Antibiotiki in nosečnost (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


milki -> Antibiotiki in nosečnost (2.9.2011 23:06:17)

Trenutno sem v tujini, in sem zbolela, angina oz sploh ne vem kaj, ful me je grlo bolelo in so mi tle dali 5 inekcij(antibiotik, neki proti bolecinam, neki proti natecenosti), v bistvu nimam pojma kaj. Danes pa naredim test in [sm=modricrtici.gif].
Zdej me pa ful skrbi, zaraditeh inekcij, ali lahko to škoduje nosečnosti.

A je katera od vas jemala kaksne antibiotika, pa je pol zvedla da je noseča? Kako lahko pravzaprav škodijo antibiotiki plodu?
In še, ali je katera od vas med nosečnostjo jemala antidepresive(cipralex)?





Andromeda -> RE: Antibiotiki in nosečnost (2.9.2011 23:20:08)

Odvisno, kateri antibiotik si dobila, ker vsi ne škdoujejo plodu.




Star_a -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 8:16:10)

če bi karkoli  škodilo bi v tem "stadiju" nastal splav. zdravilom se je pa treba izogibat v prvem tromesečju,ker takrat naredijo največ škode. Posvetuj se z zdravnikom




ksenjak -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 8:22:59)

Jaz sem med prvo nosečnostjo prebolela dve angini in obakrat zdravila z antibiotiki. Za bolečine in vročino pa sem jemala vedno le Lekadol.

Antidepresivov bi se pa jaz izogibala. So pa to zdravila, ki jih moraš v vsakem primeru jesti pod zdravniško kontrolo in se boš zdaj morala o jemanju nujno pogovoriti najprej s svojim zdravnikom in ginekologinjo.

lp




tecnobica -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 8:27:47)

Ko sem jaz imela angino, še nisem bila noseča, smo pa imeli v tem času IUI. Sem povedala dr. in je rekla, da navaden penicilin (Ospen) ne škodi. No, zdaj je pa odvisno, kaj so ti dali. Tko da najbolje, da vprašaš kakega dohtarja.




ronja -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 9:32:01)

Ne, če je tako zgodaj (tik pred testom), potem se nimaš kaj sekirat. Tudi sicer ab baje niso tako nevarni kot se bojimo, samo pač preizkušat jih ne morejo na [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image], ker pač testov na nosečkah ne smejo delat. Ampak prve 4 tedne je itak "vse ali nič" in če bi ab imeli kak vpliv, bi zarodek umrl - ker ni, ga niso imeli. Tako zgodaj je vsaka napaka usodna, torej je ni bilo.

Vseeno pa povej g., da pač napiše v kartoteko.




ronja -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 9:35:32)

Aja, da te še potolažim: pri Ronji sem jemala vsega boga od ab, na koncu celo Sumamed, ki je izrecno odsvetovan, vendar so ugotovili, da je boljše, da mi pozdravijo pljučnico kot da ne jaz ne otrok ne moreva dihat... Pa ni imela nobenih posledic od ab. Zdaj dobivam Lendacin zaradi borelije. Tako da - tudi nosečnice dobivamo ab. Ni fajn, ampak upam, da nima kakih posledic.

In še, ali je katera od vas med nosečnostjo jemala antidepresive(cipralex)?

Antidepresivi so sicer na listi manj priporočljivih zdravil v nosečnosti, je pa odvisno od posameznega ad (nimajo vsi enakega delovanja, ne vem točno, kako je s cipralexom, ne poznam teh zdravil), ampak jih večinoma vseeno predpisujejo, ker če se stanje poslabša, je to gotovo hujše kot pa učinek zdravil. Pogovori se z g. in s psihiatrom oz. kdor ti peč to predpisuje.




kajajaka -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 9:42:41)

IZVIRNO SPOROČILO: Star_a

če bi karkoli  škodilo bi v tem "stadiju" nastal splav. zdravilom se je pa treba izogibat v prvem tromesečju,ker takrat naredijo največ škode. Posvetuj se z zdravnikom


Res je. Jaz sem jih jemala, ker nisem vedela, da sem noseča. Vzela sem le pol škatlice (mislim, da so bili Amoksiklav), potem sem naredila test... Žal je plodek v naslednjih tednih odmrl. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Po vsej verjewtnosti zaradi antibiotikov (tako so mi razložili v bolnici). Se pa lahko tudi dobro konča - odvisno od antibiotikov in tvojega telesa - zmožnosti, da zaščiti plodek.
Jaz ti želim vso srečo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ronja -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 9:54:24)

Zelo možno tudi, da ni bilo zaradi ab. Amoxiclav ni ravno hud ab in jaz sem ga v nosečnosti večkrat jemala (so mi ga predpisali, jasno - vedeli, da sem noseča, še težila, če res moram[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), pa naj ne bi imel hudih vplivov na plod.




kajajaka -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 12:09:03)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Zelo možno tudi, da ni bilo zaradi ab. Amoxiclav ni ravno hud ab in jaz sem ga v nosečnosti večkrat jemala (so mi ga predpisali, jasno - vedeli, da sem noseča, še težila, če res moram[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ), pa naj ne bi imel hudih vplivov na plod.


vem, da se ga lahko jemlje kasneje, jaz sem ga jemala v 4-5 tednu in to je najbolj ranljivo obdobje... Plod je začel zaostajati v rasti in okoli 11 tedna dokončno odmrl.
V drugem trimesečju plod že dobi neko svojo zaščito nekakšen imunski sistem, pred tem pa je popolnoma odvisem od tega kar v telo vnese mati. Jaz sem žal AB.
Vsekakor upam, da se bo pri Milki dobro končalo!




ronja -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 12:12:06)

Jaz sem jih pri Ronji jemala 5x - v prvem, drugem in tretjem tromesečju... In me je valjda prvič zaskrbelo, sploh ker je bilo na začetku in vse... pa so mi rekli, da naj bi bil ta zelo blag in naj ne bi povzročal takih groznih stvari... seveda ni nič 100% in lahko se vedno tebi zgodi tisti 1%... Ampak na splošno pravijo, da ti niso tako hudi.




Sa.Ka -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 13:25:07)

Sem jemala AB,po 5 dneh končno pričakovani [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/modricrtici.gif[/image] . Če je treba jemat je pač treba. Sem pa bila pozitivna na streptokok, tak da s tem se pa spet ni za hecat. Sem pa trenutno v 33 tednu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image], tam nekje v 16 tednu sem jemala še enkrat AB, ker se je streptokok ponovil.
Če pride do splava po jemanju AB lahko potrdi samo analiza ploda, ne kar neko blefiranje zdravnikov.




kajajaka -> RE: Antibiotiki in nosečnost (3.9.2011 16:36:06)

IZVIRNO SPOROČILO: Sa.Ka

Če pride do splava po jemanju AB lahko potrdi samo analiza ploda, ne kar neko blefiranje zdravnikov.



... zato pa sem napisala po vsej verjetnosti, saj pri tako malem plodu ne delajo analiz in obdukcij...
Vseeno pa mislim, da imajo zdravniki nekoliko več izkušenj kot povprečna RR-jevka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]  ali ne?

Pa saj je vseeno... Moja izkušnja se je pač žal slabo končala in nobeno RR-analiziranje ne bo pomagalo. 

Milki je želela mnenje in mojega je dobila. Poleg pa še en kup brezveznosti... Tega pa res ne potrebuje, zato se s teme umikam... MILKI RES TI ŽELIM VSE DOBRO!




Stran: [1]