Porodniška in dopust (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

PENCA -> Porodniška in dopust (27.8.2011 14:49:09)

Lep pozdrav

PDP imam konec novembra, verjetno bom do konca na bolniški, pa me zanima kako lahko izkoristim letošnji dopust. V kolikor ga ne bi mogla koristit pred porodniško, kako potem? Menda morajo v službi odobrit, da se bolniška prej zaključi (ki jo določi komisija), da bi lahko koristila LD. Menda pa delodajalci včasih tudi nočejo odocrit dopusta, če si na bolniški.

V tem primeru grem na porodniško konec oktobra (105 dni), potem koristim dopust za nego in varstvo otroka ene 5 mesecev, izkoristim 1 mesec LD, potem pa spet dopust za nego? Se to sploh da? Ali naj raje prenesem drugi del dopusta za nego na očeta, jaz pa po dopustu v službo? Kaj je sploh možno, in kaj bi ve naredile?

Upam, da se katera kaj spozna na te zadeve, sama sem čist zmedena. Hvala za odgovore.

sunny24 -> RE: Porodniška in dopust (27.8.2011 15:19:31)

Jst sem v 1. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] prekinla bolniško in pred porodniško pokoristla dopust. Smo se tko zmenla z delodajalcem in ni blo panike. Provi se zmenit, če lahko pred porodniško pokuriš LD, lahko ti rata.
V tej porodniški bom pa zadnja 2 meseca jst na LD in s tem prekinem dopust za nego...in bo moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image] prevzel ta 2 meseca-spet smo se tko zmenla z delodajalcem.

Jst bi šla vprašat, sej zgubit itak nimaš kaj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

tecnobica -> RE: Porodniška in dopust (28.8.2011 10:37:14)

A moraš LD ponucat letos, al drugo leto?
Če moraš ponucat letos vsaj 10 dni dopusta, potem prej prekineš bolniško in koristiš dopust (delodajalec bi se moral strinjat).
Naslednje leto pa lahko vmes gre mož na porodniško, ti imaš dopust, pol greš pa spet ti lahko nazaj na porodniško, lahko pa tudi mož ostane do konca, če vama tako paše. (vsaj mislim, da bi moralo bit tako).

PENCA -> RE: Porodniška in dopust (28.8.2011 13:30:33)

Ojla

Sunny24 hvala za odgovor. Saj bom vprašala, samo rada bi prej vedela kakšne so sploh možnosti.

O, tecnobica, si me našla tudi tukaj [sm=smiley1.gif]. Ne vem sploh kolk dopusta moram izkoristit letos. Če delaš, ga moraš 14 dni skupaj, v tem primeru pa ne vem. Drugače ga moram pa do konc junija 2012. Če ga ne, verjetno propade, ker ne verjamem, da ga izplačajo. Pa tud ne vem kako se porodniška koristi po delih, a se morš to tud na socialni zmenit? Ma ta papirologija me bo ubila, sem kar živčna kolk stvari je treba uredit pred porodom pa pol še po porodu. Še sploh ker sploh ne vem kaj vse in kako [sm=zmeden.gif]

Upam, da bom vse zrihtala tako da bo prav.

L.P.

tecnobica -> RE: Porodniška in dopust (28.8.2011 16:48:28)

Ja, glede porodniške se moraš zmenit na socialni, al kaj vem, kje se to zmeni. Nisem še tako daleč. Sam moraš pa mende vnaprej povedat. Se mi zdi, da sem nekje prebrala, da mora bit en mesec prej.

tjasaoasis -> RE: Porodniška in dopust (28.8.2011 17:44:17)

Ko boš oddajala vlogo za porodniški dopust in nadomestilo na CSD imaš možnost izpolniti še eno dodatno vlogo in sicer dogovor o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka. Ta dopust si lahko s partnerjem poljubno razdelita vendar pa mislim, da je ta dogovor dokončen in se ga naknadno ne da spreminjati...razen v primeru kakšne višje sile. Vlogo za porodniški dopust moraš oddati pred nastopom porodniškega dopusta, vlogo za dopust za nego in varstvo pa pred iztekom porodniškega dopusta (ta traja 105 dni). V bistvu je samo ena vloga za oboje, samo če še nisi prepričana glede izrabe zadnjega dela potem lahko vlogo naknadno dopolniš. Torej imaš še kar nekaj časa da se z delodajalcem dogovoriš glede "službenega" dopusta.

PENCA -> RE: Porodniška in dopust (29.8.2011 10:00:57)

Hvala punce, super ste [sm=smiley1.gif]

Stran: [1]