|
RE: sošolci, sošolke 10.8.2011 13:30:15
|
|
|
|
marta82
|
IZVIRNO SPOROČILO: ruby19 Zanima me mal od tistih, ki imate otroke že v šoli, a je res že v prvih razredih toliko tekmovalnosti in nevoščljivosti med otroci. Mi je ena kolegica rekla, da njen sin v razredu nima nobenega pravega prijatelja, je pa res da je precej miren itd., tako da je verjetno to na njemu. Drugače pa, da otroci že v prvem razredu med sabo naglas primerjajo svoje osebne stvari (torbo, peresnico, oblačila itd.) in da tisti, ki nima na stvareh tega in tega junaka (ala Gormiti itd.) je takoj out in se nočejo z njim družit kao da ni dovolj kul. Jest to kar težko verjamem, tko da se mal razpišite o tem. Sploh pa to, da tud učitelca porajta, kakšne torbe in peresnice imajo otroci, mi je pa mal čudno, da gre naglas komentirat in hvalit določene otroke v stilu "uau, kakšno lepo torbo imaš, kje ste jo pa kupili". Ali je za verjet takšnim govoricam, a je zdej v šolah res tako? Učiteljice, ki jih jaz poznam dejansko pohvalijo torbo, peresnico,... otroka, ampak gre za otroke, ki so nesamozavestni, morda že iz vrtca "izločeni", ker imajo manj materialnih dobrin. In ponavadi se otroke (sošolce) v prvem razredu še da "zmanipulirati" na tak način, ker še upoštevajo mnenje učiteljice. So pa te stvari (torej grupiranje glede na materialne dobrine in izločanje socialno šibkejših) danes prešle vse "zdrave" meje. Saj smo tudi mi radi primerjali in se pohvalili, ampak niti približno ne na tak način kot danes. Jaz si zelo želim in bom delala na tam, da bom sina vzgojila tako, da vrstnikov ne bo ocenjeval po tem kar imajo in da bo znal držati neko distanco do tistih, ki bodo morda to počeli v odnosu do njega. Čeprav vem, da bo to zelo težko, ker je v teh letih mnenje prijateljev, vrstnikov otroku zelo pomembno. Problem je pa itak širše narave in bi se morala kultura celotne držbe spremenit, da bi se takšno vedenje otrok spremenilo.
|