A katera zelišča nabira? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Gina -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 15:09:26)

Dajte mi malo pomagat, prosim. :)
Sicer sem nabrala na morju žajbelj, pa rožmarin, pa divji (ne vem kako se reče) šetraj, pa v domačih krajih travniško meto, pa kamilice, pa origano, zdaj me pa še nekaj zanima:

- ali pri rmanu nabirate samo cvetke za čaj? Za kaj se še rman da uporabljat?

- kaj pa pri šentjanževki, tudi cvetke za čaj ali kaj drugega?

- katere rastline še nabirate zdaj in kako jih pripravite, za kaj uporabljate?

- ali ima katera kakšen link za kakšno pametno spletno stran (iz luninega neta in iz mona že imam)o zdravilnih zeliščih in začimbah

:):):):):)

Sibil_ -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 15:18:52)

Šentjanževka za olje, cvetovi morajo ko jih stisneš spustit močno rdečo barvo.

Ognjič za kremo ki celi rane.
Rman je za čaj-pomaga pri želodčnih težavah.

Mislim da je še materina dušica, pa sklepčnik (ga zmešaš z žganjem za sklepe).

Vglavnem to je moja tašča intenzivno prakticirala, pa sem malo od nje tudi sama pobrala-ampak samo info.:ups:
LP, pa upam da ti kaj pomaga.
Sibil

teta beta -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 15:34:03)

Mogoče lahko pogledaš tule na forum o zdravilnih zeliščih:

http://www.altermed.org/forum/viewforum.php?f=8

Drugač pa imam eno knjigo o tem, ampak ne ravno pri sebi. Lahko ti kasneje sporočim.

Lp.

artista7 -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 15:41:55)

šentjanževka se nabira kot cela zel.. v čaj daješ bolj cvetke, proti krčem je.. če daš pa v olivno olje in postaviš na sonce tako dolgo, da rata rdeče, je super za opekline.
Rman-samo cvetke- za bolečine pri menstruaciji in glavobol.. samo grenkega in brez cukra pit!
kamilice-samo en nasvet- če maš krče-težave z želodcem-za to niso!
jaz nabiram še materino dušico, odlična za prehlad, kozji rep (ne vem kako pri vas temu rečete), bezeg za kašelj.. meto in meliso za pomiritev biločesa.. in za želodec.
Za vse skupaj preštudirat ti raje kot net priporočam, da si v knjižnici sposodiš knjigo: slovenske zdravilne rastline ali domača lekarna patra simona ašiča. V prvi knjigi je sploh vse nazorno opisano..

Gina -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 16:40:16)

Ejga, Pehta, a rošce uš nabirava.:bravo::bravo:

Katere pa ti nabiraš? Hitro še nasvet od tete Pehte, a tavžentrošce?

Gina -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 16:42:40)

Hvala punce, ja saj bezeg tudi jaz nabiram, pa lipo - samo lipo sem letos zamudila. Melisa mi pa toliko ne potegne. Bezeg je za zniževanje vročine, pravijo. Knjige bom pa šla iskat, ja, hvala za naslove.

Če pa še kakšna kaj napiše, bom pa vesela.:)9nebesa

ZARA -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 19:54:49)

Jst mam zdej šentjanževke namočene v olju,za opekline,pa rman je dober za ženske težave in želodec...
Jst po še kuham čaj iz melise in "madrjalce" (zgleda kot ena velika kamilica) za jajčnike, ko me boli pred mensto,full pomaga,al pa za vnetja...ZAKON!! Ne vem pa kako se tej roži reče "uradno"??!!

Linka pa nimam...
Pa oprost za čuden post,mal sem okajena 8) sej vem,da se ne vid,itak so vsi moji odgovori čudni!
Dijo!

ZARA -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 19:58:24)

Dej no Pehta,kampl u roke pa boš vidla da ni tko :)-

teta beta -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 21:01:17)

Evo, po p. Ašiču:
pri rmanu lahko nabiraš cvetje, listje in nadzemni del zelišča, od junija do oktobra, pred cvetenjem in med njim, ob soncu. Poleg čaja lahko uporabljaš za kopeli, obkladke, sokove in sopare. Zdravi črevesje, jetra, kri, ledvice, mehur, močenje postelje, nespečnost, pljuča, poapnenje žil, srce želodec, ženske bolezni.

pri šentjanževki tudi cvetje, listje in nadzemni del zelišča, julija in avgusta. Poleg čaja (listi in cveti), še pripravki z oljem, tinkture.

Sicer pa, kot je že pisalo, najboljše si je vzet knjigo in je preštudirat. Poleg Ašiča imamo mi tudi od Richarda Willforta Zdravilne rastline in njih uporaba. Je zelo pregledna in tudi obsežna knjiga, več kot 450 strani, poleg zelišč pa so notri tudi npr. čebula, vinska trta, med itd.

Gina -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 22:24:03)

:bravo: Hvala, punce, zlate ste! :bravo::bravo: Samo še nabrat moram kaj, česar še nisem. Pa še kakšno knjigo prebrat. Vsak nasvet prav pride. 9nebesa

skvo -> A katera zelišča nabira? (21.8.2005 22:50:24)

Že kar nekaj časa nabiram zeli. Nekatera posušim in jih uporabim za čaje, nekatera uporabim za izdelavo mazil, nekatera za pripravo olj in tinktur ter sirupov in likerjev.
Trpotec, lakota, ajbiž, potrošnik, ognjič, rman, zlata rozga, meta, melisa, žajbelj, smrekovi vršički, šentjanževka, laski od koruze, kozja brada, arnika. Morda sem katero pozabila, ne vem.
Moja prva knjiga o zeliščih je bila avtorice Marije Treben - Zdravje iz Božje lekarne; tudi Sebastian Kneipp mi ni nepoznan.
Lani sem si s pomočjo svojega mazila pozdravila luskavico - psoriazo. Tudi domači trpotčev sirup je čisto nekaj drugega, kakor lekarniški.
Naravno je še vedno naravno. :)

Stran: [1]