liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* Jaz, ki o davkih načeloma nimam pojma... - Nekdo živi npr. v LJ, 5 minut vožnje z avtom od službe. Ima npr. 1.000€ netto plače + npr. 150€ dodatka za malico + klasičnih 34€ dodatka za prevoz (v višini mesečne vozovnice za avtobus). Torej recimo 1.200€ (da bo lažje kalkulirati). Recimo, da je to moški, ki ima doma brezposelno ženo in mladoletnega otroka. On torej finančno vzdržuje oba. In recimo, da gre tistih 200€ dodatkov res za malico in prevoz. Koliko ta mož plača dohodnine v SLO? Otroškega dodatka najbrž res dobi 20€ mesečno. Torej 240€ letno otroškega dodatka in 12.000€ letno plače. - Potem pa temu možu vse skupaj dopi*di in gre delat v AVS, kjer za isto delo dobi 2.000€ netto plače. Avstrijski delodajalci niso dolžni plačevati prevoza in malice (kakor pravite). Dnevno naredi recimo 200 km (LJ - Klagenfurt), avto mu žre npr. 7,5l (povprečje), torej plača npr. 400€ mesečno za bencin od netto plače. Ostanek je 1.600€. Pa če odštejemo še tistih 150€ za malico, ostane 1.450€. Zdaj se mi pa zalomi pri razmišljanju in kalkulaciji... Njegova žena vlogo za otroški dodatek seveda oddaja v LJ, kjer imajo vsi trije stalno bivališče. V vlogi mora navesti možev dohodek. Navede 2.000€ netto plače, kakor mora. Na podlagi moževe plače ji izračunajo otroški dodatek, ki je, milo rečeno, nikakav. Pa recimo, da je 10€ (če je bil na 1.000€ 20€, je zdaj na dvojno plačo pač pol manjši). Njen mož pa 1x letno v AVS uveljavi razliko po avstrijski zakonodaji in dobi tistih cca. 2.000€, s čimer si, takorekoč, ravno pokrije stroške malice za čez celo leto. In v SLO mu dohodnine ni treba plačati (kakor pravite). Torej je letno v plusu za skoraj 20.000€ netto, če ima samo enega otroka in to samo v zameno za to, da se pač v službo vozi po 1 uro v eno smer (saj to bi se tudi iz LJ v CE, recimo)?! Pri tistih višjih plačah, ki jih dobijo v Avstriji se po moje zgodi, da plačajo v Sloveniji tudi nekaj dohodnine......ker tam se zgodi, da potem tista davčna olajšava zaradi prevelike razlike v dohodninah ne zadostuje več zato, da se ne bi nič doplačalo.......vendar nisem sigurna zato, to mi pač logika pravi, če se že upošteva davčna olajšava.......poznam zgolj ljudi, ki delajo v Avstriji, ki imajo avstrijsko minimalno plačo ali pa nekaj EUR več...... Največji problem je itak bila minimalna plača v Avstriji.....ki je 1000 EUR neto in je po avstrijskih predpisih zelo minimalno obdavčena, tako kot je pri nas minimalna plača......pri nas pa si s plačo 1000 EUR neto že v drugem davčnem razredu (mi imamo 3 davčne razredu)
|