nakup za podjetnike - nižji davek (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

mojcaziga -> nakup za podjetnike - nižji davek (8.8.2011 17:05:59)

no, zdej vas pa povprašam po nasvetu. Danes smo zunaj debatirale tri sosede. Pri tretji so ravnokar končali z obnovo kopalnice, za katero je najela eno podjetje. Material si je izbrala sama, kupilo pa ga je to podjetje, ki je zanj plačalo 8,5% davek in je tako sosedo sama oprema prišla ceneje kot če bi jo nabavila sama po 20% DDV-ju.
DRuga soseda pa ima sina, ki je odprl podjetje, ki se ukvarja z računalniškimi zadevami (servis, administracija,........) in je hotel v trgovini nabaviti neke računalniške zadeve za stranko, ki bi jih potem naknadno instaliral, pa jih je lepo moral nabaviti z 20% DDV.

Ali katera ve kako imajo ta podjetja to urejeno? Lahko ena nabavljajo material z nižjim DDV, in katera so to, druga pa ne....

Sprašujem zaradi tega, ker bomo tudi mi obnavljali par zadev, pa bi mi te informacije prišle prav. Pa tudi zaradi sosedovega sina -  če bi tudi on lahko nabavljal robo z nižjim DDV, imam namreč eno dražjo reč v mislih in bi mo prišlo prav par % manj pri plačilu.

No, če je katera razumela, kaj želim zvedeti, ji bom hvaležna za vsak odgovor.

lp, mojca

petea -> RE: nakup za podjetnike - nižji davek (8.8.2011 19:20:59)

mojcaziga,
nižji davek stranki zaračunajo podjetniki, ki ji preko njihovega podjetja kupljen material nato tudi vgradijo oz. montirajo (zidarji, krovci, keramičarji, fasaderji ...). V vseh ostalih primerih je davek 20 %.

Anonimen -> RE: nakup za podjetnike - nižji davek (8.8.2011 20:23:50)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

mojcaziga,
nižji davek stranki zaračunajo podjetniki, ki ji preko njihovega podjetja kupljen material nato tudi vgradijo oz. montirajo (zidarji, krovci, keramičarji, fasaderji ...). V vseh ostalih primerih je davek 20 %.

samo dodajam: in je potem ta material fiksiran in ga ne moreš odpeljat, ne da bi ga konkrento poškodoval - postane del celote. Za kuhinjo se mora recimo obračunat 20% davek tako za nakup kot tudi za samo montažo (razen če se gre za zidano kuhinjo), ker ni stavbno pohištvo, lahko jo kadarkoli odmoniraš in prestaviš v drugi prosotor. Tako je uradno pojasnilo DURS-a.

mojcaziga -> RE: nakup za podjetnike - nižji davek (8.8.2011 21:14:53)

Hvala obema

lp

Stran: [1]