HuAnita
|
Sem kar čakala, da se boste na to obesili. Hotela sem povedati, da je osnovna plača učitelja 950 €. A čisto resno pravite, da je to dobra plača? Resno, v današnjem času? Za visoko izobrazbo in zelo odgovorno delo je to po mojem mnenju sramotna plača. IZVIRNO SPOROČILO: Pi-kica 1 IZVIRNO SPOROČILO: marsovcek Osnova 950 je čisto dobra plača, ker se pri pri poklicu učitelj hitro pride na 1300 eur. Imam nekaj prijateljic, ki so učiteljice in začuda mobena ne tarna, še malce se pohvalijo, da so ob 13h že doma, teste in priprave naredijo v šoli, so skoraj cele počitnice free,..... Zraven tega so tu še v večini prosti popoldnevi, sobote, nedelje in prazniki, nočnih pa tako ali tako ni. Pa če to ni dobra služba,.... s težavami, takimi ali drugačnimi se pa srečujemo v vseh poklicih. Tako je bilo, zdaj pa ni več. Primerjaš eno šolo v zakotju, kjer ni niti 100 učencev, pa kako, da me ne bo kdo spet grabil za vsako črko - osrednjeslovensko, z več sto učenci. Popoldne so tu razni aktivi, konference, spremnstvo na razna tekmovanja, praznovanja, sobote- športni dnevi, šole v naravi, ko so za otroke odgovorni 24 ur (se pravi tudi ponoči), sestanki na občinski in regionalni ravni za razna tekmovanja, državna tekmovanja, govorilne ure... Septeber je še kul, oktober pa že na polno. Je pa veliko odvisno od ravnatelja. Poznam primere, ko so za tako plačo res doma že pred poldnevom, popoldne že terajo 'privat biznise', iz prve roke pa poznam primere doslednih ravnateljev z vsemi aktivi, sestanki ipd. - tako da se ta tereotip o tem, kako učitelji pa nič ne delajo in to za visoke plače, pa hitro razblini... In še to, da kljub 10-letnim izkušnjam še zdaleč ne dosegajo take plače, kot je zapisana zgoraj, sploh zdaj, ko je napredovanje zamrznjeno....
|