Najemnina za hišo (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

ona -> Najemnina za hišo (20.9.2011 16:19:03)

Upam,da me ne prestavite,ker tukaj je vseeno več odgovorov [sm=smiley1.gif]

Torej,moja teta bo oddala eno starejšo hišo v najem za 200€. zdej me zanima,če se v najemno pogodbo napiše ta znesek ali boljše,da nižji znesek najemnine...teta se boji kakšnega ekstremnega davka na to cifro, zato tudi sprašujem, če imate kaj izkušenj kakšen znesek naj napiše v pogodbo in, če bi res napisala teh 200e koliko davka je potrebno potem plačevat vsak mesec?
Hvala za odgovore[sm=smiley1.gif]

Anonimen -> RE: Najemnina za hišo (20.9.2011 16:29:43)

Višina davka je 15% od zneska najemnine.

Frodo Bisagin -> RE: Najemnina za hišo (20.9.2011 17:40:41)

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica.

Višina davka je 15% od zneska najemnine.

Ce uveljavlja normirane stroske za hiso (stanovanje) AFAIK od 60% plača 20% (ali 25% - sem ze malo pozabila) davka - enkrat letno, ko zadevo prijavi (do 15.1. za preteklo leto).  Torej ce ima 200 eur mesecno - max 360 eur davka. Naj sicer poklice na davcno pa ji bodo razlozili kako se izracuna. Ce bo vlagala v hiso, potem je smiselno cuvat<racune in ko prilozi racune se dejanska vsota vlozena v hiso odvzame in od preostanka placa davek.

t5t6 -> RE: Najemnina za hišo (21.9.2011 10:08:02)

Za 200 Eur bo plačala davka med 300 in 400 Eur na leto, tako na oko. Davčni mora sama oddat napoved do 15.01 vsako leto, pogodbe pa se na dostavi davčni.

Brinčika -> RE: Najemnina za hišo (21.9.2011 10:28:25)

Samo v opozorilo:To je vse ok, če bo oddala nekomu ki ga pozna ali mu zaupa, če pa nekoga ne pozna in se v pogodbi vpiše manjši znesek jo lahko najemnik prenese okrog pa reče da saj toliko piše v pogodbi in ji ima pravico toliko tudi dat, tako da naj ne odda niti pod enim pogojem takoj za nedoločen čas, mogoče sem šla malo okrog- ni direkten odgovor ampak me je marsikaj v življenju izučilo, tako da moraš bit vedno en korak pred drugimi. Ko hočeš na eni strani prišparat te pa po drugi strani lahko udari.

Vijoličarka -> RE: Najemnina za hišo (21.9.2011 13:19:13)

Z davkom je takole:

200 EUR na mesec je 2.400 EUR letno

Od tega se odšteje 40% za normirne stroške, torej  960 EUR.

2.400 - 960 = 1.440 EUR in to je davčna osnova

Davčna stopnja je 25 %

Davek: 1.440 * 25% = 360 EUR in to je AKONTACIJA dohodnine.

Davek iz oddajanja premoženja v najem je treba na obrazcu, ki ga dobiš na portalu DURS, prijaviti do 15.1. za preteklo leto. DURS ti pošlje odločbo in potem plačaš akontacijo.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem in plačano dohodnino pa vpišeš tudi v napoved dohodnine. Če DURS tega ne stori sam, ko ti pošlje informativni izračun ali če imaš tako nizke dohodke, da ti ga sploh ne pošlje, moraš to storiti sam. Ta dohodek in plačana dohodnina gre potem v skupno malho in lahko tudi marsikaj dobiš nazaj, odvisno od drugih dohodkov, ki jih imaš.

Upoštevala bi tudi, kar je napisala Brinčika.

ona -> RE: Najemnina za hišo (21.9.2011 15:03:02)

Super, hvala za odgovore, bom vsekakor posredovala teti [sm=smiley1.gif]

majčica1508 -> RE: Najemnina za hišo (21.9.2011 19:02:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Z davkom je takole:

200 EUR na mesec je 2.400 EUR letno

Od tega se odšteje 40% za normirne stroške, torej  960 EUR.

2.400 - 960 = 1.440 EUR in to je davčna osnova

Davčna stopnja je 25 %

Davek: 1.440 * 25% = 360 EUR in to je AKONTACIJA dohodnine.

Davek iz oddajanja premoženja v najem je treba na obrazcu, ki ga dobiš na portalu DURS, prijaviti do 15.1. za preteklo leto. DURS ti pošlje odločbo in potem plačaš akontacijo.

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem in plačano dohodnino pa vpišeš tudi v napoved dohodnine. Če DURS tega ne stori sam, ko ti pošlje informativni izračun ali če imaš tako nizke dohodke, da ti ga sploh ne pošlje, moraš to storiti sam. Ta dohodek in plačana dohodnina gre potem v skupno malho in lahko tudi marsikaj dobiš nazaj, odvisno od drugih dohodkov, ki jih imaš.

Upoštevala bi tudi, kar je napisala Brinčika.

Točno tako,kot si napisala....podpis

Stran: [1]