, je durs lahko odločil o odlogu plačila prispevkov.....verjetno je to tudi v tvojem primeru, če ti je inšpektorica rekla, da se ne da nič narediti, ker je durs odobril odlog......vendar o odlogu plačil prispevkov za zdravstveno zavarovanje durs ni ni nikoli odločal, ampak je to delal ZZZS, Durs je "odlagal" le plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.....

S 1.1.2011 pa je začela veljati sprememba zakona o davčnem postopku, ki dursu več ne dovoljuje odlogati plačil prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ampak ti prispevki morajo biti plačani in se jih ne more odlagati, ne odpisovati in se niti ne smejo več plačevati v obrokih......

ZZZS pa lahko še vedno odlaga plačila prispevkov za zdravstveno zavarovanjem jih odpisuje in omogoča obročno odplačevanje teh prispevkov......

Vzroki za izredno odpoved iz delovna razmerja pa so urejeni v Zakonu o delovnih razmerjih, ki v 112. člen navaja razloge na strani delodajalca

(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
- mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
- mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
- mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
- mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
- delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
- mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave v skladu s 6. členom tega zakona,
- delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu v skladu s 45. členom tega zakona.

(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.

(3) 30-dnevni rok iz drugega odstavka 110. člena tega zakona začne teči, ko poteče osemdnevni rok iz prvega odstavka tega člena in delodajalec ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve.

Zdaj pa, če ima delodajalec odobren odlog plačila prispevkov od DURSa ali od ZZZS, po moje ni nobenih razlogov za izredno odpoved......

No pa opozoriš pisno delodajalca, da naj preneha kršiti tvoje pravice (da naj končno izplača plače, pa regres, pa da o kakšnih prispevkih sploh ne govorimo)....in kaj sledi....odpoved [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Alisa -> RE: Neplačevanje prispevkov (10.10.2011 10:45:33)

Tud jaz imam podoben primer, zvedela sem šele zdaj ko sem na zavodu.
Na zavodu mi reče, da imam delovne dobe 7 let, jaz pa trdim da 11, grem na zzzs in tam prosim za izpis in doživm šok, v podjetju v katerem sem bila zaposlena mi vmes manjka 4 leta. odidm še na zpiz in tam isto, preveri še obrazem M-4, oni so plačevali prispevke, samo me niso imeli prijavljeno vmes. Prijavo sem imela od 1.6.2001 do 31.12.2002, nato 4 leta nič, potem pa od 1.1.2007-31.5.2008, kaj zdaj nič ne morem 4 leta lahko požrem in sem tiho. Sicer se še vedno borim za ta leta in išem možnost da se prizna. Na podjetju pravijo da je vse ok, papirjr obljubljene še nisem prejela, tako da skoz težim, pa težim, pa haska nobenga. Zdaj čakam še iz ZPIZa kaj bom od tam dobila še enkrat, ko naj bi pogledal na mikrofilm, da vidmo kaj in kako lahko naredimo.
Upam da uspe :-/

Kerensa* -> RE: Neplačevanje prispevkov (10.10.2011 18:03:00)

Toži delodajalca, Alisa. Glede na to, da si ves ta čas dobivala plačo (in o tem, da si jo, imaš najbrž dokaze), ti ne bo težko dokazati, da si bila res tam. Praksa je, da se v takem primeru zahteva priznanje delovne dobe in pogodba za nedoločen čas, delodajalec pa mora še plačati prispevke za 4 leta + kazen. Skoraj ni variante, da tožbe ne bi dobila (razen, če po nekem čudežu nimaš dokazov, kar pa dvomim) - je pa res, da če je delodajalec finančno v k***u, potem se pripravi na dolgotrajna tožarjenja. Najprej za dokaz tvoje trditve, potem pa za izvršbo. Do katere pa sploh ne bo prišlo, če bo šel vmes v maloro.

Definitivno pa dobiš svoje zadoščenje in vpisano delovno dobo. Nenazadnje je pa to tudi nekaj.

Inšpektorico, ki bi meni rekla nekaj takšnega, kakor je zgoraj omenjeno, bi pa jaz na licu mesta sunila v gobec - in potem prostovoljno nosila posledice tega. Ampak naj mi pred mojimi očmi ne serje klamf.

Včasih pomaga že, če zagroziš, da boš naslednjič prišla s POP TV-jem ob sebi. [sm=smiley1.gif]

liliana -> RE: Neplačevanje prispevkov (11.10.2011 9:54:44)

IZVIRNO SPOROČILO: Alisa

Tud jaz imam podoben primer, zvedela sem šele zdaj ko sem na zavodu.
Na zavodu mi reče, da imam delovne dobe 7 let, jaz pa trdim da 11, grem na zzzs in tam prosim za izpis in doživm šok, v podjetju v katerem sem bila zaposlena mi vmes manjka 4 leta. odidm še na zpiz in tam isto, preveri še obrazem M-4, oni so plačevali prispevke, samo me niso imeli prijavljeno vmes. Prijavo sem imela od 1.6.2001 do 31.12.2002, nato 4 leta nič, potem pa od 1.1.2007-31.5.2008, kaj zdaj nič ne morem 4 leta lahko požrem in sem tiho. Sicer se še vedno borim za ta leta in išem možnost da se prizna. Na podjetju pravijo da je vse ok, papirjr obljubljene še nisem prejela, tako da skoz težim, pa težim, pa haska nobenga. Zdaj čakam še iz ZPIZa kaj bom od tam dobila še enkrat, ko naj bi pogledal na mikrofilm, da vidmo kaj in kako lahko naredimo.
Upam da uspe :-/

Dvomim, da so plačevali, če te niso imeli prijavljeno......po moje so zgolj poročali, da so plačevali.......ZPIZ pa očitno v vašem podjetju v tem obdobju ni delal revizije.......če pa so res plačevali, pa te niso imeli prijavljeno, pa sigurno obstaja varianta, da se ti delovna doba prizna, glede na to, da so bili prispevki plačani.......

In če v podjetju pravijo, da je vse vredu ti lažejo......ker ni vse vredu......če nimajo za 4 leta podrdila o tvoji prijavi v zavarovanje.......a bolna pa v tistem času nisi bila nič...? Ker takrat so se že zdravstvene kartice potrjevale in bi takoj ugotovila, če si prijavljena......

Stran: [1]