Felicita
|
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka Sama sem si organizirala takole: Za organske in ostale odpadke uporabljam tale Curverjev koš: http://www.mimovrste.com/artikel/3780105832/kos-s-pedalom-curver-duo-4070-856 Koš ima en malo večji in en malo manjši prekat. Večjega imam za biološke odpadke, manjšega za 'vse ostalo'. Prekata sta v bistvu kantici, ki se ju da lepo ven vzeti in oprati. Tudi z vrečkami se jih da lepo obleči. Čeprav zdaj za biološke odpadke prakticiram papirnate vrečke, do smetnjaka pa grem s kantico. Ne nosim vsak dan, nimam veliko tega - kakšne olupke, pa robčke in papirnate brisače. Hrane praktično ne mečem stran, zelo redko se mi zgodi, da mi kaj preteče, takrat pa nesem kar direktno v smetnjak. Zasmrdelo mi ni še nikoli. Nosim pač po potrebi. Za papir imamo od pamtiveka en del omare, v kateri se nahaja števec za plin. Nalagamo, nalagamo, ko pa se nabere velik kup, prestavi to mož v gajbice in odpelje na ekološki otok, kjer preklinja tiste ozke reže na zabojniku.... Embalaža gre v vsa v zelo podoben zabojnik, kakršnega je pokazala Otika, samo da ni iz Ikeje, ampak smo ga kupili v Merkurju in mož si je izbral temno zeleno barvo. Ta zabojnik je v shrambi pod skrinjo, notri se meče vse: embalaža, konzerve, steklo. Ko je poln, ga mož odpelje na ekološki otok in tam sproti ločuje steklo od ostale embalaže in seveda preklinja tisti dve mali luknji za notri metat... Meni se zdi bistveno, da imaš take koše, ki se jih da temeljito oprati. Tisti koši, ki so iz takega materiala, kot malo trajnjejše vrečke, so meni sumljivi. Piše, da se jih po potrebi obriše z mokro krpo, torej niso ravno za v banjo metat in na veliko splakovati. Zato bi, na tvojem mestu, Felicita, raje gledala za kakšnimi bolj kompaktnimi posodami. jest sm mercatorjeve in lidlove trajne vrečke dala tut v pralni stroj na 40 oprat pa so še vedno pri življenju... pa tut v tušu sem jih že splakovala, ko je kak nesrečen jogurt ali jajce popustilo med 'fasungo'. pa je vse ok. tko da če so iz takega materiala me ne skrbi (po drugi strani je lidlova res ogromna in bi jo u bistvu lahko uporabljala kot koš za embalažo... hm...) ampak jih bom jest vseen to tam v živo potipala pa da vidm mene pri kompaktnih posodah motijo predvsem velikost (kot sm že napisala) in vrečke. kupovanje vrečk za smeti mi je mal nesmiselno, sploh ker je ponavadi dovolj (zastonj) vrečk iz trgovin ki jih lahko ponucaš. so pa običajno majhne in švoh. in potem ni lepšega ko ti vrečka razpade ko jo neseš ven. zato so mi te ikejine všeč, ker majo ročaje, so zložljive in upam da trpežne... ampak kot rečeno, to morm prjet v roke in vidt kaj je z njimi. vd mož se je drugač zagledu v en solidno velik prekatni koš (ki je tut meni všeč)... ampak stane 250€ @ sončnica - povsod so obvezne rjave kante, če jih ni (lahko) snaga plača kazen. če jih ni, ti bioloških odpadkov ni 'treba' ločevat. in pri ločevanju upoštevaj navodila tvoje lokalne snage, ker pri nekaterih zadevah se navodila za ločevanje razlikujejo od enga do drugega podjetja (za celofan npr ljubljanska snaga pravi da more v črno kanto, ne med plastiko...)
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|