Tinka Boninka -> RE: kdaj kravje mleko, če je prerastel alergijo na KML? (1.9.2011 9:48:36)
|
Živijo, imam dva otroka, oba alergika na kravje mleko. Starejši je sicer že prerasel, mlajši pa še ne. Glede na to, da je alergija na mleko najpogostejša alergija pri otrocih in je je iz leta v leto več, priporočam, da otroku kravje mleko začneš dajati šele po dopolnjenem 1 letu starosti. To naj bi veljalo za vse otroke, če pa je imel alergijo, je še toliko bolj pomembno, da se počaka do 1 leta. Beljakovine v kravjem mleku so namreč veliko "težje" od beljakovin v materinem mleku in otrokov prebavni sistem še ni sposoben prebaviti teh beljakovin. Kar se tiče testiranja, ti lahko povem to, da so alergološki testi pri otrocih pogosto lažni. Več o tem si lahko prebereš v naslednjem prispevku Moje alergije. Tudi moj starejši sin je imel lažne teste. Prvič so ga testirali pri 5. mesecih, pa so testi pokazali zelo nizko raven protiteles IgE (0,35). Alergologinja se je kljub temu odločila za dieto brez mleka. Dobival je Allernovo. Na kontroli čez pol leta so testi pokazali IgE 9 enot in skoraj me je kap. Nato so postopoma padali in pri treh letih je imel rezultate testiranja IgE 2,5 enot. Ker ni imel nobenih reacij že dolgo časa, je alergologinja izvedla provokacijo, ki je pokazala, da nima več alergije kljub pozitivnim krvnim testom. To se pri otrocih pogosto dogaja. Sedaj lahko je vse mlečne izdelke. Mlajši alergije še ni prerasel, čeprav bo pozimi star že 3 leta. Strogo se držimo diete in čakamo. Z novo spletno trgovino za alergike Moja alergija pa lahko tudi njemu privoščimo kakšno stvar več (piškote, čokolade, namaze ipd.).
|
|
|
|